Tots a l'escola? - Quintí Casals Bergés 5 стр.


Quelcom daixò hi havia, doncs si era acceptat pel nou Estat que leducació permetia la mobilitat social per al personal format, potser no era molt convenient que tothom ladquirís gratuïtament per part de lEstat. Per tant, a partir de llavors les lleis educatives posteriors al 1833 anaren marcant uns límits, bàsicament econòmics, per a laccés als distints graus de lensenyament, tot i reconèixer contínuament la voluntat de generalitzar-lo.

El liberalisme va engegar el seu desenvolupament polític definitiu, tot i loposició dels carlins, un cop morí Ferran VII en 1833. La construcció duna nova infraestructura estatal general tenia per objectiu modificar el panorama sociopolític nacional i evitar la contrarevolució absolutista. En primer lloc, es decidí que Maria Cristina (vídua de Ferran VII, mare dIsabel II i partidària dun liberalisme possibilista), sencarregués de la regència de la monarquia fins que la seva filla tingués la majoria dedat. La reina regent dirigí lEstat, en els primers anys de transició de lantic règim al liberalisme (1833-1840), en unió dun grup de polítics moderat que pretenia implantar el liberalisme gradualment. Amb tot, la promulgació inicial de la Constitució de 1812, arran del motí de la Granja en 1836, i la posterior aprovació de la Constitució de 1837, de caire progressista, desfermà un enfrontament entre els dos grans blocs liberals del moment (progressistes i moderats) per fer-se amb el control de lEstat, cosa que acabà amb la revolució del setembre de 1840 i un canvi de regent, Maria Cristina pel general Espartero, proper al progressisme.

El primigeni document del 31 de gener de 1834, abans fins i tot que es redactés un pla destudis, suprimia lantiga Inspección General de Instrucción Pública, organisme que durant el règim absolut es dedicava a resoldre les qüestions educatives globals i la substituïa, primer, per lesmentada comissió central i, més endavant, per la Direcció General, amb la qual cosa es començava a bastir des de zero el nou edifici educatiu liberal.

En el preàmbul de la llei, del 9 dagost de 1836, Rivas exposava que «mi deseo ha sido asentar el plan sobre los principios mas liberales que en el dia se conocen, no omitiendo mejora alguna de cuantas existen en los paises extrangeros y pueden aplicarse á nuestra pátria». Per això, el duc elaborà un programa global on tots els nivells educatius estiguessin inclosos, «para las diversas clases de la sociedad». Saavedra proclamava en el text la llibertat densenyament per afavorir el progrés científic, però avisava que «el padre que confía sus hijos á un profesor, tiene derecho á estar seguro, hasta cierto punto, de su aptitud y moralidad». Tampoc veia amb bons ulls que tothom pogués arribar al màxim nivell (el tercer) de lensenyament, per la qual cosa defensava que les obligacions del Govern a lhora de crear les infraestructures materials per a la instrucció pública nacional anaven en augment a mesura que leducació descendia als nivells més elementals, per anar disminuint, duna forma proporcional, a mesura que els seus esforços es dirigien a la superior. És més, el duc afirmava amb rotunditat en quin grup humà pensava quan feia el seu pla: «á esa clase media que antes no existía y ahora tiene tanta influencia en los destinos de las naciones». Llavors, lúnic que calia fer era acomodar «la instruccion á las necesidades de la sociedad». I aquell moment reclamava incorporar a la classe mitja, lanomenada burgesia, en tots els àmbits de decisió del país, per la qual cosa era primordial donar-li les bases educatives adients per projectar-la sociopolíticament. Els establiments encarregats de satisfer aquesta nova necessitat eren els instituts de secundària, pensats inicialment per a la formació tècnica i industrial, als quals dedicarem un capítol sencer més endavant. El seu plantejament sallunyava de la gratuïtat de lensenyament proposada en anteriors programes educatius, perquè «jamás ha producido los efectos que se esperaban de ella (...) Conviene, pues, restringir el principio de la enseñanza gratuita. El bien de la sociedad, el progreso de las mismas ciencias lo reclaman».

Tanmateix, tot i lesforç de la comissió, les idees que contenia el pla educatiu del duc de Rivas encara tardaren un xic en posar-se en marxa, però els canvis polítics, mitjançant reials ordres i altre tipus de manaments governamentals, continuaren. Tot just començava lestiu de 1836, quan els moderats decidien que leducació passés a dependre directament del Ministeri de la Governació. Més endavant, al setembre, després dun canvi de govern, en aquest cas progressista, el nou ministre daquell organisme, Joaquim María López, ratificava la Dirección General de Estudios, que el moderat Rivas volia substituir un mes abans, perquè continués gestionant els temes educatius. La renovada comissió estaria formada per 7 vocals experts en educació (entre 1821 i 1823 també es creà un organisme amb aquest nom i amb atribucions molt similars), amb la missió de tornar a les directrius legals que abraçava larticle 369 de la Constitució de 1812, però les seves intencions tampoc prosperaren. En aquest sentit, en 1837 les Corts aprovaren una nova Constitució, que tornava a aquesta cambra les atribucions educatives estatals, encara que retallava els plantejaments fets per la Pepa en 1812, sobretot en els apartats referents a la seva universalitat i gratuïtat.

Назад Дальше