Кібербулінг:
Коли буллер атакує в мережі
Juan Moisés de la Serna
Переклад Oksana Anatoliyivna Ryndina
Редакційна Tektime
2021
Кібербулінг: Коли буллер атакує в мережі
Написано Juan Moisés de la Serna Tuya
Переклад Oksana Anatoliyivna Ryndina
1-е видання: травень 2021
© Juan Moisés de la Serna, 2020
© Видання Tektime, 2020
Всі права захищені
Поширюється Tektime
https://www.traduzionelibri.it
Повне або часткове відтворення цієї книги, а також її включення в компютерну систему, а також її передача в будь-якій формі чи будь-якими способами, будь то електронна, механічна, ксерокопія, запис чи інші засоби, не дозволяються без попереднього дозволу та письмово від редактора. Порушення вищезазначених прав може становити злочин проти інтелектуальної власності (ст. 270 та подальші дії Кримінального кодексу).
Зверніться до CEDRO (Іспанський центр репрографічних прав), якщо вам потрібно скопіювати або відсканувати будь-який фрагмент цієї роботи. Ви можете звязатися з CEDRO через веб-сайт www.conlicencia.com або за телефоном 91 702 19 70/93 272 04 47.
Εισαγωγή
Μιλάς για την ευτυχία και την κάνεις με την ψευδαίσθηση του στόχου ζωής κάτι το πολύ επιθυμητό και ταυτόχρονα εφήμερο, τουλάχιστον όταν σκέφτεσαι την εξιδανικευμένη ευτυχία που ξεπουλιέται μέσω του εμπορίου, της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, ωστόσο η ευτυχία είναι κάτι παραπάνω από το να αγγίξεις τον επιθυμητό στόχοˑ είναι μια καθημερινή εργασία για να διατηρήσεις αυτή την κατάσταση, ειδάλλως σε τι εξυπηρετεί να αγγίξεις την ευτυχία εάν ύστερα χαθεί;
Σε αυτό το βιβλίο θα παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες έρευνες σχετικά με την ευτυχία, τι είναι και πως επιτυγχάνεται, αυτό που συμβαίνει όταν δεν κατακτιέται και όταν εμφανίζονται τα εμπόδια, οι φραγμοί για να αποκτηθεί.
Όλο παρουσιασμένο με τρόπο καθαρό και απλό για να προσφέρει μια εμπειρία που εμπλουτίζει και μπορεί να βοηθήσει στην προσωπική αναζήτηση της επίτευξης της ευτυχίας: της πραγματικής, της δυνητικής και της εφικτής και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ανθεκτικής.
Περιεχόμενα
Εισαγωγή
Κεφάλαιο 1ο- Το συναίσθημα της ευτυχίας.
Κεφάλαιο 2- Ανακαλύπτοντας την ευτυχία
Κεφάλαιο 3- Νευρικές βάσεις της ευτυχίας
Κεφάλαιο 4- Προς αναζήτηση της ευτυχίας
Κεφάλαιο 5ο- Τα πλεονεκτήματα της ευτυχίας.
Κεφάλαιο 6- Όταν η ευτυχία δεν έρχεται
Κεφάλαιο 1ο- Το συναίσθημα της ευτυχίας.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις σχετικά με την ευτυχία είναι ότι είναι ένα συναίσθημα και λαμβάνοντας επίσης υπόψιν ότι τα συναισθήματα είναι μέρος της ζωής μας, συνειδητά ή όχι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Είναι παρόντα σε κάθε μία από τις πράξεις και τις αποφάσεις που παίρνονται, γι΄αυτό είναι σημαντική η μελέτη τους. Ανάμεσα στις θεωρίες σχετικά με τα συναισθήματα υπάρχουν δύο κυρίαρχες, εκείνες που τα θεωρούν ως μια έννοια μονοσήμαντη και αναπόσπαστη η οποία επεκτείνεται αδιάκοπα από τα θετικά συναισθήματα ως τα αρνητικά και εκείνες που τα θεωρούν ως μια έννοια πολυδιάστατη, αποτελούμενη από στοιχεία γνωστικά, συμπεριφοριστικά και φυσιολογικά. Το συναίσθημα μπορεί να θεωρηθεί ως μια ιδιαίτερη κατάσταση του υποκειμένου που του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται και να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον(τύπος διέγερσης). Απλουστεύοντας, θα μπορούσαν να θεωρηθούν τρεις πιθανές καταστάσεις, η θετική(τέρψη και ευτυχία), η ουδέτερη(αδιαφορία) και η αρνητική (θλίψη, λύπη ή δυστυχία). Θα μπορούσε κατά συνέπεια με έναν τρόπο να αντιληφθεί και να ανταποκριθεί μπροστά στο περιβάλλον. Όταν αυτή η κατάσταση γίνεται χρόνια, θεωρείται ως τρόπος συμπεριφοράς, δηλαδή το άτομο το προσαρμόζει στον συνηθισμένο τρόπο που έχει για να ανταποκρίνεται μπροστά σε ένα ερέθσιμα εσωτερικό ή εξωτερικό. Όταν οι συναισθηματικές καταστάσεις οι οποίες γίνονται χρόνιες συγχέονται, εμφανίζονται ασυνήθιστες αποκλίσεις της συναισθηματικής διεργασίας, που καταλήγουν στην εμφάνιση αγχώδη ή φοβικών καταστάσεων μέχρι παθήσεων όπως η γενικευμένη νευρικότητα ή η έντονη κατάθλιψη. Μια άλλη προσέγγιση του συναισθήματος έχει αξιολογηθεί ως μια προσαρμοστική διαδικασία γνωστικής αντίδρασης, φυσιολογική και συμπεριφορική μπροστά σε ένα περιβαλλοντικό ερέθισμα, ή εσωτερικό που μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό, επομένως μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι το συναίσθημα επιδρά τόσο στις σκέψεις όσο στον οργανισμό και την συμπεριφορά. Η διεργασία του συναισθήματος μπορεί να διαχωριστεί σε δύο μέρη: την αντιληπτική ικανότητα και την συναισθηματική εμπειρία. Η πρώτη προϋποθέτει μια στοιχειώδη γνωστική διαδικασία κατά την οποία διακρίνεται και αξιολογείται το συναισθηματικό κίνητρο, την ώρα που στην δεύτερη απαιτείται μια υψηλού επιπέδου γνωστική διαδικασία κατά την οποία συγκεκριμενοποιείται αυτό που γίνεται αντιληπτό και ερμηνεύεται βασισμένο σε προηγούμενες εμπειρίες.
