Tots a l'escola? - Quintí Casals Bergés 2 стр.


Al llarg del segle XIX, el liberalisme apareix com un punt revelador del progressiu desplegament de la societat civil que escapa dels controls tradicionals i jeràrquics i com un referent duns lleidatans que cercaven nous horitzons culturals enfront dels paràmetres ideològics tradicionals i conservadors. La premsa nés un testimoni, la contraposició entre la formació que donava el Seminari diocesà i els objectius que es proposaven els promotors de la creació de lInstitut un altre. Però, després, la batalla pel control de leducació pública entre moderats i progressistes fou un altre terreny on es jugà la contraposició entre dues cultures. Moderats i progressistes incidiren decisivament o tractaren de fer-ho sobre el nomenament del director de lInstitut, quan el context polític els era favorable. Darrera de les opcions polítiques hi havia la pressió social dels grups que els donaven suport.

Una obra excel·lent, doncs, per poder examinar, a través de leducació, el canvi ideològic i cultural que aportava el liberalisme a Espanya i les seves resistències que trobava i es manifestaren en el tradicionalisme polític i, de manera més matisada, però igualment real, en bona part de les opcions moderades. També per veure les limitacions dels mateixos projectes liberals en camps com la democratització de leducació o la formació de les dones; els aspectes comuns que podien compartir uns i altres, les transaccions i els assaigs de terceres vies. El mateix clergue Joan Feliu també esmentava en el seu discurs abans comentat la figura de Lacordaire, un representant del catolicisme liberal francès, però nextreia els punts que li anaven bé a les seves posicions.

MANUEL LLADONOSA I VALL-LLEBRERA

Catedràtic dHistòria Contemporània de la Universitat de Lleida

Els programes que presentaven absolutistes i liberals en el primer terç del vuit-cents sexcloïen mútuament. Larrel del problema reia en una distinta voluntat dorganitzar lEstat que tenien, per la qual cosa es feia indispensable que un dels grups simposés a laltre i acabés amb la seva resistència. Davant aquest panorama, repetim, es succeïren diversos episodis de xoc armat entre les dues forces sociopolítiques en oposició, que provocaren el govern polític dels uns o els altres fins al 1833.

El pensador liberal Blanco White, des dAnglaterra on estava exiliat, avisava en 1831 que

el sistema de educación en España tiende, pues, a ensanchar, año tras año, la brecha que ya divide el país en dos partes completamente irreconciliables. La lucha que amenaza consumir los órganos vitales de España no es ni la de los pobres contra los ricos, ni de la burguesía contra la nobleza y la Corte: es una contienda que nace de la antipatía intelectual, promovida enteramente por la oposición entre la educación establecida y aquélla que, apoyada por las reformas mal planeadas, cada español dotado de una mente activa se proporciona como puede a sí mismo.

I també advertia:

Tanmateix, la mort del rei Ferran VII, en 1833, que shavia mostrat indecís en el seu regnat entre la simpatia que professava per labsolutisme i la creixent necessitat de regenerar el país per posar-lo al nivell europeu occidental, propicià el moment idoni perquè els liberals prenguessin definitivament el poder, tot i que la reacció tradicionalista no es féu esperar i una llarga i sagnant guerra civil de set anys entre carlins i liberals posà en qüestió el novell sistema polític estatal.

I també advertia:

Tanmateix, la mort del rei Ferran VII, en 1833, que shavia mostrat indecís en el seu regnat entre la simpatia que professava per labsolutisme i la creixent necessitat de regenerar el país per posar-lo al nivell europeu occidental, propicià el moment idoni perquè els liberals prenguessin definitivament el poder, tot i que la reacció tradicionalista no es féu esperar i una llarga i sagnant guerra civil de set anys entre carlins i liberals posà en qüestió el novell sistema polític estatal.

Aparentment, les previsions de White semblaven no complir-se molt aviat, ja que la Revolució liberal va anihilar i canviar tot lentramat de relacions feudals vigent en lantic règim, que havien tingut una càrrega ideològica ultramontana i tradicionalista en els últims deu anys, per un Estat liberal on el capitalisme, la llibertat individual del propietari i un desig davançar cap a formes polítiques més participatives eren els trets distintius del seu plantejament sociopolític. Tanmateix, com veurem en els capítols següents lenfrontament cultural a què es referia White, i la seva plasmació educativa, surà duna forma intermitent al llarg de tot el segle XIX i gran part del XX. Els absolutistes acabaren per integrar-se políticament en el sistema liberal a partir de 1840, però no renunciaren al seu plantejament cultural i consolidaren una aliança amb lEsglésia per recuperar el control ideològic de leducació, que era la font en què havia de beure la formació del futur ciutadà espanyol.

La progressiva entrada en escena de tots els ens socials implicats provocà que els propòsits programàtics liberals ja no fossin uniformes al llarg de lèpoca isabelina (18331868). La nova alienació política ocasionà la formació de dos grans partits, moderats i progressistes que, tal vegada, se succeïren en el govern durant aquest període cronològic segons determinés la situació política de la nació. Daquesta forma, lestudi sistemàtic dels períodes de govern dun i altre partit a partir de les obres, discursos i accions dels seus protagonistes directes (pedagogs, mestres, intel·lectuals i, en últim terme, polítics) ens descobreix que el grup progressista (que governà de 1840 a 1843 i de 1854 a 1856) fou inicialment un impulsor més fervent de leducació, encara que la majoria de lleis educatives foren promulgades durant els períodes de govern moderat (van dirigir el país de 1844 a 1854 i de 1856 a 1868, encara que de 1858 a 1864 ho feren aliats amb els progressistes de centre). A banda, el discurs pedagògic moderat fou molt més conservador, partidari del confessionalisme des de 1851 i dun major control per part del govern central; mentre que el progressista acabà per impulsar la llibertat densenyança, el laïcisme i fou partidari dun control governamental molt més lax, amb la intenció de respectar algunes peculiaritats de cada centre formatiu. No obstant això, tot sha de dir, ambdós partits compartiren lobjectiu comú dafavorir lensenyament general de la població espanyola en una sola llengua, el castellà, sense respectar les peculiaritats lingüístiques plurals de la nació.

En definitiva, els liberals daquell moment amb les seves discòrdies i acords puntuals, i segurament sense ser ben conscients de labast posterior de les seves reformes posaren les bases inicials de la praxi educativa contemporània que, més desenvolupada i amb un contingut curricular molt diferent, podem distingir avui en dia a lEstat espanyol.

Nuestra patria a traves del oscurantismo que queria hacerla esclava eternamente ha sacudido el yugo que la oprimia: la primera mira de los Gobiernos liberales es ilustrar al pueblo, es proporcionar á la juventud sólida instrucción para que conociendo el ciudadano sus verdaderos derechos, ni abuse de ellos ni los desprecie: esta es la mision de los representantes de un gran pueblo y esta es la que llevamos á cabo los que puestos al frente de la juventud dirigimos sus pasos con toda la confianza y exactitud que exigen nuestro difícil encargo, poner los medios para que las generaciones sucesivas se vayan perfeccionando.

Назад Дальше