Tots a l'escola? - Quintí Casals Bergés 3 стр.


Nuestra patria a traves del oscurantismo que queria hacerla esclava eternamente ha sacudido el yugo que la oprimia: la primera mira de los Gobiernos liberales es ilustrar al pueblo, es proporcionar á la juventud sólida instrucción para que conociendo el ciudadano sus verdaderos derechos, ni abuse de ellos ni los desprecie: esta es la mision de los representantes de un gran pueblo y esta es la que llevamos á cabo los que puestos al frente de la juventud dirigimos sus pasos con toda la confianza y exactitud que exigen nuestro difícil encargo, poner los medios para que las generaciones sucesivas se vayan perfeccionando.

JUAN MIGUEL SÁNCHEZ DE LA CAMPA, Discurso pronunciado el 1 de Noviembre de 1843 en la apertura del Instituto Leridano por Don Juan Miguel Sánchez, Catedrático de 2º año de Matemáticas. Director de la escuela de Dibujo Lineal en dicho Instituto. Agrimensor é individuo de la Sociedad Económica de Amigos del País de la Capital de la Provincia, Lleida, 1843, p. 9.

Així les coses, reiterem que la cultura i leducació espanyoles continuaven, a començament del XIX, sota el control de lEsglésia, de forma que la major part dels esforços liberals al llarg de tot el segle es van concentrar a trobar la forma de donar contingut legal a la seva voluntat de substituir el monopoli educatiu eclesiàstic per un control estatal en què la religió passava a un segon pla i es feia un instrument al servei del poder civil. Inspirats en les idees revolucionàries franceses i dels il·lustrats espanyols del final del set-cents (G. M. de Jovellanos, Francisco Cabarrús o Narganes), els liberals reunits a Cadis engegaven la dura tasca de secularització de leducació espanyola. Lintent de traspàs dels afers educatius de lEsglésia a lEstat no significava la seva marginació en la formació del poble. El que pretenien els liberals era posar la religió al servei del poder civil, sense que condicionés la formació de la joventut espanyola.

Concretament, la Constitució de 1812 (article 25) determinava que «desde el año 1830 deberán saber leer y escribir los que de nuevo entren en el ejercicio de los derechos de ciudadano», per la qual cosa la nació «facilitará á todos sus individuos la instrucción». Al mateix temps, el títol desè del text establia, a banda de la universalitat, la igualtat, la uniformitat i la llibertat com a trets distintius de lensenyament espanyol, essent lEstat lúnic ens capaç de garantir aquests drets per a tots els habitants de la nació. En definitiva, el que pretenien inicialment els liberals a linici del XIX, i que ja es dibuixava en les primeres passes legislatives que donaven, era redefinir lesperit nacional espanyol amb la voluntat de formar ciutadans en contraposició a lanterior noció de súbdits, definida en lantic règim com a ens sotmesos a diversos poders amb drets i deures escrits en una norma, la Constitució, que havien daprendre mercès a la instrucció pública general, per la qual cosa lEstat sobligava a posar els medis adients per fer realitat aquest propòsit.

En aquest sentit, linforme Quintana, document previ dassessorament a les Corts forjat en 1813, proposava la universalització de leducació, especialment de la primària, atès que «es la más importante, la más necesaria y, por consiguiente, aquella en que el Estado debe emplear más atención y más medios (...); en ella es donde se proporcionan al hombre aquellos conocimientos que siendo necesarios a todos, deben ser comunes a todos; y por consiguiente hay una obligación del Estado en no negarlos a ninguno». No obstant això, convé precisar que el concepte universal per als liberals es limitava a la part masculina de la societat, ja que la femenina quedava totalment al marge de leducació pública general i es reduïa als àmbits privats, especialment conventuals.

Els membres de la comissió també safanyaven a recomanar un pla destudis que contemplés «leer con sentido, escribir con claridad y buena ortografía, poseer y practicar las reglas elementales de la aritmética, imbuir el espíritu en los dogmas de la religión y en las máximas primeras de la buena moral y buena crianza, aprender en fin, sus principales derechos y obligaciones como ciudadano, una y otra cosa por catecismos claros breves y sencillos».

El text incidia en la pretesa universalitat de lensenyament, «esto es, extenderse a todos los ciudadanos de la nación» i volia assolir «el sistema entero de los conocimientos humanos», és a dir, abraçar duna forma eclèctica els continguts científics i humanístics. També defensava la llibertat densenyament per als professors, punt sobre el qual havia de girar gran part del debat pedagògic futur entre les diverses famílies liberals; i considerava, com ja hem dit, que leducació havia de ser uniforme perquè tots els ciutadans gaudissin de les mateixes oportunitats, pública (encara que no prohibia la privada), gratuïta, amb un compromís liberal al darrere que lenfortís i en una sola llengua, la castellana.

La comissió feia un disseny global de la instrucció pública en què la dividia en tres graus. Daquesta forma, consolidava la primària, general per a tots els espanyols; creava la secundària fundant uns nous establiments per al tram intermedi, els anomenats instituts o universitats de província, amb la missió de formar professionals de classe mitjana instruïts en lestudi científic i humanístic, i perquè servís ensems desglaó per accedir al tercer cicle, i la superior, preparatòria professionalment per a lelit civil. Finalment reduïa les prop de quaranta universitats existents a només deu, creant una Universitat Central a Madrid amb un paper capdavanter dins lensenyament nacional.

Назад Дальше