Joan Binimelis: Descripció particular de l'illa de Mallorca e viles - Joan Binimelis 4 стр.


Dins lobra geogràfica de Binimelis, cal esmentar, en primer lloc la Descripció de la illa de Mallorca, compresa dins el Llibre V de la seva Història general del Regne de Mallorca. En aquest sentit cal remarcar que al segle XVI la disciplina geogràfica no constituïa una disciplina deslligada de la història, sinó que nera un element més. Dací que els jurats mallorquins, en veure la planta geogràfica confegida per Binimelis per encàrrec del lloctinent i capità general Lluís de Vic, trobassen que li faltava vida, que era un cos mort, sense la vida que hauria tingut si fos estada integrada dins una història, i que, en conseqüència li fessen lencàrrec formal descriure la història del Regne.

El que sabem del cert és que la Història de Binimelis sacompanyava de mapes o croquis geogràfics, perquè el mateix Binimelis hi fa al·lusió en el text:

Pel que fa als croquis geogràfics dels manuscrits GT i BL, tot i tractar-se de còpies més tardanes que les F o M, és ben probable, doncs, que es tracte de còpies de lautògraf binimelià. És segur que són sectors o fragments dun mapa més gran, car en nombroses ocasions es deixen veure prolongacions de la línia de costa que ultrapassen lorla del croquis en qüestió. És també possible que es tracte de fragments més o menys reduïts del mapa de Mallorca fet per Binimelis per encàrrec del lloctinent general Lluís de Vic i Manrique de Lara, mapa que, com ja he dit, ara com ara cal donar per perdut.


Sector corresponent a Menorca del Mapa del Reyno Baleárico (65 × 104 cm), de Francesc Xavier de Garma, que fou pintat pel rossellonès Francesc Tremulles i gravat pel valencià Pere Pasqual Moles, que fou publicat a Barcelona el 1765. El gravat reproduït pertangué a la col·lecció de Nicolau Morell i Cotoner.

Sector corresponent a Menorca del Mapa del Reyno Baleárico (65 × 104 cm), de Francesc Xavier de Garma, que fou pintat pel rossellonès Francesc Tremulles i gravat pel valencià Pere Pasqual Moles, que fou publicat a Barcelona el 1765. El gravat reproduït pertangué a la col·lecció de Nicolau Morell i Cotoner.


Còpia actualitzada (20 x14 cm), no professional, feta per A. Vic de Superna, dun mapa de Menorca suposadament atribuït al mateix Binimelis, incorporada a la còpia manuscrita, en castellà, feta (1765) pel mateix Vic, de la Història de Mallorca de J. Binimelis, per a il·lustrar el capítol XXXI del Llibre I. Avui es troba dipositada a lArxiu del Regne de Mallorca.

LA HISTÒRIAGENERALDELREGNEDEMALLORCA

Pel que fa a lencàrrec dels jurats, no és gens sobrer de recordar que Binimelis es mou en un marc polític en què els reis ja no són exclusius de la Corona dAragó, sinó que ho són també daltres estats, alguns dels quals més poderosos, com Castella i lImperi Alemany, fet que comportà no tan sols no ser governats directament pel rei, com abans, sinó a través del seu lloctinent general, amb la cort reial, itinerant, cosa que comportava llargues temporades fora del territori de cadascun dels estats de la Corona dAragó, sinó també fora dels territoris de la mateixa Corona dAragó, amb el major allunyament que açò comporta de la cort reial, que Felip I dAragó acabà fixant definitivament a fora, en establir-la a Madrid lany 1561. És en aquestes circumstàncies, doncs, que cada estat de la Corona dAragó confegeix llur història particular, per tal dexalçar-la davant propis i estranys.

Binimelis passa a ser, doncs, un més entre els cronistes que reberen encàrrecs similars dels estats que configuraven la Corona dAragó. Característica comuna dells és el fet de marcar un major interés per les institucions pròpies, llur economia, la descripció del llur territori i llurs viles. Per primer cop, el cronista no és nomenat pel rei, sinó per la cort del regne: la Cort dAragó nomena Jerónimo Zurita cronista, i aquest confegeix els seus magnífics Anales de la Corona de Aragón (1562), que esdevenen un model de rigor documental (i que descarten el recurs a les faules i llegendes per a exalçar els orígens dels regnes i llurs reis).

Abans i tot que Zurita, Pere Antoni Beuter havia publicà lany 1538 la Primera part de la història de València, que tracta de les antiquitats de Spanya y fundació de València, que el 1538 traduí al castellà i completà amb el títol de Primera parte de la crónica general de toda España y especialmente del Reyno de Valencia, i la continuació que tracta ja de la conquesta cristiana: Segunda parte de la crónica general de España y especialmente de Aragón, Cataluña y València (1551).

És, doncs, en aquest marc historiogràfic particularista de cadascun dels regnes de la Corona dAragó que senquadra, doncs, lobra de Joan Binimelis, referida a la història del Regne de Mallorca.

Назад Дальше