Documentació medieval de les baronies de Bunyol, Xiva i Xestalgar (1238-1344) - AAVV 5 стр.


1322, novembre 4. València.

Linfant Alfons renova a Pere dAliaga, habitant de Torrent, el permís que havia atorgat a son pare lanterior senyor de Xiva, Bernat Guillem dEntença, per a extraure llenya i espart del terme de Xiva on té casa i ofereix protecció especial per part del rei i de linfant a ell i a la seua família.

109.

1322, novembre 11. València.

Linfant Alfons ordena a lalamí de Bunyol reclutar 100 homes darmes per a la campanya de Sardenya.

110.

1322, novembre 26 (o 27). València.

Linfant Alfons tramet al seu procurador, Guillem de Manresa, la decisió seua datendre la queixa rebuda del rector de Bunyol per loposició dels musulmans a entregar-li les primícies de les terres que conreen malgrat una resolució anterior del rei que els hi obligava.

111.

1323, febrer 9. Saragossa.

Linfant Alfons ordena al seu procurador, Guillem de Manresa, que, fetes les comprovacions, procedisca al pagament de certs deutes de lalamí de Xiva que havia estat executat.

112.

1323, març 14. Barcelona.

Linfant Alfons ordena al seu procurador, Guillem de Manresa, que no obligue els musulmans de Bunyol i la Foia a entregar les primícies que reclama el rector.

113.

1323, març 18. Barcelona.

Linfant Alfons ordena al seu procurador que protegisca lalamí de Bunyol que havia estat acusat de cometre adulteri amb la dona dAzmet, barber del lloc, ja que després dhaver estat absolt pel cadi dElx lagreujat barber ha resolt de recórrer.

114.

1323, maig 22. Portfangós.

Linfant Alfons comunica a lalcaid de Xiva i altres oficials seus la remissió de la pena de 200 assots imposada a un musulmà del lloc que havia atacat una dona.

115.

1323, maig 25. Portfangós.

Linfant absol de tots els càrrecs al seu antic batlle de Bunyol, Jaume de Castellnou.

116.

1323, maig 26. Portfangós.

Linfant ordena al seu procurador, Guillem de Manresa, que allibere el béns confiscats a Joan Escolar.

117.

1323, maig 28. Portfangós.

Linfant Alfons ordena a Guillem de Manresa, procurador a les baronies de Bunyol i Xiva, que els musulmans de Xiva que adquireixen heretats dels cristians shan de comprometre a fer front als mateixos drets a què estan obligats per altres terres seues.

118.

1324, juny 5. Setge de Càller.

Linfant Alfons ordena al seu procurador que desistisca de la seua iniciativa de proveir amb ballesters i armes el castell de Xiva. Per una altra banda li ordena també que tinga en consideració lexempció del pagament de lherbatge que havia reconegut als ramats del seu con-seller Pere de Boïl. Finalment li adverteix fermament que pague lassignació corresponent a Guillem Serrà per la batllia i lalcaidia de Xiva i un violari assignat a la mare daquest oficial sobre les rendes del lloc.

119.

1324, agost 21. Barcelona.

Linfant Alfons nomena Guillem de Manresa com a col·lector general de totes les seues rendes del comtat dUrgell, vescomtat dÀger i dels llocs que té als regnes dAragó i València.

120.

1324, setembre 18. Barcelona.

Linfant Alfons demana informació al seu procurador al voltant dels litigis oberts amb els Ferrandis dÍxer en relació a les primícies de la baronia de Bunyol.

121.

1325, febrer 12. València.

Linfant Alfons nomena Mahomat Taraçoni com a cadi de Bunyol i de la Foia, de la vall dElda, de Novelda i Asp.

122.

1325, febrer 28. Bunyol.

Linfant Alfons retreu al seu procurador lincompliment de la seua anterior ordre de tornar els béns confiscats a certs habitants de Setaigües i li exigeix que explique la negativa i procedisca a desemparar els béns sense cap retardament.