Αυτές φαίνεται να είναι ανεξάρτητες διεργασίες, συνεπώς η διεργασία της συναισθηματικής αντιληπτικής ικανότητας μπορεί σε μικρό βαθμό να εμπεριέχει μια συναισθηματική εμπειρία. Επανεξετάζοντας την σχέση ανάμεσα στην γνωστική λειτουργία και το συναίσθημα, υπάρχουν τρεις βασικές θέσεις που έχουν υιοθετηθεί:
- Από την μία πλευρά υπάρχουν οι συγγραφείς οι οποίοι υπερασπίζονται τη θεωρία σύμφωνα με την οποία σε κρίσιμες περιστάσεις τα συναισθήματα ακινητοποιούν και ακυρώνουν την γνωστική λειτουργία, εκπληρώνοντας με ακρίβεια την συναισθηματική δυνατότητα και ικανότητα, συμπεριφορά που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη φυλή, σε αντίθεση με την απλή μαθηματική διεργασία ή με το είδος των πληροφοριών που εμφανίζονται σε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή.
-Η αντίθετη πλευρά υποστηρίζει τη θέση σύμφωνα με την οποία το ανθρώπινο γένος διαφοροποιείται από τα ζώα εξαιτίας ανώτερων διανοητικών διεργασιών, υποβιβάζοντας τα συναισθήματα και θεωρώντας τα δεύτερη σημασίας διεργασίες, παράλογα και σχεδόν πάντα αμφιλεγόμενα, ακριβώς όπως στα ζώα.
-Μια τρίτη θέση θα μπορούσε να είναι εκείνη η οποία λαμβάνει υπόψιν της και τις δύο διανοητικές διεργασίες ταυτόχρονα ως ανεξάρτητες αλλά και ως διεργασίες οι οποίες κάτω από καίριας σημασίας περιστάσεις, συνεργάζονται.
Η ύπαρξη του συναισθηματικού κύκλου αντιλιπτικός-μνημονικός στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι διεξοδικώς σύμφωνος, στον οποίο η αμυγδαλή έχει καίριας σημασίας ρόλο καθώς καταγράφει τα γεγονότα των συναισθηματικών κινήτρων. Έτσι, οι πληροφορίες με συναισθηματικό περιεχόμενο έχουν ιδιαιτέρως περισσότερες πιθανότητες να είναι καλύτερα αποθηκευμένες και πιο εύκολα ανακτώμενες μπροστά σε μία πληροφορία με ουδέτερο περιεχόμενο.
Η διευρυμένη σύνδεση ανάμεσα στην αμυγδαλή και στις ασυνήθιστα ορατές περιοχές και στον ιππόκαμπο, επιτρέπει στην αμυγδαλή να προσαρμόζει την λειτουργία της και να απλοποιεί τις αντιληπτικές και μνημονικές εργασίες σε αυτές τις περιοχές.
Εκτός αυτού, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν πως η συναισθηματική εκμάθηση που συνδέεται με την αμυγδαλή είναι προσωρινά περιορισμένη, και οι ακόλουθες επιδράσεις πάνω στη μνήμη θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα της συμβολής άλλων περιοχών του εγκεφάλου, όπως ο κογχομετωπιαίος φλοιός.
Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, είμαστε μπροστά σε μια κυκλική συναισθηματική διαδικασία που θα μπορούσε να πάει κόντρα σε μια συγκεκριμένη διανοητική διαδικασία.
