Porto responsable - Manuel Jorge Marmelo 4 стр.


lúnic emperador que té, de debò,

el globus del món a les seves mans. (Fernando Pessoa, 1928)

Malgrat ser considerat, don Henrique, el més il·lustre dels fills de Porto, la ciutat compta amb altres personatges rellevants. Alguns, perquè van néixer aquí, uns altres perquè els seus noms van quedar fortament units a la ciutat. La llista es pot iniciar amb Fernando de Magallanes, capità de la primera expedició que va fer un viatge de circumnavegació al voltant del món, o amb Pêro Vaz de Caminha, cronista del primer desembarcament europeu en les costes de Brasil, continuant amb lescultor Soares dos Reis, el pintor Vieira Portuense, la violoncel·lista Guilhermina Suggia i lescriptor Camilo Castelo Branco, i acabant en lactualitat amb personalitats de renom internacional: el cineasta Manoel dOliveira, lantiga campiona olímpica de marató Rosa Mota, els poetes Sophia de Mello Breyner Andresen i Eugénio de Andrade, lescriptora Agustina Bessa-Luís i científics com Manuel Sobrinho Simõés i Maria de Sousa.

També el creador de la Torre Eiffel, Gustave Eiffel, va deixar la seva empremta a la ciutat: lantic pont ferroviari que unia la ciutat amb el sud del país. Més variada va ser lempremta deixada per litalià Nicola Nasoni, creador dels palaus més bells, i de lesglésia i la torre dos Clérigos, una de les icones més conegudes de Porto.

Álvaro Siza Vieira

Álvaro Siza Vieira va néixer el 1933 a la ciutat de Matosinhos i és el més gran ambaixador de larquitectura portuguesa i principal referent de lescola darquitectura la seu de la qual es troba a Porto. Entre altres nombrosos guardons, el 1992 va obtenir el premi Pritzker, considerat com el «Nobel dArquitectura».

La seva obra està present en els més diversos racons del planeta, de Barcelona a Rio de Janeiro, de Tòquio a Berlín, i a Porto en destaquen el Museu dArte Contemporânea de Serralves, el barri dhabitatges socials de Bouça, la facultat dArquitectura i ledifici al costat del riu on es troba el seu estudi. Siza Vieira és també autor del nou disseny urbà del centre de la ciutat, entre la Praça do General Humberto Delgado i lAvenida de Vímara Peres.

En la veïna localitat de Matosinhos encara shi poden trobar alguns dels més antics i emblemàtics edificis creats per Siza Vieira, com la piscina das Marés de Leça da Palmeira, la piscina da Cinquena da Conceição, el monument a António Nobre i el saló de te de Boa Nova, emplaçat sobre les roques, en estreta unió amb el mar i la llum. És també responsable de la remodelació del passeig marítim de Leça da Palmeira.

Eduardo Souto Moura

Nascut a Porto el 1952, aquest deixeble de Siza Vieira sha convertit en un dels més reconeguts arquitectes portuguesos, apreciat per la seva modernitat i per la integració dels seus projectes en el paisatge circumdant. Diverses de les seves creacions han rebut alguns dels més importants premis internacionals. A Porto va projectar la Casa das Artes, la transformació de lantiga Cadeia da Relação en el Centre Português de Fotografia, la rehabilitació de ledifici dAlfândega Nova, de la Casa do Cinema i la recuperació del passeig marítim de Matosinhos, a més daltres obres menors.

Com mouret per Porto

La mobilitat a la ciutat ha millorat radicalment al llarg dels darrers anys: laeroport sha renovat íntegrament i una nova xarxa de metro garanteix la connexió ràpida i còmoda amb els principals punts dinterès turístic.

Porto compta amb una xarxa de transports col·lectius bastant eficaç. Per facilitar laccés a la ciutat es disposa de la Loja da Mobilidade (Rua Clube dos Fenianos, 25, T. +351 800 220 905, http://www.lojadamobilidades.com), on sobté tota la informació necessària per conèixer la millor manera de desplaçar-se per la ciutat, segons cada punt dentrada i sortida.

