Els Sants de la Pedra Abdó i Senent - Lluís Barberà i Guillem 2 стр.


A més, en paraules tretes de lentrada Diari de Santes: Amb la rauxa necessària i el seny imprescindible (http://joanantonibaron.blogspot.com/2006/diari-de-santes-amb-la-rauxa-necessria), escrit de Joan Antoni Baron Espinar, publicat en el seu blog Joan Antoni Baron, sobre el significat de les festes, i que parlen sobre què les afavoreix i sobre el sentiment didentitat, hi ha que Sense rauxa no hi ha possibilitat de festa. Si no som capaços de superar els convencionalismes ordinaris i el sentit del ridícul, difícilment podrem gaudir de la festa. Rauxa i sentiment. Que també calen els sentiments. Sentiment de sentir-se ciutadà. De compartir la festa amb la resta dels ciutadans.

(...) És, aleshores, el moment del seny. Del seny individual que ens diu quins són els límits.

(...) Identificar-se amb la festa és un elements de cohesió ciutadana important. Els sentiments tornen a jugar un paper decisiu a lhora de la col·lectivitat. I el sentiment didentitat, de pertànyer a un col·lectiu pot ser fonamental per salvaguardar la convivència.

Aquest temps sagrat, que abans del triomf del capitalisme era molt extens i, fins i tot, ocupava una part important dels dies de lany, abraçava, per exemple, moltes festes agrícoles relacionades amb lany com un cicle (detall propi del model de vida que predominava, el matriarcalista) i que, a hores dara, han donat pas, en molts casos, tant a la introducció de festes de caràcter civil, com a lajornament daquestes festes religioses fora dels dies històrics (per exemple, amb la finalitat dacollir més persones, com ara, en zones rurals on a penes hi ha habitants que residesquen contínuament, com ha ocorregut, en més duna població, amb la dels Sants de la Pedra), com al tractament daquestes festes, sobretot, des de la part lúdica, de manera que deixen a banda, en més dun cas (i, com a resultat dun ambient menys religiós i menys obert a lo mitològic i a lo matriarcal), el fons religiós.

En aquest sentit referit a la festa i al seu caràcter religiós, en un missatge que menvià Bienve Moya (per correu electrònic, l11 de gener del 2019), hi ha que La Festa, tal com lentenem nosaltres (i els nostres correligionaris), té, encara, molt de religió, entenent-nos, de religió antiga (...).

No concebem la festa com un mer entreteniment, no la concebem sense un ritual dramàtic (inclús catàrtic) que fa participar als seus celebrants, festers (a uns més directament i a daltres en lànim) en lesdeveniment (la seva posada en escena), i en la seva preparació i revisió cíclica.

Per tant, la festa queda molt lluny, i no participa gens, del concepte doci de la societat de consum, inclús del valor que, en la societat del benestar, se lhi hagi pogut donar a aquest concepte: oci, oci cultural, oci creatiu... .

I, quasi a final de lescrit, comenta que, a vegades, advertim que quan la festa es fa profana i perd aquells valors de religiositat antiga, cultural i social: ritual escenogràfic, participació activa, perspectiva social: de relligar la comunitat, podem dir que lestem profanant?.

A continuació, farem un puntuació i direm que profanar, si partim del Nou diccionari de la llengua catalana, de J. B. Xuriguera (editat per Claret en 1993), vol dir No tractar amb la deguda reverència (les coses sagrades), violar-ne la santedat, i que profà, com ara, en el Diccionari etimològic manual, de Jose Moran i de Joan A. Rabella (Edicions 62, 1a. ed., 1999), prové del llatí profanu, - (no sagrat, sacríleg) i que deriva de fanum, -i (temple), detalls que em recorden el passatge del Nou Testament en què Jesús mamprén, dins del temple, contra els qui tractaven de convertir-lo en un mercat i, així, lluny del seu paper religiós, passatge bíblic que, per tant, podem dir que és vàlid a hores dara i per a aquest tema.

Finalment, Bienve Moya-Domènech escriu que això són quatre notes a llum del que vaig advertint pel meu compte, i de les converses i dubtes que vaig sostenint amb tots vosaltres.

Què us sembla?.

Eixe mateix dia, 11 de gener del 2019, li responguí a la pregunta final, després dhaver llegit lescrit. Li deia que eixes línies seues, com les dun altre document que mhavia enviat adjunt, tots dos sobre festa i religió (sic, el tema del correu), em semblen coherents i, respecte al de la festa, coincidesc plenament amb lo que escrius, sobretot, sobre el significat de la festa no religiosa, a hores dara,

No obstant això, com hem pogut extraure durant la recerca, hi ha poblacions on encara perdura linterés per les arrels culturals i també pel major coneixement de lorigen de les festes, com ara, les dels Sants de la Pedra, amb la intenció deixamplar el sentiment comunitari i de mantenir, a més, la identitat, fins i tot, en lo cultural.