Στον συναισθηματικό κύκλο τα κίνητρα φαίνεται να είναι αυτομάτως αναλυμένα με πιο κοφτό και γρήγορο τρόπο, ακολουθώντας μια στρατηγική διάταξης, που αναφέρεται σε μια απλοποιημένη επικοινωνία μα με πληροφορίες μεγάλης βαρύτητας, απαραίτητες για την επιβίωση και την κατάλληλη ανάπτυξη μέσα στον βιολογικό πυρήνα.
Συνεπώς, αυτές οι ικανότητες παράλληλης διεκπεραίωσης εκπροσωπούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να επιβιώσουν στο περιβάλλον, δεδομένου ότι επιτρέπεται στο υποκείμενο να αποφύγει απειλές και κινδύνους με άμεσο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου προηγουμένως τις πληροφορίες συνειδητά υπολογισμένες στον προμετωπιαίο φλοιό.
Όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί, ο κόσμος του συναισθήματος είναι πιο περίπλοκος απ΄ όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Όταν μιλάμε για κομμάτι των συναισθημάτων, εξαρτάται από το πού εστιάζεται η προσοχή μας, για να πούμε ότι λίγο-πολύ υπάρχουν. Έτσι με μια πρώτη προσέγγιση μπορούμε να μιλήσουμε για τρεις εκφράσεις του συναισθήματος:
-Την νευροφυσιολογική, που περιλαμβάνει όλες τις νευρωνικές οδούς και δομές που εμπλέκονται ειδικότερα για κάθε συναίσθημα, περισσότερο από φυσικές ανταποκρίσεις όπως είναι η αγγειοσυστολή, η ταχυκαρδία, η γρήγορη αναπνοή που συνοδεύουν τα συναισθήματα.
-Εκείνη της συμπεριφοράς με την οποία το σώμα μετατρέπεται σε «καθρέφτη» των συναισθημάτων, παρουσιάζοντάς τα με ακούσιο τρόπο μέσω του προσώπου και του υπόλοιπου σώματος, σφίγγοντας ή χαλαρώνοντας τους μύες που μπορούν να παρουσιάσουν εκείνο που αισθανόμαστε, συμπεριλαμβανομένου όταν θέλουμε να το αποκρύψουμε. Με τον ίδιο τρόπο αυτό το κομμάτι μιλάει γι΄ αυτό που θα κάνει ή όχι για να ακολουθήσει αυτό το συναίσθημα, με άλλα λόγια πώς εκφράζονται όλες εκείνες οι διεγερμένες πράξεις στην συμπεριφορά και στον τρόπο που σχετίζονται με τις άλλες.
-Εκείνη η διανοητική που έχει να κάνει κυρίως με το τι φαίνεται με την προσωπική αντιληπτική ικανότητα του συναισθήματος και εκείνη των άλλων, πώς ερμηνεύεται δηλαδή η προσωπική ακολουθία των συναισθημάτων. Ένα πρόβλημα σε αυτή την περιοχή εντοπίζεται στην αλεξιθυμία, η οποία οφείλεται στην ελλιπή συναισθηματική εκπαίδευση, και με την οποία το άτομο είναι ανίκανο να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει με σωστό τρόπο τα ίδια του τα συναισθήματα και εκείνα των άλλων ατόμων.
-Εκείνη της συμπεριφοράς με την οποία το σώμα μετατρέπεται σε «καθρέφτη» των συναισθημάτων, παρουσιάζοντάς τα με ακούσιο τρόπο μέσω του προσώπου και του υπόλοιπου σώματος, σφίγγοντας ή χαλαρώνοντας τους μύες που μπορούν να παρουσιάσουν εκείνο που αισθανόμαστε, συμπεριλαμβανομένου όταν θέλουμε να το αποκρύψουμε. Με τον ίδιο τρόπο αυτό το κομμάτι μιλάει γι΄ αυτό που θα κάνει ή όχι για να ακολουθήσει αυτό το συναίσθημα, με άλλα λόγια πώς εκφράζονται όλες εκείνες οι διεγερμένες πράξεις στην συμπεριφορά και στον τρόπο που σχετίζονται με τις άλλες.
-Εκείνη η διανοητική που έχει να κάνει κυρίως με το τι φαίνεται με την προσωπική αντιληπτική ικανότητα του συναισθήματος και εκείνη των άλλων, πώς ερμηνεύεται δηλαδή η προσωπική ακολουθία των συναισθημάτων. Ένα πρόβλημα σε αυτή την περιοχή εντοπίζεται στην αλεξιθυμία, η οποία οφείλεται στην ελλιπή συναισθηματική εκπαίδευση, και με την οποία το άτομο είναι ανίκανο να αναγνωρίσει και να ερμηνεύσει με σωστό τρόπο τα ίδια του τα συναισθήματα και εκείνα των άλλων ατόμων.
Κατά συνέπεια η ευτυχία δεν θα είναι μόνο κάτι που περιλαμβάνει μια προσωρινή ψυχική κατάσταση, μα σαν συναίσθημα εμπλέκεται στον τρόπο σκέψης, αίσθησης και δράσης, δηλαδή κάποιος θα αισθάνεται ευτυχισμένος με ολόκληρο τον οργανισμό του.