Crònica Volum II - Miquel Parets


CRÒNICA



ELS NOSTRES CLÀSSICS

AUTORS MODERNS

Volum 8

Primera edició: maig 2017

© de ledició, M. Rosa Margalef, 2017 © de les notes històriques, Antoni Simon, 2017 Reservats tots els drets daquesta edició:EDITORIAL BARCINO, S.A. www.editorialbarcino.catEdició núm. 848

CRÒNICA

Abans de entrar en la vinguda dels castellans per Llobregat diré que, en aquex tems que los castellans estaven a Sant Sadorní, pensàvem que com volia pendre per Piera, que no tingués intent de anar a Munserrat y pendre lor y plata que y ha en aquella santa cassa, que és cosa innumerable la riquesa que y ha; y axí, se donà orda en retirar-ho tot en Barselona. Y, a belles càrregas de collas de animals, ho aportaren tot en Barcelona y ho depositaren tot, ab inventari, a la segrastia de la Seu; axí tot lor y plata de la segrastia, com totes les llànties de laltar major y capelles; y aquí estigué guardat y fora de aquex parill. Y ho aportaren per la part de Monistrol y Terrasa, per no encontrar los enemichs per lo camí; que, com en aquella casa hi mànan mols castellans, duptaven de alguna trasió. [71r]

[103.] La protecsió de França

Veyent-se la siutat de Barselona y Prinsipat tan atreballada y perseguida de aquestes guerras, alguns dies atràs se desliberà, la Siutat y Diputasió, de pendre per protector lo rey de França. Y de prompte li enviaren correu per a que, ab major vigilànsia, acudís en los socorros y ajuda de aquesta terra.

Y de prompte, lo matex dia, lo mosur de Sarinyà y altros mosurs pràtichs, pujaren a Monjuïch y regonegueren aquelles trinxeres, lo qual eren totes falsificades y obra falsa, que tot era quantra nosaltros; que no avían fet sinó fortificar la part de la mar, que era lloch a ont no·s podia pujar, y avían [71v] dexat hubert la part de Port y de Santa Madrona y pertot allà a ont lo enemich podia pujar; que fou trasa de algun gran traÿdor, que totes les fortificasions eren en favor de lenemich; que la Siutat hi avia gastat deu ho dotze mil ducats sense aprofitar cosa si no fou a la darreria, que feren un fortí junt a la torra, ab sos baluarts als cantons, que estava bé. Y axò encara ho feren per induir-o algunes bones persones, per tenir-ho guardat per una retirada, si a cas rompían les trinxeres. Y si aguesen agut de acabar les trinxeres que avían comensades, ni avia per anys, acabar-o; y no y avia prou gent en Barcelona per a guarnir-les, que tot era trasió per traure la gent de siutat.

Y com lo dit mosur hi pujà y véu la cosa com estave, tan mal ordenada, en lo punt y de prompte feren pujar tots los mestres de cases de Barcelona a Monjuïch, y féu acabar lo que era més nesesari, pus lo tems era curt, que ja lo enemich venia marxant. Y axí, féu acabar lo fortín de dalt de tot y fortificar-lo bé, que no estave acabat; que de nit y dia hi treballaven.

En lo punt tingueren los fransesos lo govern de Monjuïch, hi feren pujar moltes companyes de fransesos de peu, com a més pràtichs de la guerra que nosaltros. No obstant que, després que agueren romput a Martorell, estaven a Monjuïch catorze companyes de Siutat, de dies y de nits, guarnidas per los puestos. Y feren pujar, per dins lo fortín, vuyt padrés de bronzo per a tirar ab bales de mosquet, cosa que lo traÿdor no u sabé ni·n pogué donar relasió als contraris. Tanbé hi feren pujar moltísimes provisions de guerra, axí de mantenimens corporals com de guerra; que y pujaren molt rabost, de modo que u fortificaren molt en breu tems. Y estaven guardant ab molta vigilànsia, que ja veien venir lo enemich per lo Llobregat.

En la siutat tanbé guardaven, los fransesos, los portals, tenint ells les claus; y sempre tenían, ho la porta ho lo rastillo, tancat. Y no y avia sinó tres portals huberts, que són: de Sant Antoni, y lo Nou y lo de Mar; y los demés, paredats. Feren traure tota la artilleria per les muralles, axí de ferro com de bronzo; y los fransesos aportaven mols artillés y capità de artilleria. Y feren adobar de prompte lo baluart del Rey, de la Drasana, terraplenant tot lo que pugueren per a que puguesen jugar aquells quatre canons tan famosos que y estaven, que senyorejaven mitja muntanya de Monjuïch. [72r] Y tanbé avían atrinxerat lo devant de la Drasana, de la part de mar, perquè per allí no·ns pugués venir ningun dany. Enderrocaren les cases de fora lo portal de Sant Antoni, que ni avia moltes; y las de fora lo Portal Nou; y al portal de Sant Antoni, devant lo rastillo, feren una plataforma molt forta, ab bella trinxera y bell fosso, que de defora no·s veia lo portal; que era tan fort com un bon baluart. De modo que fortificaren tot allò que pugueren. Y tanbé, ab lo amparo y ajuda de Fransa, se provehí la siutat de molts mosquets y de molta pólvora y altres cosas de guerra, que venían per mar. Y tanbé los fransesos aportaren molt blat y pesca per a mantenimens de la terra. Que als fransesos y nosaltros nos convé que tingam paus perquè los comersos tórnian y, axí, los negosians guanyen y les terras van abundantes de tot lo nesesari.

Y com la gent de les altres viles y llochs del Llobregat saberen que avían romput a Martorell, totom desemparà ses cases, aportant-sen tot allò que pugueren, y recolliren-ho a Barselona, a ont acudí moltíssima gent y moltes provisions.

La nostra cavalleria tanbé hisqué de Barcelona a fer-los frenta, que no eren sinó quatre ho sinch companyes. No passaren de la carniseria de Sans, y aquí se aturaren, avent-hi, de cada part, soldats de cavall que batían lastrada.

Дальше