Documentsde la pintura valencianamedieval i moderna.III. (1401 1425)
fonts històriques valencianes48.
Documentsde la pintura valenciana medieval i moderna .III. (1401 1425)
Edició a cura de Lluïsa Tolosa, Ximo Company i Joan Aliaga (dirs.) i Ferran Garcia-Oliver (coord.)
amb la col·laboració de Carmel Ferragut, Vicent Olaso,
Isidre Puig, Núria Ramón i Aureli Silvestre
fonts històriques valencianes
Directors de la col·lecció Antoni Furió i Enric Guinot
© Lluïsa Tolosa, Ximo Company, Joan Aliaga, 2011 © Daquesta edició: Universitat de Valènciai Centre dArt dÈpoca Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida, 2011Disseny de la col·lecció: J.P.Il·lustració de la coberta:Gonçal Peris, Santa Marta i Sant Climent, detall, 1412. Catedral de ValènciaMaquetació: Publicacions de la Universitat de ValènciaISBN: 978-84-370-8297-4
PRESENTACIÓ
Em complau enormement presentar el tercer volum de la ja consolidada collecció de Documents de la pintura valenciana medieval i moderna, inserida en el marc duna col·lecció més àmplia que la Universitat de València porta endavant amb el títol de «Fonts Històriques Valencianes».
Conec molt bé les persones que hi ha al darrere deste important projecte investigador, els professors Ximo Company, Joan Aliaga i Lluïsa Tolosa, tots tres vinculats a la Universitat Politècnica de València, i sé també que comptem amb el professor Antoni Furió, de la Universitat de València, inqüestionable impulsor de ledició dobres tan valuoses com esta.
És ben sabut que la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià dóna suport a esta important iniciativa científica des de fa uns quants anys, i és conscient que cal promocionar publicacions destes característiques. Tenim el deure i la responsabilitat institucional de proporcionar al personal investigador, al professorat i als estudiants universitaris en general uns corpus documentals complets i rigorosos, amb els quals puguem avançar en el coneixement del nostre patrimoni artístic. En el nostre cas, i pel que fa als objectius concrets del llibre que ací presentem, és molt rellevant conéixer, a través dels documents darxiu, tot el que ha ocorregut en la important història de la pintura valenciana medieval (segle XV).
La Generalitat ha treballat i treballarà sempre al costat de les universitats de la nostra comunitat, tal com demostra esta fructífera col·laboració a tres bandes en tre la Universitat Politècnica de València, la Universitat Literària de València i la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, de la qual sóc responsable. Indubtablement, este és el nord que caldrà reforçar i continuar en el present i el futur de la historia de lart i la cultura de València i el poble valencià. És a dir, la comunió denergies intel·lectuals i econòmiques entre el govern valencià, les universitats i els centres de recerca valencians, com és el cas del CIMM (Centre dInvestigació Medieval i Moderna, de la Universitat Politècnica de València) que dirigeixen els autors que signen la col·lectània documental deste llibre.
Celebre molt que en este volum arribem al primer quart del segle XV, per -què és quan el Regne de València comença a tenir una preponderància inqüestionable en el marc de la Corona dAragó, i fins i tot en el concert de la concorreguda cultura mediterrània daquella època. Per això és tan vital per al bon progrés de la nostra història de la pintura medieval la consulta documental deste llibre, com per exemple allò que fa referència a alguns artistes valencians tant capdavanters com Pere Nicolau, Marçal de Sax, Antoni Peris, Jaume Mateu o Gonçal Peris Sarrià.
He de confessar que em sorprén de forma molt grata la quantitat dinformació que saporta en un volum com este, on trobem molts pintors valencians (o actius a la nostra comunitat) que contracten o treballen en temes pictòrics de la més diversa varietat i polivalència. És curiós, per exemple, el contracte que Gonçal Peris signa amb els majorals de lAlmoina dels Mestres Teixidors de València per a pintar un retaule sota ladvocació de santa Anna en 1413 (doc. 625), o la rica iconografia descrita en el document del 25 de novembre de 1405 relatiu als pintors Guerau Gener i Gonçal Peris (doc. 228). En ambdós casos ens adonem que el que aporta este llibre és dun valor incalculable, no sols per als historiadors de la pintura i de lart en general, sinó també per aquells que tenen interés per la història de les mentalitats i del gust del poble valencià durant la primera meitat del segle XV.
Valore igualment el rigorós ordre cronològic amb què es dosifica tota la in formació del volum, amb unes referències molt precises sobre la procedència dels documents exhumats als arxius del Regne de València, del Patriarca, el Municipal de València, de la catedral de València o de lesglésia arxiprestal de Santa Maria la Major de Morella.
Són signes i evidències clars duna manera de treballar molt meticulosa i precisa, dacord amb les lleis i els mètodes científics de la paleografia i larxivística en general.
