El treball amb els continguts qualitatius sha centrat en els discursos dels principals agents vinculats al sector turístic-residencial, i que han sigut considerats com a informants clau per la seua posició professional o al capdavant dalguna àrea dinterés per al desenvolupament daquest treball. A efectes danàlisi entenem per informants clau les persones de la societat receptora que, per la seua pràctica diària tenen contacte amb el col·lectiu deuropeus residents a Teulada. Es tracta principalment de persones que treballen en organismes públics, que poden donar la seua opinió al voltant del procés darribada, assentament i inserció de les persones que formen lobjecte daquesta investigació, és a dir, la població europea nouvinguda. Les entrevistes es van preparar amb lassistència dun guió de temes genèrics als quals safegien temes que anaven emergint durant lentrevista o a mesura que avançava el treball de camp. Així, shan fet entrevistes semidirigides a persones vinculades a lAgenda 21, les escoles, linstitut, la junta de veïns de Moraira, lOficina de Turisme, al Consorci per a la Recuperació Econòmica de la Marina Alta (CREAMA), als serveis socials i a tres regidors de diferents nacionalitats europees de la legislatura 2007-2011.
Daquesta manera es combinen dues vessants de lanàlisi sociològica com són la quantitativa i la qualitativa, en una lògica anomenada triangulació metodològica. La primera, bàsicament amb dades secundàries i la segona, amb discursos elaborats de manera expressa per a la investigació. Això fa possible encarar lobjecte destudi des duna visió multidimensional que quedaria òrfena sense una de les parts. Com es podrà veure tot seguit, les investigacions referenciades en lapartat danàlisi del marc teòric es basen, essencialment, en enquestes dirigides al col·lectiu deuropeus residents al nostre país, i per tant són de tipus quantitatiu. Només algunes es basen en entrevistes semidirigides o grups de discussió i almenys dues, en la tècnica de lobservació participant. Aquestes últimes són les de tipus qualitatiu, i tenen en comú que lobjecte dinvestigació sempre és la població europea resident. Per tant, una de les novetats que aporta aquesta investigació és que, tot i que lobjecte destudi és larribada, lassentament i la inserció dels europeus residents, els agents que lexpliquen pertanyen a la societat receptora.
Hem volgut reprendre els principals conceptes teòrics en un darrer apartat analític on, a partir de lobservació empírica i les principals aportacions teòriques al voltant dels processos dinclusió, inserció i integració, es valora en termes generals la situació del col·lectiu dimmigrants residencials del municipi de Teulada.
Finalment, recollim les principals conclusions en un darrer apartat i fem algunes propostes de futur. En aquestes darreres reflexions hem volgut prendre partit per la necessitat de gestionar una diversitat que cada vegada és més habitual en totes les facetes de la vida quotidiana. Per tant, tot i el caràcter descriptiu de la investigació, no hem volgut perdre locasió dintroduir qüestions propositives, dirigides tant als governs municipals com als ciutadans i ciutadanes de la comarca, per tal de millorar la convivència i el veïnatge i, en definitiva, conéixer millor laltre. Això passa, indefugiblement, per deixar de parlar de turistes quan en realitat, en la majoria dels casos, es tracta de ciutadans europeus residents a la comarca.
1 Concretament lAgenda 21 Local, el departament de Cultura i el Padró Municipal, les escoles CEIP St. Vicent Ferrer i CEIP Cap dOr, lIES Teulada i loficina del CREAMA. Els investigadors volen mostrar el seu agraïment a tots els organismes i persones que han facilitat informació i participat en el procés dinvestigació.