Tots a l'escola? - Quintí Casals Bergés 6 стр.


Tanmateix, tot i lesforç de la comissió, les idees que contenia el pla educatiu del duc de Rivas encara tardaren un xic en posar-se en marxa, però els canvis polítics, mitjançant reials ordres i altre tipus de manaments governamentals, continuaren. Tot just començava lestiu de 1836, quan els moderats decidien que leducació passés a dependre directament del Ministeri de la Governació. Més endavant, al setembre, després dun canvi de govern, en aquest cas progressista, el nou ministre daquell organisme, Joaquim María López, ratificava la Dirección General de Estudios, que el moderat Rivas volia substituir un mes abans, perquè continués gestionant els temes educatius. La renovada comissió estaria formada per 7 vocals experts en educació (entre 1821 i 1823 també es creà un organisme amb aquest nom i amb atribucions molt similars), amb la missió de tornar a les directrius legals que abraçava larticle 369 de la Constitució de 1812, però les seves intencions tampoc prosperaren. En aquest sentit, en 1837 les Corts aprovaren una nova Constitució, que tornava a aquesta cambra les atribucions educatives estatals, encara que retallava els plantejaments fets per la Pepa en 1812, sobretot en els apartats referents a la seva universalitat i gratuïtat.

Per dur a terme els seus objectius, la llei establia que en cada capital de província es fundés una Escola Normal de magisteri de primària, no feia restriccions a què la instrucció pogués ser pública o privada, i dividia leducació primària en elemental i superior. Quant als manaments directes, obligava als ajuntaments que tenien entre 100 i 1.200 veïns a fundar una escola de nivell elemental completa si no lhavien constituït amb anterioritat, mentre que els que tenien menys veïnat shavien dagrupar amb les corporacions daltres llogarrets per crear una escola elemental al servei de totes les comunitats implicades. A banda, els municipis que passaven de 1.200 veïns tenien lobligació de crear un centre de primària superior, és a dir, havien doferir tot lensenyament inicial als seus habitants i als dels indrets més propers. Finalment, el codi establia que els mestres contractats per les corporacions municipals de més de 100 veïns devien tenir el títol de mestre de primària elemental o superior.

Altrament, larticle quart establia els continguts bàsics que havien de superar els alumnes en els dos nivells en què es repartia la instrucció primària pública, els quals posaven un èmfasi especial en la formació religiosa i moral, tret que fou distintiu dels plans destudis moderats. Així, en lelemental, lalumne havia de rebre formació en principis de religió i moral, lectura, escriptura, les quatre regles bàsiques daritmètica i gramàtica castellana, que era lúnica llengua que sacceptava oficialment per impartir la instrucció. Per al nivell superior sestablia que els alumnes havien daprendre majors nocions daritmètica, principis de geometria i les seves aplicacions més habituals, dibuix, principis generals de física, química i història natural adaptades a les necessitats de la vida i notícies de geografia i història, principalment de la geografia i història dEspanya. A banda, larticle 9, en un clar gest de servei a la població, aconsellava a les escoles rurals que instruïssin als nens en els rudiments més elementals per a un millor desenvolupament de la seva futura professió, que a nivell espanyol, majoritàriament, es dirigida a lagricultura.

En aquest sentit, els anys del Trienni Progressista (1840-1843) foren duna gran activitat legislativa en làmbit educatiu, ja que es van pretendre reparar les mancances que per llei no shavien aconseguit solucionar fins llavors. Entre les mesures daquell moment, destaca la creació en 1841, per part de la direcció, del Boletín Oficial de la Instrucción Pública, dirigit fins al 1843 pel director de lEscola Normal de Madrid Pablo Montesino, que fou un medi propagador de primer ordre de les idees educatives liberals i dels nous mètodes dinstrucció. També, a pesar que fins al 1845 no selaborà un pla destudis global per a lensenyament secundari i superior, els governs progressistes daquesta època posaren les bases legals adients perquè es fundessin els primers establiments públics de secundària, tan necessaris per a leducació tècnica, professional i científica, i redefiniren algunes qüestions universitàries que més endavant es mostraren encertades.

Així, en primer lloc, la Regència encapçalada per Espartero anà donant permís a les associacions dinstitucions locals que sanaven unint a les províncies per crear instituts. Molts establiments de secundària, com veurem més endavant, nasqueren així, en precari, per linterès i la subvenció, molts cops insuficient, de les corporacions, autoritats i intel·lectuals de cada localitat. Tanmateix, el mèrit fou que en aquests anys, per primer cop, es fundaren centres de formació professional, encara que cal remarcar que en els seus inicis els instituts abusaren duna programació acadèmica excessivament tècnica i descuraren la formació integral de lalumnat, sobretot en lapartat humanístic, marginant de la seva programació el llatí.

Назад Дальше