Els Sants de la Pedra Abdó i Senent - Lluís Barberà i Guillem 4 стр.


Aquests efectes del matriarcalisme, com veurem en més passatges de la recerca, però tocant temes diferents, perdurarà, en bona mida, fins al segle XII i, a tot estirar, no sols podem dir que està present en una obra del valencià Joan Baptista Anyés (Ciutat de València, 1480-1553), La vida dels gloriosos sants Abdó i Senén (de 1542), sinó que, fins i tot, perdura en la nostra cultura, no solament en lo religiós, sinó, a més a més, en lo musical, com ara, lelevat nombre de cançons eròtiques dhumor populars que tenen la lletra en valencià o, àdhuc, en determinats detalls (com la benedicció dels pans beneïts, durant la festa dels Sants Abdó i Senent, que ja citava Joan Baptista Anyés) o en el fet que es celebren balls i danses, detall clarament vinculat a lo matriarcalista, amb motiu dels actes de la festa dels Sants de la Pedra. A més a més, es manifestava, com ara, en el segle XV... en balls dins de les esglésies, com veurem tot seguit.

En el llibre IV Jornades de Cultura Popular a les Balears. Manacor, 1 i 2 de febrer de 1997, amb unes paraules del prevere Bartomeu Mulet i Ramis, les quals ens poden donar una idea de les pervivències paganes més enllà dels segles VIII-XIII: Lany 1392, el diumenge, lo darrer dia de juny, cantà missa novella Mn. Bernat Dorta i ballaren preveres dins la esgleia (La Catedral) com vengueren a oferir (p. 184). Podem entendre, per tant, el posicionament de Joan Baptista Anyés.

I adduïm això, perquè, en el segle X, és a dir, en el moment daparéixer els Sants de la Pedra en la història de lo que seria la Corona dAragó (però, en aquell moment, dels comtats catalans), i, si estirem més, en lhistòric Rosselló, trobem que, com veiem en El comú català, les principals característiques de les comunitats rurals, com ara, Arles (el Vallespir), eren la unió a la parròquia, la propietat comunal de cultius, pastures i boscos i la solidaritat enfront del senyor i qualsevol tercer, pledejant de manera conjunta per raó de la defensa del seus usos i costums (p. 59). Així mateix, en El comú català, hi ha que la societat popular rural tradicional catalana portava al seu si tant la propietat familiar com els béns compartits pel comú.

(...) Daltra banda, veiem que les relacions econòmiques en aquestes comunitats no estaven separades de la resta de manifestacions humanes, incloent-hi la moral i els valors intangibles (p. 258).

Al paràgraf anterior, agregarem que em sembla molt coherent i creïble (a més de traslladable als comtats catalans del segle X) que, com llegim en el llibre Una historia nueva de la Alta Edad Media, de Chris Wickham, entre els camperols, hi hagués la sensación generalizada de que sus relaciones locales eran más importantes que el hecho de quién poseyera la tierra. () la conquista de una identidad supuso un paso esencial en el proceso conducente a una acción campesina coordinada, lo que representó un hito para el conjunto de los campesinos (pp. 689-690). Si bé aquestes paraules feien referència a una part de lactual Itàlia, immediatament, lhistoriador passa a Catalunya i afig que la pauta que parece predominar en el siglo VIII es la definida por una red de pequeñas aldeas. () Hasta el siglo IX no encontramos referentes a Cataluña, (), en los Pirineos, los documentos del siglo IX revelan la inequívoca imagen de una serie de villae y castra bien cohesionados asentamientos concentrados habitados por un centenar de personas o más- y provistos de una identidad estructurada, entre cuyas expresiones cabe indicar la de la construcción de iglesias, fruto de la iniciativa colectiva de los campesinos propietarios (p. 691). Una dada realment interessant per a la recerca. De fet, unes planes després, comenta que la zona dels Pirineus, en el segle IX, es caracteritzava per lexistència de camperols propietaris autònoms (p. 698).

A més, de la mateixa manera que encara ocorre, a hores dara, en més dun tema social, el paper eclesial, principalment, el de la parròquia, era influent. Això sí, molt més. I, entre altres coses, caldria afegir que, fins al punt que, com plasma David Algarra, per exemple, la parròquia era molt més que el conjunt de feligresos que shi reunien en lesglésia per rebre els sagraments, també era una forma destructuració de la ruralitat, en un principi en mans de laics, que fins al segle XIII no va formar part de lestructura secular dels bisbats (p. 108). A més, en el llibre El comú català, hi ha que lhistoriador Pere Gifre constata que en els segles XVI i XVII les petites parròquies gironines estaven pràcticament en mans dels veïns del lloc, amb un nivell dindependència important respecte a les potestats i al rector (p. 62). A més, com llegim en la pàgina 61 del mateix llibre, La parròquia complia, també, una funció crucial en làmbit de la convivència, ja que era un centre dorientació moral i dinspiració espiritual, una força de cohesió que per si sola creava estrets vincles dunió i germanor.

Igualment, i en lo relatiu a la parròquia, com llegim en larticle La vida quotidiana a lEdat Mitjana (http://www.raco.cat/index.php/Erol/article/download/172148/250392), de M. Dolors Santandreu i publicat en la web RACO, El nexe dunió de la vida pagesa era la parròquia. Allà es varen crear vincles de solidaritat, en molts casos, van fructificar en el naixement de pobles (p. 15).

Quant al tema de ladoctrinament religiós, David Algarra escriu que El poder eclesiàstic, des de sempre, juntament amb el poder senyorial i reial, va treballar per controlar i adoctrinar les classes populars, però el règim liberal [, que triomfarà a partir del segon terç del segle XIX,] va demostrar una eficàcia superior pel que fa al control i a ladoctrinament. Lhora i mitja de missa a la setmana no tindrà res a fer amb la instrucció estatal obligatòria o amb la premsa escrita que arribarà a molts llocs per ferrocarril a partir de la segona meitat del segle XIX (p. 199, nota 8).

Fins i tot, encara que, sovint, les reunions del veïnat tenien lloc dins de lesglésia i en forma dassemblea, podia tenir lloc al cementeri, a lera dalgun mas, a la plaça, al pati del castell, a una casa particular, sota un arbre o a altres, sent anunciada a toc de campanya, banya o qualsevol altre instrument similar (p . 63). Així mateix, i continuant amb el llibre El comú català, Cal destacar que en llatí homines habitualment significa homes i dones, essent el terme viris lutilitzat per a designar lhome, de manera que inicialment les assemblees de veïns estarien formades per homes i dones o per algun membre de la casa (p. 64).

(...) Elles treballaven la terra, lheretaven dels pares, dirigien explotacions autosuficients. Algunes, fins i tot, de vegades, prenien la iniciativa, de manera que figuren al capdavant de les petites comunitats agràries (pp. 25-26).

Назад Дальше