Agraïsc molt el bon treball realitzat i done la meua benvinguda a este nou volum de documentació de pintura i pintors valencians. Estic convençuda que es tracta duna peça referencial en la construcció definitiva duna renovada i sòlida història delart valencià.
I sé, finalment, que a este llibre encara en seguiran molts més que aniran eixamplant el coneixement exhaustiu de la pintura valenciana medieval i moderna. Així és com cal continuar treballant i investigant: amb rigor, amb mètode i a llarg termini. Podeu tenir la seguretat que, en empreses com esta, rebreu el suport de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Conselleria de Cultura i Es-port de la Generalitat Valenciana.
PAZ OLMOS PERIS
Directora general de Patrimoni Cultural Valencià de la Generalitat Valenciana
Pròleg
Quan lany 2005 vam presentar il·lusionats el primer volum daquesta col·lecció, ja apuntàvem en el pròleg el compromís de continuar ampliant la cronologia que comprèn la pintura valenciana dèpoca medieval i moderna. Aquest llibre és la continuació de la publicació Documents de la pintura valenciana medieval i moderna, I (1238-1400), inclosa en la col·lecció Fonts Històriques Valencianes, núm. 19, del Servei de Publicacions de la Universitat de València. I diem bé, continuació, ja que reprèn el tall cronològic establit en el primer volum que finalitzava amb data 16 de desembre de 1400. En aquest sentit, recordem que el segon volum correspon a la monografia titulada Documents de la pintura valenciana medieval i moderna, II. Llibre de lentrada del rei Martí (col. Fonts Històriques Valencianes, núm. 28, València, 2007), que es va publicar amb motiu de la nostra afortunada troballa a lArxiu Municipal de València de linteressant procés dexecució de tots els treballs realitzats per a aquella entrada reial.
De la mateixa manera que en el volum anterior, hem continuat utilitzant el mateix criteri de revisió i transcripció de la documentació. En aquest sentit hem de recordar al lector que les notícies publicades en aquest llibre són el resultat de la recerca de dades publicades en tota mena dàmbits: tant en monografies i altres obres de referència com en articles dinvestigació i tesis doctorals des de mitjan segle XIX fins a lactualitat. Al seu torn, aquestes mateixes referències shan buscat en els arxius corresponents i shan comprovat, comparat i completat, tant pel que fa a les transcripcions fetes al seu dia com pel que fa a les signatures mateixes. Aquesta rigorosa comparació i confrontació de tots els documents publicats en aquest volum ens ha permès esmenar els possibles errors que, durant dècades, shan anat instaurant en la història de lart valencià i que han donat lloc, de vegades, a hipòtesis confuses i inexactes.
En aquest sentit, hem de tenir en compte que fins fa uns anys la historiografia va fer buidatges selectius i fragmentaris més que no pas sistemàtics i amb un clar criteri dexhaustivitat dels diferents arxius valencians, a la cerca sempre de documentació que aportara noves dades sobre la història valenciana en general i centrant-se en els aspectes culturals en particular. Pel que fa al món de la història de lart, de vegades es tractava de vincular les notícies localitzades en larxiu a lobra dart conservada per tal de, posteriorment, escriure la història de la pintura valenciana.
En tot aquest llarg procés cal destacar, valorar i sobretot agrair la ingent obra documental i arxivística feta per nombrosos investigadors que ens han precedit, com ara Orellana, Ceán Bermúdez, Arqués i Jover, Zarco del Valle, el baró dAlcahalí, Chabàs, Puiggarí, el comte de la Viñaza, Minieri-Riccio, Filangieri, Tramoyeres Blasco, Bertaux, Almarche, Sanchis Sivera, Betí, Gudiol i Cunill, Sánchez Gozalbo, Duran i Sanpere, Carreres, Llorens i Raga, Pérez Martín, Madurell i Marimon, Tormo, Doñate Sebastià, Cerveró Gomis o Rodríguez Culebras, a més daltres generacions dhistoriadors més properes a nosaltres que també han contribuït amb la publicació de valuosos documents sobre pintors i pin tures, com ocorre, per exemple, amb José Nicolau Bauzá, José Hilarión Verdú Candela, Mercedes Gómez-Ferrer Lozano, Juan Corbalán de Celis y Durán, Josep Ferre Puerto, Carmen Llanes, Nuria Ramón, Juan Vicente García Marsilla, Mariano González Baldoví, María José López Azorín, Joan Aliaga, Asunción Mocholí, Maite Framis, Fernando Olucha, Ximo Company, Lluïsa Tolosa, María del Carmen Vedreño, Vicente Samper, Inmaculada Pérez Burchés o Matilde Miquel. A tots, especialment als més pioners, els devem el lloable intent de fer que en les seues investigacions la memòria escrita jugara un paper crucial en els temes de lart medieval i modern.
