Tot va començar, i encara segueix, amb lautoconeixement, amb lescolta i observació de què és allò que se li posa millor al meu cos físic, mental i energètic. Després dacabar la carrera de Nutrició vaig creuar lAtlàntic i vaig viure uns quants anys als Estats Units, on vaig continuar formant-me a lInstitut de Nutrició Integrativa de Nova York i vaig participar en seminaris de lOptimum Health Institute, una reconeguda clínica de teràpies alternatives per al càncer i altres malalties greus a San Diego (Califòrnia). A més de descobrir més de mil teories dietètiques, viure en aquest país em va portar, sense adonar-men, a començar a avançar els meus horaris de menjar, ja que allí és costum sopar aviat, entre les sis i les vuit de la tarda com a màxim. Així vaig poder experimentar el canvi orgànicament i veure la diferència entre sopar aviat o molt tard a la nit. Aquí vaig començar a identificar i experimentar els beneficis en mi mateixa. Com que les arrels de la infantesa són molt profundes i costa canviar-les, era molt fàcil tornar enrere, i hi havia dies en què sopava a hores intempestives, tot i que això només servia per continuar reafirmant la importància de sopar aviat; la sensació en el meu cos era una resposta òbvia i clara.
Va ser també als Estats Units on vaig sentir a parlar per primer cop del dejuni intermitent (ja sabem que moltes de les noves tendències nutricionals esclaten en aquest país abans dexpandir-se per la resta del món). Vaig descobrir aquest concepte seguint doctors i professionals de la salut que en parlaven als seus blogs, en conferències i en cursos. Més endavant, quan vaig col·laborar com a experta en nutrició en el programa «Un nuevo día» del canal Telemundo a Miami, vaig investigar més a fons sobre el dejuni intermitent per exposar-lo davant dels milions de teleespectadors que veien el programa. Al final de la meva etapa en aquest país em vaig convertir en una experta en els beneficis i modalitats daquesta pràctica.
Però quan realment vaig començar a implementar-lo duna manera molt més constant i conscient va ser al març de 2020, quan la pandèmia de la covid-19 i el confinament em van deixar «atrapada» al Perú. Allí vaig conviure durant uns quants mesos amb la Martha, algú que es convertiria en un ésser molt especial per mi. La Martha portava ja uns quants anys practicant el dejuni intermitent, així que vaig decidir «solidaritzar-me» amb ella i fer-ho juntes, sense saber que en realitat era ella qui mestava acompanyant a mi en una cosa bona, molt bona, per a la meva salut. A més a més, en trobar-nos a una altitud de gairebé tres mil metres, les digestions eren més lentes, de manera que fer aquest descans digestiu, sobretot abans danar a dormir, era de gran ajut. Viure en primera persona els grans beneficis del dejuni intermitent em va portar a compartir els meus coneixements i la meva experiència amb els meus clients, a les meves xarxes i a través dels meus podcasts, i finalment a escriure aquest llibret sobre el tema, ja que les preguntes i linterès del públic eren creixents.
Cap a un estil de vida saludable
Com a professional de la nutrició que soc, et diria que el primer pas, bàsic i fonamental per millorar la teva salut, és fixar-te en les coses que li dones al teu cos, al teu temple, i a posteriori agregar altres tècniques i eines que hi poden ajudar, com el dejuni intermitent. Per tant, abans dentrar en matèria i parlar-te del dejuni intermitent perquè puguis prendre una decisió a consciència, és imprescindible fer un canvi dalimentació.
A continuació et resumeixo els pilars de «menjar net», la filosofia a què he dedicat gran part de la meva vida professional i que he convertit també en la meva forma de vida:
* Elimina processats i altres aliments envasats a letiqueta dels quals hi figuri algun component que desconeguis. O bé identifiques substàncies químiques com conservants, colorants, saboritzants, espessidors, etcètera, que siguin artificials.
* Evita ingerir farines refinades. Presents en pastes, pastissos, brioixeria i pa blanc, així com sucres refinats com el sucre blanc de taula, galetes industrials i cereals envasats. Evita també tot tipus dedulcorants artificials, com laspartam present a la sacarina.
* Redueix moltíssim, o elimina, el consum de làctics (llet, iogurts, formatges i altres postres derivades) procedents de vaca. Els dovella o cabra segueixen deixant un residu àcid en lorganisme i contenen hormones de creixement; per això és preferible que tampoc en consumeixis.
* Redueix o elimina el consum de productes dorigen animal (sobretot de carns, tant vermelles com blanques). En cas de consumir-los, procura que siguin de qualitat, lliures dantibiòtics i hormones artificials. Opta per ous orgànics.