Bilhete Andante

Quan va començar a funcionar el metro, lany 2003, i tenint en compte la necessitat darticular el seu funcionament amb els transports públics ja existents, al començament de 2005 es va implantar un sistema innovador de tarifa multimodal: lanomenat Bilhete Andante (http://www.linhandante.com, Preu. 7 euros un día i 15 euros 3 dies) que es pot comprar als punts de venda o als dispensadors automàtics de bitllets (al preu de 60 cèntims deuro, aproximadament) i que és vàlid durant una hora per al metro, autobusos de la STCP i trens suburbans, així com en tramvies i en el funicular de Guindais. Es pot tornar a carregar amb monedes o mitjançant la targeta de crèdit. La tarifa en vigor a la ciutat és la de la Z2 (zona 2).

A peu

Porto és una ciutat que es pot recórrer fàcilment a peu la millor forma de conèixer-la, ja que, tal com sha dit anteriorment, gairebé tots els punts dinterès turístic es concentren a la zona històrica i a A Baixa. Sha dafegir, també, que la ciutat conserva una dimensió humana, sobretot pel que fa al traçat dels carrers, perquè no hi ha grans vies a creuar en ple nucli urbà. Els únics inconvenients són deguts al terreny accidentat i, de vegades, a la meteorologia. Convé portar calçat esportiu i còmode a lhora de pujar pels costeruts carrers del centre històric.

Per a recorreguts més llargs, o físicament més difícils, convé utilitzar algun dels transports públics. Al llarg del riu hi ha una línia turística de tramvies històrics (es pot aprofitar per conèixer, de pas, el Museu do Carro Eléctrico tramvia i el Museu dos Transportes e Comunicaçõés), així com una connexió entre la part alta de la ciutat i la riberenca amb el funicular de Guindais, que uneix el barri de la Sé/A Baixa amb el tauler inferior del pont Luís I.

Per arribar a altres llocs fora del centre es pot agafar el metro (estació Casa da Música) o les diverses línies dautobusos que van a la Casa da Música, o els autobusos 203, 207 i 504 que van al Museu de Serralves.

Amb bicicleta

Entre la ciutat dEspinho, al sud, i el límit nord del concejo de Matosinhos, Porto disposa dun corredor duns 70 quilòmetres, gairebé sempre a la vora del mar, que permet fer llargs passejos. Es poden llogar bicicletes en empreses com Porto Rent-a-Bike (Avda. Gustavo Eiffel, 280. T. +351 222 022 375) i en alguns hotels.

Amb metro

T. +351 808 205 060

H. De 6 a 1 h.

http://www.metro-porto.pt

Preu. 1,20 euros

La xarxa de metro compta ja amb sis línies, que passen per A Baixa (centre) i es creuen a lestació de Trindade. Les línies A (blava), B (vermella), C (verda) i E (violeta) comencen a lEstadio do Dragão i es dirigeixen a Matosinhos, a les localitats properes de Póvoa de Varzim i Maia, i a laeroport, respectivament. La línia D (groga), que comença a lHospital de São João, passa també pel centre històric, enllaça amb lestació de ferrocarrils de São Bento i continua cap al marge esquerre del Duero fins a la parada de João de Deus. La línia F (taronja) travessa tota la zona central i segueix després, a partir del camp de futbol, cap a lest de la ciutat, fins al municipi de Gondomar (Fânzeres).

Amb autobús

Porto es troba relativament ben dotat dautobusos de la Sociedade de Transportes Colectivos do Porto (STCP, http://www.stcp.pt; Preu. 1,85 euros), que compta amb una moderna flota de vehicles a gas natural i a hidrogen. Les línies cobreixen gairebé tota la ciutat i voltants, completant així la xarxa del metro.

