De Walmart a Al-Qaida - David Murillo 6 стр.


4.4 El globalisme autoritari

 La recuperació del control dels estats sobre leconomia i la política després de dècades dafebliment sota el poderós influx de la globalització.

 El retraïment davant dels compromisos internacionals, perquè es considera que, lluny dapostar per construir un entramat institucional i normatiu global, la prioritat actual ha de ser enfortir el rol de lestat.

 Lenfortiment de lestabilitat social interna de cada país, com a objectiu últim de lactuació política.

 La distinció entre dos conceptes bàsics: lestat de dret (la noció dun model dordenació social basat en el principi de lobediència a la llei), un principi positiu i universalitzable, enfront del concepte de democràcia, un simple model darticulació dels processos de deliberació política que té moltes formes (entre les quals la liberal, la comunitària, la de partit únic) i que, tot i ser positiu, no pot ser vist com a universalitzable perquè depèn dels contextos culturals i institucionals de cada país.(11)

 El relativisme respecte a valors com els drets humans, el respecte a les minories o els drets polítics i sindicals (no hi ha una única interpretació daquests conceptes i, per tant, és impossible universalitzar-los).

 Lestabliment duna real politik a partir dels propis interessos (que recupera una visió clàssica de les relacions internacionals segons la qual aquestes han de basar-se en la preeminència de la defensa dels interessos particulars de cada país en lesfera internacional).

La discussió sobre si es tracta dun tipus de globalisme nou o no ens acompanya des de fa uns quants anys. Sí que sembla evident que determinades actituds en política internacional o pautes dactuació econòmica en política interna han trencat el consens «occidental» o «neoliberal» (segons els gustos de cadascú) al voltant de la gestió de les diferents arestes de la globalització. En làmbit dels afers interna-cionals, podem observar manifestacions daquesta ideologia en la resistència creixent de països com la Xina o Rússia a deixar-se arrossegar pels països occidentals en la resolució de conflictes com el de Síria; en làmbit econòmic, en lonada de nacionalitzacions dempreses del sector energètic en països com Argentina o Bolívia; encara en làmbit social o polític intern, en la repressió creixent o lús obert de la censura sobre els mitjans de comunicació, els opositors polítics, les minories ètniques i religioses o grups duna filiació sexual determinada en gran part dels països del món. Tot plegat ens fa veure el refermament dun model polític alternatiu.

4.5 Els grups antiglobalitzadors

El darrer grup és el calaix de sastre que formen els moviments contraris a la globalització (Steger, 2010). És un grup a part, perquè no pretén oferir un conjunt de pautes globals per respondre o afrontar les dinàmiques socials, econòmiques, ecològiques o polítiques que es plantegen sota aquest concepte paraigua que és la globalització. No hi ha un conjunt de receptes per al món i no volen entrar en diàleg ni pretenen guanyar més acòlits que els que formen part dels estats nació on operen. Les característiques daquests grups són un compendi dels elements següents:

 La por, la desconfiança o el rebuig davant de tot allò que ve de fora.

 Una reacció contrària a tota cessió de sobirania estatal.

 Una defensa de mesures proteccionistes en les esferes comercial, identitària o migratòria.

 Una visió de conjunt contrària a la globalització, fonamentada en el terreny diplomàtic en un aïllacionisme voluntari.

 Una voluntat de sostenir les seves tesis en un populisme de tipus emocional, que fa còmplice de la seva proposta el ciutadà comú («diem el que pensa lhome del carrer»).

En aquest grup sinclouen grups conservadors o dextrema dreta europeus i nord-americans amb noms històrics com Le Pen o Pat Bu-chanan i, si bé amb un cert esforç dencaix, determinats moviments indigenistes o religiosos de diferents parts del planeta. Lelement central de tots aquests grups és el rebuig de la globalització i la manca de voluntat darticular propostes conjuntes per mirar de redreçar-la o conduir-la.

