El mas i la vila a la Catalunya medieval - Víctor Farías Zurita 15 стр.


7.1.2 La senyorialització dels molins

Quant a la història de la propietat dels molins sha constatat lexistència de dues etapes ben diferenciades. La primera daquestes es va caracteritzar per la coexistència de molins pertanyents a propietaris benestants i molins dagricultors. Aquests últims eren freqüentment instal·lacions explotades col·lectivament per diferents copropietaris, cadascú dels quals era titular duna pars o porcio del molí. Això els donava el dret de moldre el seu gra durant un nombre determinat de «dies» (dies molentes) i «nits» (noctes molentes) del mes. (La copropietat de «setmanes», ebdomades, resulta més difícil de documentar). La segona etapa es va caracteritzar per una senyoralització dels molins, això és, per un procés que implicà tant el pas de les instal·lacions a mans dels senyors com el control dels processos de mòlta per part daquests. Els senyors laics i, sobretot, eclesiàstics foren adquirint «dies» i «nits», a més de molins sencers, bé mitjançant donacions (pietoses), bé mitjançant compres i permutes.

En el cas del monestir de Sant Cugat del Vallès, lèpoca de major nombre dadquisicions es situa entre 950 i 1050. Bona part daquests molins semplaçaven a les contrades a lentorn del monestir on, per altra banda, es pot registrar una massiva presència patrimonial daquest: així, més de la meitat dels molins adquirits per Sant Cugat entre 950 i 1200 semplaçaven en aquestes contrades, sobretot, al llarg del riu Ripoll i en el terme de Ripollet. La major part dels molins que va adquirir el monestir eren, per altra part, molins que els propietaris o bé havien heretat dels seus pares, o bé els havien comprat a un veí. La transferència de la propietat daquests molins a favor de la comunitat benedictina explica la desaparició progressiva però general dels molins explotats en règim de copropietat per col·lectius pagesos en les contrades a lentorn del monestir. Amb tot, cal constatar així mateix una transferència significativa de molins des dels patrimonis aristocràtics i comtals vers el patrimoni monàstic.

MAPA 1

Els molins del monestir de Sant Cugat del Vallès vers el 1200


7.1.3 Els nous molins

Al costat de les adquisicions de molins, la iniciativa dels senyors es va dirigir, sobretot, vers la construcció de molins mitjançant contractes ad edificandum molendinum. Els primers daquestes contractes daten del final del segle X però es multipliquen en el curs del segle XI. La construcció de molins per part del monestir de Sant Cugat del Vallès, per exemple, ens consta des de la segona meitat del segle XI. A més, per als segles XII i XIII podem observar com els senyors sesforçaren per construir molins de major capacitat i efectivitat. Al marge de les variants concretes que possiblement es puguin establir, es tractava sempre de molins de roda horitzontal, però notablement més grans i dotats freqüentment de vàries moles i rodes que podien treballar de manera simultània. La difusió daquestes instal·lacions, freqüentment agrupades en casals, i que exigien des daleshores una considerable inversió en recursos i energies, es degué en bona part a la voluntat senyorial daprofitar les possibilitats que donava la difusió de les ferreries, dassegurar-se el subministrament de lenergia hidràulica i de reclutar un personal especialitzat que es responsabilitzés de la marxa daquestes instal·lacions.

7.1.4 El destret

7.1.5 Les exigències

7.1.6 Els treballs

Назад Дальше