Tots a l'escola? - Quintí Casals Bergés


TOTS A LESCOLA?

EL SISTEMA EDUCATIU LIBERAL EN LA LLEIDA DEL XIX

Quintí Casals Bergés

UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

2006

Aquesta obra ha obtingut el XXII Premi Ferran Soldevila de Biografia, Memòria i Estudis Històrics (2005), convocat per la Fundació Congrés de Cultura Catalana amb el suport i la col·laboració del Museu dHistòria de Catalunya i de Publicacions de la Universitat de València. El jurat va estar integrat per Josep Fontana, Joan F. Mira, Josep M. Salrach, Joan B. Culla, Gregori Mir, Antoni Furió i Jaume Sobrequés.

Amb el suport de


Aquesta publicació no pot ser reproduïda, ni totalment ni parcialment, ni enregistrada en, o transmesa per, un sistema de recuperació dinformació, en cap forma ni per cap mitjà, sia fotomecànic, fotoquímic, electrònic, per fotocòpia o per qualsevol altre, sense el permís previ de leditorial.

© Quintí Casals Bergés, 2006

© Daquesta edició: Universitat de València, 2006

Coordinació editorial: Maite Simon Maquetació: Guada Impresores, SL Correcció: Pau Viciano

Coberta:

Disseny: Celso Hdez. de la Figuera

Il·lustració: Cartilla ó silabario para uso de las escuelas del reino, Lleida, Llibreria de Lorenzo Corominas, 1894. Fons: Llegat Areny. Serveis dArxius i Llegats de la Fundació Pública Institut dEstudis Ilerdencs.

Realització ePub: produccioneditorial.com

A lEva, al Quintí i al nostre etern amic Weppy (In Memoriam)

El desconcierto y descuido en que se halla la educación; el origen de tan funesto abandono; las causas antiguas que han acarreado el atraso en las ciencias; la ignorancia que nos amenaza después de tan desastrosa invasión, si no acudimos al remedio; son por desgracia males tan notorios, que se reputaría agravio hecho a la sabiduría del Congreso entristecer su ánimo con tan amarga relación en el momento mismo en que va a ocuparse en arreglar la educación pública, penetrado a fondo de la necesidad de tan gloriosa empresa.

MANUEL JOSÉ QUINTANA, Informe de la Junta creada por la Regencia para proponer los medios de proceder al arreglo de los diversos ramos de la Instrucción Pública, Cadis, 9 de setembre de 1813, dins Historia de la Educación en España. Textos y Documentos, Madrid, 1979, vol. I, pp. 373-414.

ÍNDEX

PRÒLEG

INTRODUCCIÓ

EL CONTEXT ESTATAL

LEDUCACIÓ DE LA POBLACIÓ: UNA PRIORITAT LEGAL DEL NOU ESTAT LIBERAL

Liberals i absolutistes davant leducació (1808-1833)

Revolució liberal i educació (1833-1843)

El sistema educatiu liberal espanyol (1844-1868)

Primeres mesures concretes per normalitzar leducació

CULTURA, PENSAMENT I LA SEVA INFLUÈNCIA EN LA PEDAGOGIA ESPANYOLA FINS A 1868

El Romanticisme

El tradicionalisme

Leclecticisme

El krausisme

EL CONTEXT PROVINCIAL

OBJECTIUS EDUCATIUS INICIALS DEL LIBERALISME LLEIDATÀ

EL DISCURS PEDAGÒGIC DE LA INTEL·LECTUALITAT LLEIDATANA

LENSENYAMENT DE PRIMERES LLETRES

ANTECEDENTS DE LENSENYAMENT PRIMARI A LLEIDA

LA CREACIÓ DESCOLES NORMALS

LA INSTRUCCIÓ PRIMÀRIA LIBERAL: EL CAS DE LLEIDA

Condicions generals i règim disciplinari a les escoles de primària

Règim disciplinari

Idioma, metodologia i currículum escolar liberal

Els resultats

LEDUCACIÓ DE LA DONA

LES ESCOLES DADULTS

EL MESTRE DESCOLA EN LÈPOCA LIBERAL

El salari

La consideració social del mestre i leducació, en fase de revisió?

ALGUNES CONCLUSIONS SOBRE LENSENYAMENT PRIMARI EN LA PRIMERA ÈPOCA LIBERAL

LENSENYAMENT SECUNDARI

LENSENYAMENT SECUNDARI EN LA POLÍTICA EDUCATIVA LIBERAL

ANTECEDENTS DE LENSENYAMENT SECUNDARI A LLEIDA

LA CREACIÓ DE LINSTITUT DENSENYAMENT SECUNDARI DE LLEIDA

Infraestructura, professors i alumnes del centre

La Biblioteca Provincial

Recursos pedagògics i didàctics

Consolidació de linstitut a les comarques de Ponent

LENSENYAMENT UNIVERSITARI

ORIGEN DE LES UNIVERSITATS ESPANYOLES

ALGUNS APUNTS SOBRE LORIGEN DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA.

