La mort del duc de Calàbria - Júlia Benavent Benavent


La mort del duc de Calàbria

Interessos i tensions nobiliàries

a lepistolari Granvela

(1539-1561)

DOCUMENTOS INÉDITOS DE CARLOS V

Júlia BenaventJoan Iborra

La mort del duc de Calàbria

Interessos i tensions nobiliàries

a lepistolari Granvela

(1539-1561)

UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

Col·lecció dirigida per: JÚLIA BENAVENT

© Júlia Benavent, Joan Iborra, 2016

© De la present edició: Publicacions de la Universitat de València, 2016

Publicacions de la Universitat de València

http://puv.uv.es publicacions@uv.es

Disseny de la col·lecció: Vicent Olmos

Disseny de la coberta: Celso Hernández de la Figuera

Maquetació: Textual IM

Il·lustració de la coberta:

Anton van den Wyngaerde, Vista de València (1563) ISBN: 978-84-9134-027-0

ÍNDEX

Agraïments

INTRODUCCIÓ

Liminar

Contingut. Punts dinterès

Conclusions

ESTUDI CODICOLÒGIC I TEXTUAL

Criteris de transcripció

Sigles i abreviatures

DOCUMENTS

RELACIÓ DE CARTES EDITADES

BIBLIOGRAFÍA

ÍNDEX ONOMÀSTIC

ÍNDEX TOPONÍMIC

Volem agraïr a lhistoriador Josep Martí Ferrando la preciosa informació que ens ha donat sobre els documents que incloem procedents de lArxiu General de Simancas.

Lepistolari de Granvela que editem és fruit duna col·laboració que cerca acoblar la filologia i la història amb el propòsit que ledició dels textos, documentada i anotada, permeta, com en el cas present, una aproximació, mitjançant les cartes intercanviades entre diversos personatges naturals i estrangers habitants del País Valencià i la Cort de Carles V i Felip II, a una sèrie desdeveniments de gran importància per a la ciutat i el regne de València. Entenem que daquesta forma podem conèixer més detalladament els conflictes nobiliaris i els procediments emprats per a resoldrels. Alguns daquests fets són coneguts i han estat estudiats amb documentació fonamental per historiadors de gran prestigi, altres són nous, o és nova la relació i els personatges que hi intervenen en la manera dafrontar-los. La nostra intenció ha estat, doncs, oferir als estudiosos i lectors una correspondència que posava en comunicació directa les aspiracions i les ambicions dels protagonistes valencians amb lemperador i el príncep Felip. Una relació epistolar que ens ajuda a reconstruir les forces, les preocupacions, les relacions de la Cort amb els confidents i sobretot els interessos públics i privats més íntims dels redactors.

Aquest corpus epistolar comprèn cent seixanta-vuit cartes escrites durant un període de vint-i-dos anys comprès entre 1539 i 1561. Una etapa que sestén entre la primera lletra tramesa el vint-i-sis de desembre de 1539 per Joan de Gais, canonge de la Seu de València, a Nicolàs Perrenot de Granvela, llavors conseller destat de Carles V i pare dAntonio Perrenot de Granvela, bisbe dArràs, a fi de posar-se a disposició seua, i la darrera carta, escrita pel noble savoià Glaudi Grillet, el quinze de juny 1561, en què felicita Granvela per haver sigut creat cardenal pel papa Pius IV uns mesos abans. Lepistolari conté un total de cent seixanta-vuit lletres referides majoritàriament al virregnat del duc de Calàbria, amb especial incidència sobre un tram temporal concret: els darrers temps del virregnat del duc de Calàbria i el procés dinterinitat cobert per Llorenç de Vila-rasa entre la mort del duc i lassumpció del càrrec virregnal pel marquès dElx; tot i que prosseguí fins a lany 1561. Fóra molt probable que apareguessen altres lletres interessants perquè, dins lapartat de les cartes esmentades, hem pogut registrar-ne vint-i-tres més, a més dalgunes altres de les quals no disposem de cap notícia.

El poder de lemperador resulta quasi omnímode al País Valencià a la vista de la quantitat de peticions de mercès que se li adrecen a través de Granvela. Una lectura apressada de les cartes ofereix una idea potser equívoca dels verdaders interessos que es mouen a lentorn de les peticions dels cavallers valencians. Tot i això, no es possible bandejar la queixa permanent de no ser afavorits en les consultes imperials. Shi mouen gairebé tots els nobles i oficials que dalguna manera es relacionen amb els oficis del poder. Per posar-hi alguns exemples rellevants veiem com escriuen a Granvela perquè intercedís en la concessió dalgun càrrec, trasllat, gràcia, etc., per a ells o per algun familiar, amic o conegut. Ho fan el duc de Calàbria; el canonge Joan de Gais, de fet el més peticionari; labat Costa, confessor del duc; el portantveus Joan Llorenç de Vila-rasa; Jeroni dIcis, secretari particular del duc; Onofre Urgellés i el seu cosí Onofre de Cas; linquisidor Arteaga; Lluís de Santàngel per a recomanar el seu parent Lluís Aguiló per a batle general, etc. Dos textos sobresurten daquesta ràpida visió. A les acaballes de la seua trajectòria política, Joan dAguiló tramet a Granvela una llarga epístola desesperançada, plena de lamentacions personals. Lescriptura degota una profunda compunció quan, desencantat de la concessió rebuda en la darrera consulta del monarca, descobreix la minsa paga amb què sel recompensa, malgrat haver regit amb diligència tots les càrrecs ordenats per lemperador. Laflicció del cavaller sona sincera i versemblant. Després dhaver dedicat vint-i-sis anys a servir lemperador, nesperava un altre tractament. Aguiló es queixa a Granvela amb paraules àcides i desdenyoses que resulten insòlites en un cavaller de la noblesa valenciana, sempre tant submisa:

Amb algun grau de certesa, Granvela i Aguiló devien compartir certa afinitat i confiança després de tants danys de tracte cordial. A lepistolari hi coincideixen en el desassossec personal vista lescassa importància de les mercès acordades pel monarca per agrair-los els serveis prestats. Dos anys després de la confidència dAguiló, Granvela li tramet una missiva similar on es queixa de lescassetat de gràcies rebudes de lemperador després de una trajectòria tan llarga al servei de la corona i tampoc no les espera del nou monarca:

Дальше