5 Es desplega un submenú que conté tots els modes de visualització predefinits pel programa. Seleccioni 800%. Encara que el grau daugment màxim predefinit pel programa és de 800%, Flaix permet ampliar lescenari fins al 2000% i reduir-ho fins a un 8%. Per a això, haurà dintroduir numèricament el grau de visualització al quadre destinat a tal objecte de la Barra dedició.
6 Aquest és el grau daugment màxim predefinit pel programa. Amb el grau daugment seleccionat ja podem apreciar que, mentre el dibuix de la muntanya continua mantenint un contorn suau, el mapa de bits de fons ha perdut part de la seva definició. Per finalitzar aquesta pràctica, activarem una manera de visualització que canviï en funció de làrea destinada a lEscenari en cada moment. Polsi el botó de fletxa del quadre que mostra el grau de visualització de larxiu en la Barra dedició i seleccioni amb un clic lopció Ajustar a ventana.
IMPORTANT
Flash CS5 utilitza el format vectorial, però és capaç dinterpretar els mapes de bits; gràcies a això, és possible introduir fotografies (mapes de bits) a les animacions.
005
LES PLANTILLES SIMPLIFIQUEN LA CREACIÓ de documents nous, ja que eliminen moltes de les tasques necessàries per iniciar el treball. Sutilitzen duna manera similar a les dels processadors de text i les aplicacions dedició de pàgines Web, i presenten lavantatge de preservar lestat dels documents que funcionen a lefecte.
IMPORTANT
Les plantilles de Flash CS5 presenten lavantatge de preservar lestat dels documents que funcionen a aquest efecte, ja que les plantilles no sobren mostrant-se en pantalla, sinó que el programa crea un document nou amb les seves mateixes característiques, evitant daquesta manera que el document original pugui ser modificat.
1 En aquesta lliçó veurem el funcionament de les plantilles de Flash CS5. Ho iniciarem emmagatzemant un document amb aquest format per a, posteriorment, crear un document nou a partir de la plantilla creada. Obri el menú Archivo i premi sobre lopció Guardar como plantilla i premi Guardar plantilla al quadre dadvertència que sobre.
1 En aquesta lliçó veurem el funcionament de les plantilles de Flash CS5. Ho iniciarem emmagatzemant un document amb aquest format per a, posteriorment, crear un document nou a partir de la plantilla creada. Obri el menú Archivo i premi sobre lopció Guardar como plantilla i premi Guardar plantilla al quadre dadvertència que sobre.
2 Al quadre de text Nombre escrigui la paraula paisatge, elegeixi una categoria o creï una nova, premi el botó Guardar i al quadre sobre la compatibilitat amb Flash, premi també el botó Guardar.
3 La funció de les plantilles és la de generar documents nous que siguin un duplicat daquestes, però que evitin la seva pèrdua accidental, possibilitant el seu ús repetit. Tanqui la plantilla acabada de crear polsant el botó daspa de la seva pestanya.
4 Desplegui el menú Archivo i premi sobre lopció Nuevo.
5 La finestra sobre mostrant activa per defecte lopció de creació dun document en blanc. Sota aquesta, es llisten els diversos tipus de documents que es poden generar amb el programa, alguns exclusivament amb aquesta versió professional. Faci clic a la pestanya Plantillas.
6 Faci clic sobre el nom de lúnica categoria predeterminada, Presentación, per veure quin tipus de documents conté i seleccioni amb un clic alguna de les plantilles existents.
7 A la part de la dreta del quadre de diàleg es mostra una vista prèvia de la plantilla seleccionada i sota se situa, si nhi ha, el text descriptiu. Flash agrupa per defecte les plantilles en funció del destí que se li va a donar a larxiu, un vegada estigui completat. Seleccioni la categoria Nueva, que hem creat anteriorment i, per iniciar la creació del nou document basat en aquesta plantilla, premi el botó Aceptar.
8 Sobre un document nou, com testifica el seu nom a la pestanya de laplicació. Ara ja podem editar-ho sense por a perdre la informació continguda en la plantilla a partir de la qual ha estat creat. Per finalitzar lexercici, tanqui el document acabat de crear polsant el botó daspa de la seva pestanya.Per obrir una plantilla Flash com a document nou, pot triar entre seleccionar una de les trucades estàndard, incloses al programa, o ben una que hagi estat guardada prèviament, ja que també pot crear plantilles pròpies a partir dels seus documents.
IMPORTANT
El programa guarda les plantilles a linterior duna carpeta anomenada Templates, que es troba entre les creades pel programa durant la instal·lació. Com succeeix amb la resta de les carpetes destinades a guardar els diferents aspectes de configuració del programa (grups de panells, eines, mètodes abreujats de teclat, etc.), la seva ubicació pot variar en funció de la versió del sistema operatiu utilitzat.
006
EL PANELL EINES DE Flash conté els elements que li permeten crear les seves pròpies imatges. Aquest panell se situa per defecte al costat dret de làrea de treball i el seu aspecte i contingut és molt similar al de la resta daplicacions de disseny i retoc fotogràfic de la suite Adobe CS5.