5. Com «llegir» el món actual?

Havent fet una primera lectura de la globalització i dels debats, les tesis, les teories i les interpretacions que giren al seu voltant, estem en condicions de mirar el present des de la perspectiva de diferents autors. Com hauríem de llegir el món actual? Lany 2008, el búlgar naturalitzat francès Tzvetan Todorov va fer una distinció interessant de països per blocs al seu llibre La por als bàrbars (2010). Segons lautor, hi ha els blocs següents:

 El bloc de la fam: els qui han tingut la sensació dhaver estat deixats de banda de la generació de riquesa durant dècades o segles, i que ara volen gaudir del seu nou estatus global. Aquí hi trobaríem la Xina, lÍndia i també el Brasil, Mèxic, Sud-àfrica i Rússia.

 El bloc del ressentiment: països que encara perceben la globalització com una humiliació real o imaginària que té com a culpables els països occidentals. Aquí hi ha una part important dels països musulmans, una part de lAmèrica Llatina (Veneçuela, Cuba i Bolívia) i alguns països asiàtics.

 El bloc de la por: Occident. Països que tenen por dels dos primers blocs, del seu desenvolupament econòmic o de la seva capacitat real o imaginària de generar violència.

 Finalment, el grup dels indecisos. Països que no salineen amb cap dels blocs anteriors, però que podrien fer-ho en funció de les circumstàncies. Mentrestant, diu Todorov, els seus recursos naturals són saquejats a causa duns líders corruptes i de conflictes ètnics.

En la mateixa línia que Todorov, i gairebé al mateix temps, situem la percepció del politòleg francès Dominique Moïsi (2009), segons el qual, més enllà de leconomia o del xoc cultural, els estats dànim tenen una importància fonamental a lhora de comprendre el món. Aquest estat dànim, que fluctua històricament, en l'actualitat ens deixa la divisió següent:

En la mateixa línia que Todorov, i gairebé al mateix temps, situem la percepció del politòleg francès Dominique Moïsi (2009), segons el qual, més enllà de leconomia o del xoc cultural, els estats dànim tenen una importància fonamental a lhora de comprendre el món. Aquest estat dànim, que fluctua històricament, en l'actualitat ens deixa la divisió següent:

 El grup de la humiliació. Shi identifica una part del món genèricament associat a lIslam. La humiliació fa perdre lesperança en el futur, es tradueix en impotència, en frustració i en la sensació de perdre el control sobre el propi futur. Una sensació que, tot plegat, empeny a dipositar en els altres la responsabilitat de la pròpia situació.

 El grup de lesperança, instal·lat avui a Àsia. El seu creixement i el seu cofoisme són una mostra que hi ha modernitat més enllà de loccidentalització. La Xina i lÍndia en són els màxims exponents. Una esperança que es tradueix en autoestima, en autoconfiança i en la capacitat dinteraccionar amb els altres, de manera positiva i confiada. La seva màxima és «ho vull fer i ho faré».

 El grup de la por. Aquest darrer bloc engloba Occident, essencial-ment Europa i els Estats Units. Un bloc de països en plena crisi didentitat i de confiança, que perceben amenaces arreu: lamenaça de la dependència externa, la de ser envaïts per la immigració, la de lembat de la crisi sense fi, la de la incapacitat de la democràcia per atendre els seus problemes, la de la manca de líders, la de la disfuncionalitat de les seves institucions, etc.(13)

Una darrera lectura, diferent en lorigen, però similar en la categorització, arriba des de la Xina. Jiemian Yang, president de lInstitut dEstudis Internacionals de Xangai, un dels principals think tanks del seu país, feia lany 2010 una lectura prou concloent de les dinàmiques que operen en el nostre planeta (Batalla, 2010). Yang sosté que hi ha quatre grans grups:

 Els que guanyen posicions: la Xina, lÍndia, el Brasil i Sud-àfrica.

 Els que estan a la defensiva: els Estats Units, el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial.

 Els que perden influència en el món: Europa, Rússia i el Japó, decadents demogràficament.

 Els que no tenen poder ni influència: la resta.

Fins a quin punt les pautes que ens ofereixen els autors anteriors són alguna cosa més que una diagnosi ràpida del que està succeint a lesfera internacional? Fins a quin punt els canvis provocats per la crisi i la redistribució actual de papers i forces entre les principals potències del món han arribat per quedar-se? Fins a quin extrem aquests canvis ja detectats ens donen pautes que ens ajuden a interpretar els canvis que vindran?

Назад Дальше