Introducció a la religió i la mitologia gregues - Jordi Redondo Sánchez 8 стр.


El rerefons indoeuropeu del fenomen religiós constitueix un dels centres de latenció dels investigadors. A això ha contribuït, duna banda, la superació dun vell llast de la lingüística indoeuropea, reclosa per molts decennis en un cercle obert només als especialistes en fonomorfologia; duna altra, lorientació antropològica que el conjunt dels estudis de lologia clàssica han experimentat els darrers cinquanta anys, en un procés que molt recentment sha intensicat ns a fer daquesta orientació el pal de paller de la investigació contemporània.

Un altre dels trets que caracteritzen la recerca actual consisteix en la reivindicació dels textos, i no només els literaris, com a font dinformació. Autors com ara Pausànias o Plutarc han estat objecte duna important revisió, sempre amb la nalitat de recuperar la dimensió religiosa de les obres respectives. No es tracta de considerar Apol·lodor o ns i tot els mitògrafs Parteni, Heràclit, Palèfat abans que res com a autors que puguin fornir noves dades sobre la religió grega antiga. Qualsevol autor mereix una relectura capaç descatir el que diu en termes explícits i el que tan sols suggereix, de manera que tan sols el contrastament amb uns altres textos permetrà de fer aparèixer un discurs travat i de sentit més precís. Igualment, els textos epigràcs shan revelat dun interès cabdal per a lestudi de la societat, i tant les noves troballes com la reinterpretació de les antigues han permès dassolir nous avanços, adreçats sobretot al coneixement del conjunt dels territoris grecs. Les àrees de la Magna Grècia i Sicília es compten entre les més productives en aquest sentit.

La revisió de les relacions entre mitologia i folklore ocuparà també gran part dels esforços investigadors els propers anys. I no només, segons apuntàvem al principi, en el marc de lherència indoeuropea, sinó duna manera més àmplia. Aquesta recerca té com a principals camps dactuació la literatura i els actes cultuals, en què la combinació de tots dos és més productiva que la limitació de lanàlisi a un de sol. No es tracta, doncs, duna matèria destudi que recaigui tan sols en els dominis de lantropologia ni en els de la literatura comparada. La tendència a una feina interdisciplinar com a tret caracteritzador de la investigació contemporània es traduirà en la conformació dequips que combinaran formacions i metodologies diverses en què hauran de contrastar els seus resultats lhistoriador de la religió, el lòleg, larqueòleg, lantropòleg i ns i tot els professionals dunes altres disciplines.

2.

Abans dendinsar-nos en les èpoques minoica i micènica, és a dir, lhel·làdic recent III, haurem de fer una síntesi del que podem reconstruir de la religió en els estadis prehistòrics, lhel·làdic antic i mitjà. Com és sabut, larqueologia ha mostrat lexistència de cultes des del paleolític més antic. Tanmateix, la recerca en el camp de la protoreligió esdevé molt sovint interpretació o, el que és pitjor, especulació.

LHèl·lada ha estat habitada des del paleolític, cap al 10000 aC, si més no. Els centres de poblament eren les planes de Macedònia (Petràlona) i Tessàlia, encara a lèpoca del trànsit duna cultura transhumant, basada en la caça i la recol·lecció, a una de sedentària, basada en la ramaderia i lagricultura. Una vegada al neolític antic, cap al 7000 aC, trobem la primera cultura grega, la de Sesklo-Dímini, que coneix ja lart de la ceràmica i que sestén ns a lArgòlida i la Messènia, i encara ns a la mateixa Creta. Els modes de producció i les tècniques de tota mena mostren una clara provinença anatòlica, el mateix que productes i béns com ara els cereals blat, alfals i els animals domèstics cabres, ovelles. La cultura de Sesklo-Dímini té un paral·lel clar en la de Xatal Hüiük i Haxilar, a lactual Turquia. Cap al 3000 aC es produeix larribada de la metal·lúrgia, en un desenvolupament important de lhàbitat, dels costums i dels poblaments.

Aquest llarg període no presenta alteracions signicatives. Es pot dir que al llarg de cinc mil anys sha produït una aculturació paulatina, dOrient a Occident, durant la qual shan hagut destendre cultes religiosos que inclouen, en primer lloc, lofrena de primícies de les collites, potser en substitució dels sacricis típics de pobles caçadors. Xatal Hüiük, datat als inicis de lèpoca neolítica cap al 7000 aC, ens ofereix lexemple més complet daquests cultes: un seguit de temples adornats amb representacions de la Gran Deessa, gura femenina amb les mans enlairades i les cames obertes, i amb taules guarnides de banyes danimals motiu que encara retrobem en Cal·límac II 61-62, amb la descripció de laltar dApol·lo, gures femenines acompanyades dun infant, o assegudes en un tron on infanten un nen, gures masculines abillades amb pells de lleopard que encalcen un brau... (vegeu Burkert 1985: 11-12). Tanmateix, convé dobservar una gran discreció quant a bona part dels materials arqueològics objecte danàlisi. Així, per exemple, les guretes femenines ciclàdiques han rebut una explicació alternativa que es xa en el fet que tenen un ús domèstic, no ritual, que admet les funcions de joguina, didàctiques, etc. Daltra banda, les gures femenines solen estar o dretes o ajupides, mentre que una sola gura masculina apareix asseguda en un tron. També trobem la dona amb el petit, gures itifàl·liques, fal·lus, etc. No hi ha, per consegüent, un culte predominant de divinitats femenines: la fertilitat correspon en bona mesura als mascles, com ho demostra la iconograa relativa a braus i serps.

El temple descobert a Ematia, a Macedònia, es remunta al 6000 aC, i ens ha aportat el testimoni de diferents altars i llocs de sacrici. També a Otzaki-Magula, a Tessàlia, els sacricis tenien un lloc preferent en les activitats centrades al temple. Destaca per la seua antiguitat el culte a la fertilitat desenvolupat a tots els Balcans a linterior de coves, on shan trobat guretes de porcs farcits de cereals, com a probable precedent de les tesmofòries gregues (Burkert 1985: 12-13).

Назад Дальше