IMPORTANT
El panell deines, situat per defecte en la part dreta de làrea de treball, presenta un funcionament similar al de la resta de panells de laplicació, encara que no pot ser agrupat amb cap altre. Per contra, sí pot ser desacoblat de la seva situació predeterminada mitjançant el mètode darrossegament per encaixar-lo en el lateral dret de làrea de treball o col·locar-lo en el centre de la mateixa com a paleta flotant. També pot ocultar-lo i mostrar-lo des del menú Ventana o la combinació Ctrl+F2
1 Creï un nou document. El panell Eines sorganitza en quatre seccions. En la primera delles se situen les eines de dibuix i selecció dobjectes. Per activar una eina nhi ha prou amb polsar sobre la seva icona. Polsi sobre la icona de leina Rectángulo, situada en la novena posició en aquest panell.
2 El panell Propiedades mostra en aquest cas les característiques relacionades amb el tipus de figures que permet dibuixar leina Rectángulo. Aquesta sutilitza per crear rectangles i quadrats. Polsi en un punt del document i, sense soltar el botó del ratolí arrossegui en diagonal fins a dibuixar un rectangle. Leina Selección, que presenta com a icona el dibuix duna fletxa negra, és la que es troba activa per defecte en el panell dEines.
3 La segona secció del panell dEines està dedicada a les opcions de color. Per variar un daquests colors faci clic en la mostra de Color de farciment, situada sota un pot de pintura, i polsi sobre la mostra de color que més li agradi. Les formes de Flash estan compostes per traç i farcit, per la qual cosa en la secció Colores del panell es mostren els tons corresponents seleccionats.
4 El quadre Color de relleno del panell dEines pren el to seleccionat. Així mateix el panell de propietats presenta el color seleccionat al costat de la imatge dun pot de pintura; aquest indica que la tonalitat seleccionada saplicarà a partir dara al farciment de les formes dibuixades amb leina Rectángulo. Polsi sobre la punta de fletxa daquesta eina i seleccioni lopció Herramienta Óvalo. Les puntes de fletxa de les eines indiquen que aquestes ofereixen alternatives
5 Dibuixi un oval mitjançant la tècnica darrossegament, tal com ha fet per dibuixar el rectangle.
6 Aquesta vegada linterior de la figura dibuixada presenta el color que hem seleccionat en la paleta com aplicable al farciment. Les opcions de creació dobjectes de la paleta no es limiten a les formes geomètriques, sinó que aquesta també permet altres opcions dedició. Activi leina Texto amb un clic sobre la seva icona, que presenta una lletra T al panell Eines, faci clic en algun punt lliure de lEscenari, escrigui el terme text de flash i polsi en un altre punt per confirmar-ho.
En la secció Ver del panell se situa leina Zoom, representada pel dibuix duna lupa, que ofereix opcions de control del grau de visualització de lEscenari. Per la seva banda, leina la icona de la qual mostra el dibuix duna mà permet desplaçar els arxius mitjançant el mètode darrossegament.
Per introduir un text en el document una vegada seleccionada leina Texto nhi ha prou amb prémer sobre lEscenari i escriure. Des de la paleta de propietats podrà canviar el tipus, la grandària i el color de la lletra.
IMPORTANT
El panell dEines es pot configurar de manera que mostri la disposició de comandos que més ens faciliti el treball amb els arxius. Per a això, cal dirigir-se al menú Edición de laplicació i seleccionar lopció Personalizar panel de herramientas. Des del quadre de diàleg que sobre podrà agregar, eliminar i canviar de posició qualsevol icona deina.
007
EN FLASH ES CONSIDEREN EL TRAÇ (la vora o silueta de la forma) i el farciment (el color que saplica a linterior de les figures tancades) com a elements independents, malgrat que ambdós puguin ser creats al mateix temps. Per tant, no nhi ha prou amb fer clic sobre un punt duna forma de Flash per seleccionar, simultàniament, la vora i el farciment de la mateixa.
IMPORTANT
Les vores defineixen el contorn de la figura i són considerades pel programa com a línies, cada segment de les quals pot ser modificat independentment. Els traços poden ser transformats en farciments a través de les opcions de menú de laplicació, que presenta comandaments dedició exclusius dels farciments, encara que no permet la seva conversió en traços.
1 Per seleccionar el farciment duna forma sha de polsar a linterior de la mateixa. Amb leina Selección, la primera de la paleta deines, polsi sobre el farciment del rectangle dibuixat en lexercici anterior.
2 El primer quadre de color del panell Propiedades, que és el que afecta els traços, es desactiva, mostrant al seu interior una franja diagonal de color vermell. Això indica que el traç de lobjecte seleccionat no té color. El menú Modificar presenta una sèrie de comandaments que són aplicables als farciments. Emprarem un dells sobre el farciment de loval. Faci clic al centre del farciment de lel·lipse, de color blau. El color de farciment duna forma pot modificar-se des del seu panell Propiedades o bé, prèviament a la seva creació, des del panell dEines.