123.

1325, febrer 28. Bunyol.

Linfant Alfons demana al seu pare, Jaume II, que notifique als arrendadors de les rendes de Xiva que les terres que un musulmà del lloc ha adquirit de cristians estan sotmeses únicament al pagament de delme i primícia i no al quint que paguen els musulmans.

124.

1325, febrer 28. Bunyol.

Linfant Alfons ordena al seu procurador que procedisca a resoldre de manera sumària els conflictes que enfronten dos veïns de Xiva.

125.

1325, març 6. València.

Linfant Alfons, junt amb la infanta Teresa, reconeix el préstec de 73.000 sous rebut del seu conseller, Bernat de Libià, per a la campanya de Sardenya que es comprometen de tornar en vuit mesos junt amb una altra quantitat que li deu el rei. Els infants empenyoren al creditor com a garantia el castell de Xiva, els habitants del qual li hauran de prestar lhomenatge degut.

126.

1325, març 20. València.

Linfant Alfons ordena als arrendadors del drets de Xiva que respecten el dret dels musulmans a tributar com els cristians del lloc per les terres que hagen adquirit daquests.

127.

1325, abril 29. València.

Linfant Alfons ordena el pagament acordat amb Bernat de Libià de 3.000 sous barcelonesos per haver retardat la recuperació del castrum de Xiva a ell empenyorat.

128.

1325, maig 6. Xelva.

Linfant Alfons mana a lalcaid de Bunyol que retinga dels béns dun musulmà del lloc els diners necessaris per tal de satisfer un deute seu que reclama un musulmà de Xelva per valor de 266 sous.

129.

1326, desembre 31. Terol.

La infanta Teresa ordena al seu procurador que modifique el curs de les aigües del riu Guadalaviar a Xestalgar per tal de posar en regadiu algunes heretats que després haurà dentregar a cens amb cinc anys de franquícia inicial.

130.

1327, novembre 28. Montblanc.

Alfons el Benigne ordena al seu batlle general al regne de València que no interferisca en la recaptació de les rendes de Xiva i Bunyol, ja que romanen empenyorades en mans del bisbe de València. Haurà, tanmateix, dintervindre en cas que foren arrendades.

131.

1329, març 29. València.

Alfons el Benigne confirma una donació anterior de la seua esposa, Teresa dEntença, al porter reial Guillem de Pertusa, de certa quantitat de forment carregada sobre les rendes de Bunyol i la Foia.

132.

1329, maig 3. València.

Alfons el Benigne autoritza a la universitat de Xiva la modificació dun camí públic els límits del qual havien estat alterats per causa duna construcció en un lloc denominat el Prat, en el terme daquesta localitat.

133.

1329, maig 3. València.

Alfons el Benigne reconeix a laljama musulmana de Xiva la possibilitat de comprar pa i vi lliurement.

134.

1329, maig 11. València.

Alfons el Benigne ordena el cessament de les persecucions i tortures imposades als musulmans de Xiva, a qui els serà respectada la vigència de la Sunna tal com hom fa amb els de Bunyol.

135.

1329, juny 17. València.

Alfons el Benigne confirma un document seu atorgat a favor de la seua parenta Castallone, esposa de Manuel dEntença, pel qual assignava a les rendes de Xiva el llegat testamentari deixat a ella per la infanta Teresa.

136.

1329, juliol 4. València.

Alfons el Benigne revoca el nomenament fet al seu porter, Ramon de Besalú, a qui havia encomanat la tinença i batllia de Xestalgar, ja que correspon la facultat de fer-ho als marmessors dels testaments dels Entença que administren les rendes dels llocs de Mançanera i Xestalgar i nhi tenen la potestat.

137.

1329, setembre 13. València.

Alfons el Benigne recorda als seus oficials de Macastre i a lalamí del lloc lobligació dentregar a Guillem de Pertusa els 10 cafissos de blat que cada any té concedits i que hauran de portar a la seua casa a València.