* Hidratat. No oblidis que al voltant del 70% del nostre cos és aigua. Tria aigua de qualitat amb què reemplaçar la que tens dins del teu cos, ja que della es componen gran part de cada una de les seves més de tres mil milions de cèl·lules. Si no li dones aigua al teu cos, es guardarà la poqueta que nhi dones, de manera que augmentarà la probabilitat de presentar retenció de líquids.
Jo bec aigua Kangen, avalada per molts metges, entre ells el doctor Hiromi Shinya, autor del reconegut bestseller Lenzim prodigiós. Es tracta duna aigua amb una altíssima capacitat antioxidant; el seu potencial de reducció de loxidació pot ser de 400 a 800, molt superior al del te verd i la vitamina C. Això ajuda a frenar el deteriorament i envelliment de les cèl·lules, el conegut efecte antienvelliment. També té un alt poder dhidratació, ja que sestructura en grups de 4-6 molècules, enfront a 15-26 en laigua comuna. Com que és una estructura relativament més diminuta, la seva capacitat de penetrar les parets intestinals és molt més gran, així que arriba de forma més ràpida i segura a linterior de les cèl·lules i evita aquesta sensació de pesadesa a lestómac que tenim quan bevem aigua. I, per últim, la seva alcalinitat ens ajuda a mantenir un cos desinflamat i més protegit davant de malalties lleus i fins i tot degeneratives com el càncer, i així compensa lefecte acidificant de lambient, la contaminació i els aliments àcids, sense posar en risc la salut del cos.
* Pensa en verd. Que la base de la teva alimentació siguin els vegetals. Posa laccent en els vegetals de fulla i color verd, ja que tenen un elevat contingut en clorofil·la, i això deixa un gran residu alcalinizant al cos i oxigena la sang. Els seus components produeixen un efecte depuratiu i antioxidant al cos, a més de contenir grans quantitats de fibra que ens ajuda a expulsar correctament a través de les femtes els residus que lorganisme no aprofita de tot allò que mengem.
* Incrementa la ingesta de proteïna vegetal. A través del consum de cereals integrals com el blat negre, el mill, lamarant o la quinoa; llegums com llenties, cigrons, pèsols i mongetes seques; llavors com les de xia, lli, cànem, gira-sol i carbassa, i algues.
* Mantingues el teu cos actiu. És important mobilitzar el cos, moure les articulacions i activar la circulació de la sang a través del moviment per oxigenar i nodrir totes les cèl·lules. A més a més, lactivitat física provoca lalliberament de serotonina, aquest neurotransmissor conegut com l«hormona de la felicitat», que ens fa sentir millor, més optimistes i amb més vitalitat. Procura mouret cada dia, ni que sigui trenta minuts, ja sigui caminant amb intenció o practicant qualsevol esport de teu gust.
* Descansa. Deixa que el teu cos es recuperi i es reposi de tot el dia. És molt important donar-li el descans merescut perquè pugui gestionar tot allò que ha menjat i absorbit. Durant la nit sactiva el mecanisme de depuració natural del cos i es recull tot allò que seran femtes i expulsarem quan ens despertem. Per això en llevar-nos acostumen a anar a orinar, i idealment faríem la nostra primera evacuació fecal. Procura descansar unes 7-8 hores cada nit i, si tens problemes dinsomni, no facis migdiades. Intenta també sopar unes 2-3 hores abans danar a dormir perquè el teu descans sigui veritable i, al llit, no estiguis treballant amb la digestió.
* Equilibra les teves emocions, ja que són el motor de la salut. Una emoció o un pensament negatiu és capaç demmalaltir-nos si és repetitiu i es manté en el temps. Lestrès és el factor número u pel qual ens sentim deprimits, enfadats, desbordats, fora de lloc. Aquest estrès pot venir provocat per moltes situacions: la feina, les relacions o el plantejament de preguntes existencials a les quals no trobem resposta. RESPIRA! Això tajudarà a tornar a tu i poder relativitzar-ho tot, absolutament tot. Comença per cuidar-te a tu. Sense tu o sense la teva bona energia, res dallò que et preocupa es podrà solucionar o dissoldre. Tècniques com la respiració conscient, els exercicis de respiració (pranaiama), un ioga relaxat, lautomassatge i la meditació poden ajudar-te.
Amb aquestes primeres pàgines ja tens feina. Revisa cada un dels punts i comença a posar-los en pràctica, fins a poder marcar-los tots com a completats. Tasseguro que aplicar-ho et canvia la vida. Un cop siguin hàbits naturals i quotidians en la teva vida, et trobaràs en un bon punt per continuar agregant garlandes i eines que puguin contribuir al canvi. Es tracta sempre de tenir un estil de vida saludable i equilibrat. Volem crear pràctiques que siguin sostenibles, ja que allò que mantenim dia rere dia és allò que crea beneficis a llarg termini.
La meva premissa constant és: «Escolta sempre el teu cos. Ell et dirà allò que se li posa bé i allò que no, com fer-ho, quan pots començar i quan thas daturar».