Amb taxi

Amb taxi

A Porto els taxis tenen tres colors diferents: beix, verd i negre, tots ells amb un fanalet indicatiu al sostre, o també de color fosc i identificats amb la lletra A al costat de la matrícula. Els que circulen dins de la ciutat estan dotats de taxímetre amb diferents tarifes i suplements, segons lhora del viatge i el tipus de recorregut que facin, tot això indicat al taxímetre. Els passatgers paguen també una tarifa fixa per baixada de bandera.

No obstant aixó, els taxis que circulen a les ciutats limítrofes no disposen de taxímetre i cobren el viatge per quilòmetre, segons tarifes fixades pel govern. Aquesta dada pot ser bastant important sarriba a la ciutat amb avió o es desplaça a la veïna ciutat de Gaia per visitar els cellers de vi de Porto. Quan els taxis portin taxímetre, el taxista ha de canviar de tarifa en passar dun municipi a un altre.

Existeixen parades de taxis a les portes dels principals hotels i també als locals de més demanda, encara que és possible sol·licitar un taxi al telèfon T. +351 225 076 400 (pagant un suplement de 0,75 euros).

Amb cotxe

El trànsit al centre de Porto és complicat, especialment durant les hores punta, i no sempre resulta fàcil trobar aparcament, tot i que tindran molts menys problemes els qui decideixin passar el cap de setmana a la ciutat, ja que és quan els carrers es troben més buits.

Els visitants que arribin amb cotxe han de saber que la ciutat compta amb més de seixanta aparcaments en el centre, laccés dels quals està degudament senyalitzat. Les tarifes varien entre 0,40 i 2 euros per hora.

Laparcament als barris cèntrics està gairebé totalment condicionat al pagament de parquímetres la durada màxima dels quals és de dues hores, variant les tarifes segons les zones. Durant el cap de setmana, entre les 20 i les 8 hores, es pot aparcar de forma gratuïta a totes les zones destacionament condicionat, tret que hi hagi una senyalització que indiqui el contrari.

Amb vaixell

Encara que no sigui precisament Venècia, Porto es pot conèixer també amb vaixell, navegant en un dels molts creuers fluvials de curta durada a la disposició dels visitants. Loferta és bastant variada i inclou petits creuers amb vaixells de vela o amb embarcacions semblants als rabelos que transportaven antigament fins a la ciutat, entre altres coses, el vi que es produïa molts quilòmetres riu amunt.

Aquests creuers realitzen recorreguts solament en el tram del riu que banya la ciutat, però es poden fer trajectes més llargs, arribant fins i tot a la regió vitivinícola del Duero i al Parc Natural do Douro Internacional, amb la possibilitat de dur a terme creuers de diversos dies de durada.

Visites guiades

Porto compta amb una important xarxa dautobusos panoràmics. Els més fàcils dutilitzar són aquells que permeten adquirir, a les mateixes recepcions dels hotels, un bitllet diari per a qualsevol dels tres recorreguts establerts. Els viatgers poden baixar i pujar a lautobús sempre que ho desitgin. (Vegeu més informació detallada sobre les empreses que ofereixen aquest servei a Visites guiades)

Loficina de turisme de lAjuntament organitza des de 1997 visites guiades a peu pel centre històric. Les inscripcions shan de fer prèviament a lOficina Municipal de Turisme (T. +351 223 393 470, Rua Clube dos Fenianos, 25).

Hi ha altres institucions que donen a conèixer aspectes particulars de Porto a través de visites a peu i que, en general, són guiades per personalitats de la cultura de la ciutat. Aquesta pot ser una excel·lent forma de conèixer racons que fins i tot la majoria dels seus habitants desconeix. El calendari es troba a la pàgina web www.visitporto.travel (vegeu més informació detallada sobre les empreses que ofereixen aquest servei a Visites guiades).

Назад