Tots aquests erudits, arxivers, historiadors i historiadors de lart, amb lajuda més crítica i interpretativa dels Saralegui, Post, Gudiol Ricart, Bosque, Kauffmann, Ainaud de Lasarte, Llonch, Camón, Heriard Dubreuil, Ressort, Bologna, Llompart, Boskovits, Condorelli, Albi, Garín Ortiz de Taranco, Garín Llombart, Yarza, Catalá Gorgues, Soler dHyver, Alcolea Blanch, Pérez Sánchez, Berg, Pitarch, Benito, Falomir, Montolío, Gómez Frechina, Alcoy, Ruiz Quesada, Hernández Guardiola, Puig Sanchis, Benito Goerlich, Blaya Estrada, Cebrián Molina, Ferrer o Franco, entre molts daltres (però practicada també per quasi tots els historiadors de lart esmentats més amunt), van traçar les línies inicials de la investigació històrica i documental amb la recopilació i lanàlisi de les principals obres pertanyents al nostre llegat cultural.
El paper cabdal de les contribucions documentals i atributives dels primers historiadors de lart que van ocupar-se de la pintura valenciana, malgrat els pocs estudis anteriors, va fer possible que ara tinguem referències dobres i documents desapareguts duna importància i transcendència impagables. Per tot això és just que la seua aportació siga considerada dinterès vital per a tots els investigadors actuals i per a tots els amants de la pintura valenciana medieval i moderna.
Pel que fa a ledició de documents, cal subratllar que els treballs més destacats en un principi van ser els realitzats pel mercedari Agustí Arqués Jover (1734-1808), pels canonges de la catedral de València, Roc Chabàs i Josep Sanchis Sivera, així com els aportats pel conegut documentalista Lluís Cerveró Gomis. Les publicacions dels seus treballs, des del segle XIX fins a 1972, constitueixen encara hui en dia una recopilació del treball darxiu fonamental per a les nostres investigacions.
Tots aquests treballs publicats en revistes de caràcter regional com ara Archivo de Arte Valenciano, Anales del Centro de Cultura Valenciana, Boletín de la Sociedad Castellonense de Cultura, Valencia Cultural, nacional com ara Boletín de la Sociedad Española de Excursiones, Archivo Español de Arte y Arqueología, Estudis Universitaris Catalans, Anales y Boletín de los Museos de Arte de Barcelona, Boletín de la Real Academia de las Bue nas Letras de Barcelona, Revista de Archivos, Bibliotecas y Museos, o dàmbit internacional com La Gazette des Beaux Arts, necessitaven, en benefici de tots, una revisió en profunditat, però sobretot una compilació actualitzada i moderna i a labast científic de tothom.
Tanmateix, no es tractava únicament dassolir una laboriosa compilació del molt que ja hi havia dispers en articles i monografies enormement plurals, diverses i distants en el temps, sinó que calia, a més, corregir possibles errates que shavien pogut produir tant en la transcripció com en el procés dedició de les notícies documentals, i calia també, òbviament, completar, augmentar i actualitzar tot allò que a hores dara es pot dir sobre documents al voltant de pintors i pintura valenciana dèpoca medieval i moderna.
En lactualitat ha aparegut un important nombre de professors i dinvestigadors que per a dur a terme les seues investigacions, reflectides tant en articles de revistes, ponències i comunicacions, com en les seues pròpies tesis doctorals, shan preocupat per acudir a confrontar i localitzar el document original, solucionar els errors establits durant dècades i donar a conèixer noves notícies que, de vegades, han aconseguit canviar el concepte historicoartístic acceptat fins al moment.
Hem de destacar les aportacions en arquitectura i pintura de la ja esmentada Mercedes Gómez-Ferrer Lozano, sobre il·luminació de manuscrits valencians de Nuria Ramón Marqués, o les recents investigacions sobre la controvertida i no fàcil de solucionar problemàtica de la pintura medieval i moderna valenciana dels també esmentats Matilde Miquel Juan, Asunción Mocholí Roselló, Juan Vicente García Marsilla, Carme Llanes Domingo, Vicente Samper Embiz, Juan Corbalán de Celis, Josep Ferre Puerto, Albert Ferrer o Inmaculada Pérez Burchés, entre daltres. Gràcies als treballs daquests autors i a molts daltres hem pogut augmentar el nostre corpus documental i unificar-lo cronològicament en aquest llibre.
Els documents que apareixen en aquest nou volum són el resultat del tre-ball efectuat en diversos projectes dinvestigació dR+D+i que ens ha concedit el Ministeri de Ciència i Innovació dEspanya, i que duem a terme des de fa uns quants anys, com per exemple: El rol de lo hispánico en la configuración de la pintura mediterránea de 1440 a 1525. Aragón, Cataluña y Valencia: aportaciones, versiones e interferencias en la recepción del nuevo código visual del Renacimiento (HUM2004-03221/ ARTE), La configuración de la pintura mediterránea del primer Renacimiento en la Corona de Aragón (c. 1440-1525). Problemas de pintura (HAR2009-07740).