Els llibres de Consells de la vila de Castelló IV - AAVV




Directors de la col·lecció Antoni Furió i Enric Guinot

© Vicent Royo Pérez i Vicent Garcia Edo, 2019

© Daquesta edició: Universitat de València, 2019

Disseny de la col·lecció: J.P.

Il·lustració de la coberta:

Llibre de Peita de 1672, Arxiu Municipal de Castelló

Maquetació: Inmaculada Mesa

Edició digital

Introducció

ELS LLIBRES DE CONSELLS DE COMENÇAMENT DEL SEGLE XV

Com és sabut, en aquests exemplars es contenen les reunions del consell de la vila de Castelló i els acords presos pel justícia, els jurats i els consellers, que constitueixen la columna vertebral de la institució. Així mateix, la temàtica dels assumptes abordats en cadascuna de les sessions que se celebren al llarg de lany de mandat dels jurats és força diversa i permet copsar bona part dels aspectes que conformen la panoràmica quotidiana a una vila medieval valenciana, com ara els afers polítics, la gestió de la hisenda municipal, totes les qüestions relatives als impostos, les relacions amb la Corona i els seus oficials especialment, amb el batle reial de la vila i el lloctinent de governador dellà Uixó, amb seu a Castelló, els vincles establerts amb les viles i les comunitats rurals més pròximes i altres de llunyanes com ara la ciutat de Terol i la seua comunitat daldees, gràcies a la intensa activitat ramadera, les eleccions de les magistratures locals, les ordenances municipals i les obres escomeses en el manteniment i la reparació de les infraestructures urbanes i rurals escampades pel terme, entre moltes altres coses. Per tant, es tracta de documents excepcionals per conèixer el desenvolupament de la vida local i el tractament que sen fa per part daquells veïns que accedeixen als diferents càrrecs de govern de la comunitat, encarregats de la gestió dels afers quotidians i també daquells extraordinaris que afecten a la vila i els seus habitants.

En efecte, segons sha exposat més amunt, la temàtica dels assumptes tractats al llarg de les sessions cobreix pràcticament tot lespectre de la vida local, però per desgràcia no hi ha la possibilitat de conèixer les opinions dels assistents a les reunions i les lògiques disputes que deu causar la resolució dels diferents problemes que shi plantegen. De fet, lestructura que segueix el registre de les diverses sessions és quasi sempre la mateixa: primer de tot, sindica que la reunió ha estat convocada pel trompeta de la vila, després de fer la crida pels llocs acostumats, i senumera als assistents; tot seguit, els jurats prenen la paraula i exposen al davant del consell les diferents problemàtiques a tractar; i, finalment, sutilitza una frase tipificada com ara «lo honrat consell acordà» o «lo honorable consell deliberà», entre altres per donar a conèixer lacord assolit pels integrants de la institució. Daquesta presentació del transcurs de les sessions es deriven dues conseqüències fonamentals.

De laltra, la manera de redactar el contingut de les diferents sessions amaga deliberadament el procés de discussió que té lloc en el desenvolupament de les reunions i, doncs, no és possible copsar les diferències que escindeixen la classe política local. Allò que interessa és deixar constància dels acords i, per tant, només és possible entreveure aquestes discrepàncies analitzant lactuació contradictòria dels diferents magistrats, perquè les contraposicions entre els prohoms locals solament queden registrades de manera molt subtil en certes ocasions, com ocorre en lelecció del nou justícia el desembre de 1405. En la sessió del dia 12 dels dits mes i any, els jurats exposen que el nombre de candidats disponibles per accedir a la magistratura és molt reduït perquè, segons estableixen les ordenances locals, els veïns que ocupen algun càrrec de ladministració municipal no poden presentar-se, com tampoc no pot fer-ho lelevat nombre de persones que han arrendat els impostos locals i aquelles que han hagut de signar com a fermances seus per a garantir el compliment de les operacions, que és força elevat. Al davant daquesta situació, els jurats fan una proposició que encèn els ànims de bona part dels consellers.

Els magistrats sol·liciten al consell que es puga presentar el notari Pasqual Ferrando, «jatsie que fos segristà de la església de la dita vila, com la llur administració fenís en breu». Evidentment, la proposta provoca «gran discrepància entre los consellers, dients los uns que les ordenacions se devien servar e, segons aquelles, lo dit en Pasqual Ferrando, com hagués offici de segristà, no podie entrar en la dita elecció de justícia en lany esdevenidor, los altres deyén que, no contrastant que·l dit en Pasqual Ferrando fos segristà, que y devie e podie ésser admès en la dita elecció, com feyt de segistrà no fos officii real ne tal que pogués o degués tolre la dita elecció». A causa daquestes diferències, el consell encomana al notari Pasqual Bataller que pregunte a tots i cadascun dels consellers la seua opinió i, després de lenquesta, lopció majoritària és favorable a lacceptació de Ferrando com a candidat. En conseqüència, el consell revoca lordenança que prohibeix a aquells que tenen un càrrec presentar-sen a un altre i accepta oficialment a Pasqual Ferrando com a candidat a la magistratura de justícia, a la qual accedeix en lelecció del 22 de desembre del dit any.

Дальше