138.

1329, setembre 15. València.

Alfons el Benigne comunica a Guillem Jornet, marmessor testamentari de la seua esposa, Teresa dEntença, una ordre donada a lalcaid de Xiva, Guillem Serrà, per indemnitzar larrendador del molí de Xiva i Godelleta perjudicat per la negativa dels propietaris dels masos a fer ús del molí com establien les condicions de larrendament.

139.

1329, setembre 17. València.

Alfons el Benigne fa donació a lalamí i cadi de Bunyol dun solar junt a la mesquita del lloc, i unes terres en el Fresnal, anomenades Bibnet, en el terme de Bunyol on li autoritza ledificació de cases.

140.

1329, octubre 24. València.

Alfons el Benigne ordena la col·laboració en la resolució dun conflicte de termes entre el de la ciutat de València i els corresponents de Xiva, Perenxisa i Godelleta dacord amb el que havia acordat amb els jurats i prohoms de la ciutat en la cort general que shi celebrava.

141.

1329, desembre 23. València.

Alfons el Benigne tramet al seu alcaid de Bunyol, Berenguer Gomir, les ordres perquè atenga i resolga els efectes de les greus inundacions que han afectat els habitants del lloc i els musulmans que hi havien arribat per poblar la zona.

142.

1330, novembre 11. València.

Alfons el Benigne autoritza a Enric de Quintavall la conducció de les aigües sobrants del mas del Prat i del barranc de Pudies i altres barrancs, per regar el seu mas de lo Castellar, en el terme de Xiva i que puga exigir una contribució proporcional als camperols de Miralcamp o daltres que sen pogueren beneficiar.

143.

1331, gener 11. València.

Alfons el Benigne ordena al seu batlle general al regne de València que arrende les rendes de Xestalgar al membre de la seua cambra, Francesc Vigorós, pel mateix preu que hi hagen oferit uns altres proposants.

144.

1332, desembre 11. València.

Alfons el Benigne redueix a la meitat els 3.000 sous de quèstia que anualment han dentregar els musulmans de Bunyol i de la Foia per la situació de pobresa i les males collites relacionades amb la sequera patida.

145.

1333, agost 18. Monestir de Poblet.

Alfons el Benigne encarrega al seu batlle general al regne de València, Guillem Serrà, que li envie algunes fruites.

146.

1333, setembre 18. Lleida.

Alfons el Benigne fa donació del mer imperi de Xiva al seu fill Jaume, comte dUrgell, tal com lhavia rebut del seu pare, el rei Jaume II. Jaume dUrgell havia rebut la baronia pel testament de la seua mare, la infanta Teresa dEntença, els antecessors de la qual i antics senyors de Xiva, no hi exerciren aquella jurisdicció.

147.

1334, febrer 21. València.

Alfons el Benigne confirma una sentència pronunciada per Pelegrí de Montagut sobre un plet de límits dels termes de Bunyol i Dosaigües que es disputaven la possessió de terres al Mas de Socanya (Maçil Çucaina) i a la Foia Gualí (Foya de Benihaulit).

148.

1335, abril 6. València.

Alfons el Benigne comunica al seu fill Jaume, nou comte dUrgell, la decisió dassignar les rendes de Bunyol a la reparació de les fortaleses de Bunyol, Macastre i Setaigües.

149.

1336, agost 27. València.

Pere el Cerimoniós confirma un privilegi atorgat per Jaume II el 1298 a favor de Gombau dEntença perquè els homes seus de Xiva i Xestalgar puguen vendre la sal de les salines dambdós llocs lliurement.

150.

1344, maig 14. Peralada.

Testament de linfant Jaume, comte dUrgell i fill segon dAlfons el Benigne i de la infanta Teresa dEntença. És també senyor, entre altres, de les baronies de Bunyol, Xiva i Xestalgar i hi institueix hereu universal el seu fill Pere.

Назад