Així doncs, mantenir les tradicions ens fa ser forts com a país. Una ciutat i un país que mantenen les tradicions són els que tenen futur (p. 5).

Però no sols mitjançant les festes sinó també a través de la investigació sobre la història (i que ací retoquem una miqueta el text, però sense alterar les paraules), com escriu Romà Francés i Berbegal, en larticle Consideracions i relació descriptiva de la Vall de Biar a les darreries del segle XVIII (publica en la revista-programa de les Festes Majors del Camp de Mirra, de 1995, i que menvià en desembre del 2018), es tracta de posar atenció i fidelitat a la nostra hi[s]tòria i de mantindre i consolidar duna manera col·lectiva aquestos elements mínims dunitat i cohesió entre aquestos pobles duna mateixa història, cultura, tradicions i també manera dentendre la vida, en lloc de permetre una continuada despersonalització.

Per això, com comenta unes línies després Romà Francés, Tenim el deure inajornable de recuperar les nostres senyes didentitat en la nova configuració autonòmica, afiançant-nos a allò que en realitat és nostre. Un exemple antic deia: lo primer és lo primer, i lo primer va endavant.

Dos missatges, el de Banyoles i el de Biar, igualment interessants i que afavoreixen que anem un poc més lluny de lo que rebem sovint en els mitjans de comunicació social o mitjançant els patrocinadors de festes patronals, més duna vegada presentades com a populars i, així, com si no tinguessen un origen religiós.

Dos missatges, el de Banyoles i el de Biar, igualment interessants i que afavoreixen que anem un poc més lluny de lo que rebem sovint en els mitjans de comunicació social o mitjançant els patrocinadors de festes patronals, més duna vegada presentades com a populars i, així, com si no tinguessen un origen religiós.

Moltes de les festes que es celebren en lany, i, en aquest cas, la dels Sants de la Pedra, tenen lloc en estiu, i, concretament, en u dels dos primers mesos daquesta estació (en juliol), quan es considera (com ho manifesten molts refranys), que encara està activa la faena del camp relacionada amb la collita del forment i daltres cereals i, a més, abans de lentrada dagost, mes principalment relacionat al raïm i, en molts casos, a linici de la verema (la qual, simbòlicament, es presenta en setembre). En altres paraules, la festivitat (30 de juliol) i la festa dels Sants de la Pedra (fins i tot, en el segle actual), solen coincidir amb la plena joventut del calendari agrícola.

Quant a lany agrícola, direm que Francisco Javier Fernández divideix el calendari en tres apartats i, en el segon, inclou la primavera i els dos primers mesos de lestiu. Altres fonts consultades, només el divideixen en dues parts, la de creixement de llum (així com en la vida biològica ho fem del naixement a la joventut) i la de decreixement solar (equivalents, en la vida humana, a les etapes de ledat adulta i de la vellesa). Mincline per la segona, la del creixement i la del decreixement tot i que hi ha hagut una relació metafòrica entre les estacions i les distintes parts de la vida humana: primavera / infantesa, estiu / joventut, tardor /adultesa, hivern / vellesa. El motiu pel qual preferesc aquesta és perquè hi ha molts personatges mitològics i religiosos que lliguen amb aquesta dualitat (per exemple, Demèter i Persèfone, Sant Joan Baptista i Jesús..) i crec que els Sants de la Pedra en són un exemple més.

Si bé la primera part de lestiu està més relacionada amb lacció i amb la faena (juny i la corbella o la falç al puny) i amb la collita del forment (la qual prossegueix en juliol), la segona (agost i setembre), ja ho estan més bé amb el declivi de les hores de sol, amb el most (com ho mostren molts refranys dagost) i a la verema (ben clàssica del mes de setembre i, puntualment, també de les primeres setmanes doctubre). Tot això explicaria per què, en paraules de Francisco Javier Fernández, en la primavera i en lestiu, En España y en casi todas partes, dentro de las coordenadas de la cultura occidental sobre todo, se creía que () estaba situado el momento álgido de la fecundidad vegetal y animal (p. 411).

Així mateix direm que, amb unes paraules molt encertades sobre la idea de festa, i amb què estic dacord, Francisco Javier Fernández parla dun folklore de cada pueblo, con elementos muy repetidos y con valencias y capacidades significativas en todas o casi todas las culturas que se resisten a ser circunscritas en épocas o períodos históricos clásicos y cerrados (p. 412).

Назад Дальше