LA REFORMA UNIVERSITÀRIA LIBERAL

LA UNIVERSITAT: LA PART ROMÀNTICA DE LA IDENTITAT DE LLEIDA

Les raons de Cervera

Posicionament de Lleida

ALTRES INICIATIVES EDUCATIVES

CONCLUSIONS

ANNEX

BIBLIOGRAFIA

Enfront de lopció liberal es va adreçar primer la resistència carlista que recollia antics ressorts dorganització tradicional i sociabilitat del poder, així com la protesta de sectors eclesiàstics davant les reformes liberals, ja des de les Corts de Cadis. Però fou el liberalisme moderat el que va permetre la veritable reconversió política dels antics dirigents de la ciutat del segle XVIII o dels seus descendents, sota una adaptació conservadora dels principis liberals a la qual se sumaren antics liberals evolucionats i nous interessos a protegir davant la inestabilitat política. Alguns cops la historiografia ha menystingut les diferències entre moderats i progressistes, potser perquè sexaminaven des de una posició que feia passar el sedàs de la modernització per la democràcia o pel model revolucionari francès. Potser també per la tendència progressista a canalitzar i enquadrar ràpidament els moviments populars i neutralitzar derives revolucionàries o bé per la política dels seus espadones militars com Espartero. Això no obstant, una de les aportacions de Quintí Casals ha estat destacar molt bé aquestes diferències i subratllar la fesomia del projecte progressista.

És aquí on entra linterès daquesta obra Tots a lescola? sobre el model educatiu liberal i que, a la festa de les lletres catalanes de la nit de Santa Llúcia del 2005, va obtenir el premi Ferran Soldevila de biografia, memòries i estudis històrics. Ja en el seu llibre sobre el Trienni de 1840-1843, Casals havia dedicat atenció a les propostes educatives i culturals dels progressistes. Aquí el tema pren el protagonisme principal, amb un notable avantatge: el seu centre dinterès és tota la política educativa espanyola que és molt més que un marc per a la història local. Un segon interès és la seva connexió amb els corrents culturals. Al llarg daquesta obra el seu autor subratlla lestat de leducació en encetar-se lèpoca contemporània espanyola i dissecciona amb detall levolució de la política educativa dels liberals, primer enfront de labsolutisme, després els matisos i modificacions que es van introduint en lespai liberal, a mesura que aquest es bifurca en dues direccions (moderats i progressistes) i àdhuc terceres vies com la que representa la Unión Liberal o les diverses manifestacions transaccionals de la política educativa. Fins arribar a la famosa Llei Moyano de 1857 que va representar la referència emblemàtica i el llegat liberal per a la política educativa espanyola, pràcticament fins al 1970.

El treball de Casals aprofundeix en les dimensions de la política liberal educativa i, a partir de lanàlisi del seu marc general espanyol, en lexemple concret de Lleida. Aquí podem seguir amb detall lensenyament de les primeres lletres, els estudis de Magisteri i lensenyament secundari i també com va incidir en el territori lleidatà la política universitària liberal i les respostes de la societat lleidatana. Els interessats en la història educativa i pedagògica trobaran en aquesta obra un ric treball i els lectors, en general, podran contemplar com va evolucionar tant la visió educativa duna elit política i social com la mateixa societat. Això es pot veure en les relacions entre administracions municipals i Diputació i ensenyament, les posicions sobre la gratuïtat i les característiques de lensenyament primari i labast de lensenyament secundari, dissenyat, per part dels promotors de lInstitut, com el mitjà dimpulsar la classe mitjana.

El lector resseguirà amb interès la diversitat dels discursos ideològics educatius del segle XIX. Ja sigui mitjançant la premsa, les memòries que es llegien a les inauguracions de curs de lInstitut de Lleida, obres com les del professor de lestabliment lleidatà, pedagog, estudiós i historiador de leducació Juan Miguel Sánchez de la Campa, o altres textos, podem examinar la batalla educativa i cultural que sestava desplegant a Lleida i en la geografia espanyola en general. Quintí Casals ens mostra un bon nombre dexemples daquestes fonts. És un encert la seva atenció a lesmentat Sánchez de la Campa, representant del pensament educatiu més avançat a lEspanya del seu temps, i amb el qual Lleida va poder comptar, durant uns anys, al si del claustre del professorat del seu Institut. Les memòries dels instituts, durant una bona colla danys (fins que el govern de la Restauració va prohibir les reflexions educatives generals al marge de la descripció de dades daquests textos en els discursos inaugurals de curs), ens permeten de veure el combat dels liberals lleidatans per un ensenyament que incorporés la ciència i superés les antigues formulacions escolàstiques. Molts daquests liberals no havien trencat amb la religió, però sí reivindicaven un espai educatiu secular autònom, al servei del progrés, que creien encarnaven les ciències experimentals. En aquest sentit es donava una pugna entre cultura liberal i cultura tradicional catòlica, si bé amb ponts com el que representava la figura del clergue liberal Josep Castel, el primer director de lInstitut de Lleida entre 1842 i 1854.

Дальше