Ara o mai - Xavier Soler 5 стр.


Però la sorpresa més gran estava reservada al fons dels oceans. Tothom pensava que sota loceà profund hi havia tan sols extenses planes fosques i fredes, poblades per un Halloween de peixos sense ulls, però va resultar que hi havia serralades enormes de muntanyes i fosses més profundes que laltura de lHimàlaia. A més, les roques del fons marí eren completament diferents de les dels continents i formaven una prima escorça volcànica desconeguda. Oceans i continents no eren dues superfícies ocupades per laigua i la terra, sinó dos mons completament diferents, separats molt sovint per marges en què es desenvolupava una intensa activitat geològica (plegaments, vulcanisme, sismicitat, etcètera). Aquest descobriment és encara avui el més important que sha fet en les ciències de la Terra. Van ser els fons dels oceans, freds i foscos, els que finalment ens van donar la clau explicativa de levolució del nostre planeta.

A partir de lacceptació de la mobilitat dels continents provocada per lexpansió dels oceans com a grans cintes transportadores, i de la fragmentació de tota lescorça de la Terra en un conjunt de plaques de geometria complexa i canviant (figura 2), entrem en una nova visió de casa nostra, com si la descobríssim de nou. La Terra shavia convertit en una gegantina màquina de dinàmica complexa laspecte de la qual es renovava constantment, i la seva superfície feia lefecte dun fluid dansaire. Avui sabem que milers de milions de tones de roques provenen de lerosió dels continents, roques que vèiem desaparèixer als fons oceànics, són engolides cap a linterior de la Terra i retornades de nou a la superfície a través dels volcans, i que emergeixen a lexterior amb una composició diversa. Una mena de cadena transportadora que ha reciclat contínuament la superfície del planeta.

Al canadenc John Tuzo Wilson (1908-1993), un dels autors destacats de la moderna geologia global, li van preguntar per què havia costat tant acceptar el temps i la mobilitat del nostre planeta. La seva resposta va ser tan concisa com aclaridora: «Perquè estàvem convençuts de la immobilitat de la Terra. El convenciment és el primer gran escull per fer avançar les idees». La frase de Wilson encara és aplicable al debat actual sobre els suposats valors humans. Es veu que mantenir-se ferm en les mateixes idees i creences, sense fer evolucionar el pensament, és sovint un indicatiu de virtut. Això queda demostrat repetidament en els obituaris, on es destaquen les excel·lències del finat: «Va mantenir tota la vida la fe en les seves idees i en el seu partit.» Aquesta forma dimmobilisme que ens fa aferrar-nos a les idees de sempre en comptes dacceptar que tot canvia constantment i que la vida és un procés continu de transformació constitueix lobstacle més gran per acarar els problemes que amenacen el nostre futur. Canviar les idees i transformar-nos nosaltres mateixos és el millor camí per inaugurar una nova política que ens condueixi a recuperar la vida dun planeta que ens ha costat tant darribar a conèixer.

Figura 2. Moviment doceans i continents


_________________________

Назад