Les Corts valencianes de Felip III - M. Lluïsa Muñoz Altabert 4 стр.


Del 9 de gener al 20 de febrer de 1604, els tres braços del Regne de València, reunits al convent de Sant Domènec de la ciutat, tractaren i presentaren a Felip III els furs i actes de Cort acordats en les sessions dels braços. Es presentaren també un total de 28 denúncies de contrafur, un nombre elevat que evidencia la política antiforal de les institucions delegades de la monarquia, i la defensa del regne davant laugment de lautoritarisme reial. Tots els capítols van rebre el seu decret reial, i no hi ha constància de cap irregularitat en el procediment. La participació fou àmplia, sobretot la del braç militar, que va veures molt recompensat. El rei va obtenir lobjectiu pel qual va accedir a la convocatòria: un bon servei, que el poble va interpretar com una traïció dels seus representants.

LES CORTS DE 1604

Encara que a les reunions deliberatòries del servei consta una nombrosa assistència de components de lestament militar, són pocs els nobles que contribueixen al servei. A la relació daportacions de particulars no sesmenten moltes cases de gran importància i prestigi del regne que, altrament, sí que apareixen a les reunions prèvies. Un total de vint-i-sis noms formen la llista de prelats i particulars que voluntàriament decidiren servir al monarca, i recaptaren, en conjunt, un total de 21.675 lliures i 10 sous, de les quals 15.000 lliures foren ofertes per larquebisbe Joan de Ribera, una quantitat seguida immediatament per les 1.437 lliures i 20 sous servides pel bisbe dOriola, o les 1.000 lliures del bisbe de Sogorb. Les altres sumes fluctuen entre les 600 i les 50 lliures, i és nombrosa laportació de 100. En aquesta quantitat general hi ha els oferiments del comte del Real amb 500 lliures, les 400 de don Gaspar Mercader i les 100 de don Joan Maça i Francesc Vallterra, respectivament; tots ells romandrien deutors durant molts anys, com més endavant veurem. La resta de particulars feren efectius els oferiments abans del setembre de 1603.

Així doncs, es va respondre a les demandes reials amb un donatiu de 387.075 lliures i 10 sous, de les quals 100.000 lliures eren ofertes per la Generalitat, 205.400 lliures per ciutats, viles i llocs del regne, 21.675 lliures i 10 sous de prelats i particulars, i 60.000 lliures que sadjudicaren als moriscos, sense que conste quins criteris foren utilitzats per fixar aquesta quantitat.

Назад Дальше