Temps de quarantena - Josep Ballester Roca 2 стр.


Segons els mitjans de comunicació de la Nueva España, durant uns dies, lentusiasme del poble arribà al frenesí. Talment el moment de lentrada de les tropes salvadores:

Serán estimados como delitos de rebelión: insultos y provocaciones a individuos pertenecientes a las Milicias armadas o personal civil del Movimiento; la propagación de noticias falsas, tendenciosas, o aún verdaderas que sean perjudiciales a la causa nacional; ademanes, gestos, etc., que sean de carácter subversivo; publicaciones, propagación, ocultación, tenencia, etc., de escritos clandestinos no censurados; emisión por radio, recepción de emisiones rojas; atentados, sabotajes y las denuncias falsas; las reuniones del tipo que sean (no más de tres personas); la no colaboración con la polida a la hora de realizar denuncias sobre malhechores, la ocultación o la no delación de tenencia de armas de fuego.

Sinicia així un procés llarg i penós de purificació, deliminació i de classificació dels vençuts, tant la població civil com els excombatens de lexèrcit de la República. El Govern Militar de València i dAlacant ordenava la presentació de tots els «individuos del ejército rojo» al camp de concentració més proper.

Shavia creat un clima dodi, tensió i propagació de denúncies i delacions que encoratjaven les autoritats civils i militars. Tant en la mateixa llei marcial que apuntàvem abans, com en notes específiques per al cas, el Govern Militar requeria i, fins i tot, coaccionava, a denunciar els veïns. Hom establí centres especials darreplega i admissió de denúncies. Ací tenim la primera nota del nou govern:

A Alacant i a les comarques del sud, com a la resta del país, es repeteix loperació, hom demana la col·laboració i les denúncies dels ciutadans. El capità jutge de Dénia, el 18 dabril, ordenava a lalcalde que comunicés als seus veïns la creació del Juzgado Permanente de Denia-Pego, al pis principal de la casa número quatre del carrer de Diana, «donde serán recibidas, con un horario de 10 a 13 horas y de las 16 a las 19 horas, cuantas denuncias debieran formular los conocedores de hechos delictivos que se persiguen», sesperava, naturalment, que els ciutadans col·laborassen amb «decisión y patriotismo» (Ramos, 1974; vol. III: 258).

Les autoritats franquistes, per dur a terme la repressió, no es limitaren a emprar les forces de lexèrcit, la policia i les milícies de Falange Española Tradicionalista y de las JONS. A més a més, les autoritats invitaren a participar en la repressió un grup de gent molt especial, sobretot aquelles persones que haguessen sofert presó i condemna a la zona republicana, per haver actuat a favor de la causa franquista. És a dir, la Nueva España es basava en la sembra de la venjança i de lodi. Heus ací un fragment daquesta invitació:

Les autoritats franquistes, per dur a terme la repressió, no es limitaren a emprar les forces de lexèrcit, la policia i les milícies de Falange Española Tradicionalista y de las JONS. A més a més, les autoritats invitaren a participar en la repressió un grup de gent molt especial, sobretot aquelles persones que haguessen sofert presó i condemna a la zona republicana, per haver actuat a favor de la causa franquista. És a dir, la Nueva España es basava en la sembra de la venjança i de lodi. Heus ací un fragment daquesta invitació:

Encara que en els diaris i en els mitjans de comunicació hom parlava de normalitat, dun Nuevo Estado oficialment en pau, la realitat era tota una altra. La por, la presó i la mort es respiraven en lambient. En les notícies dels periòdics, sempre apareixien les llargues llistes de detinguts per la Columna de Orden y Polida de Ocupación. O les notícies on es parlava de com duna manera imperturbable saplicava la justíca:

El pitjor, però, era el que sesdevenia a les pleníssimes presons i als camps de concentració. Aquests es convertiren en veritables amagatalls de terror. Sobre la situació als camps de concentració vegeu Llarch, 1976 o el documentat treball de Gabarda, 1993, on fa una magnífica investiga-ció sobre els afusellats per la repressió franquista al País Valencià. A tall dapunt sobre aquest aspecte, el que va succeir el 24 dabril de 1940 a la presó de Castelló; un pres es va negar a agenollar-se durant la celebració duna missa, i com a escarment fou afusellat al pati mateix de la presó. Una Comissió Inspectora de la Direcció General de Presons, no estant dacord amb la lleugeresa de la sentència, ordenà lexecució de vint-i-cinc presos més lendemà. La irracionalitat era el nostre pa de cada dia. I la justícia, «serena e imperturbable, va cumpliendo su cometido día a día, hora a hora, separando de la sociedad a aquellos que por sus delitos i crímenes constituyen un peligro y una mancha para la misma».

Les depuracions tenien uns objectius perfectament clars i definits, uns interessos molt concrets, per això arriben a una exacerbació tan intensa. Els vencedors procedeixen a la liquidació de lenemic per poder resituarse en una posició segura de domini polític i econòmic. Calia extirpar de la societat el verí roig. Així, les institucions locals, els ajuntaments i les diputacions, regides pels nous administradors imposats pel règim, començaren la tasca de purgar els seus treballadors. Lajuntament de València, a finals de novembre de 1939, el Jutjat Depurador de Funcionaris Municipals havia instruït un total de 2.375 expedients. Entre els separats del seu treball definitivament hi trobem, entre altres Maximilià Thous Orts i Maximilià Thous Llorens. La Diputació de València, de seguida, va iniciar lacció depuradora dels funcionaris. Shi revisaren expedients lany 1943, el 1947 i fins ben avançada la dècada dels cinquanta. A més a més, aquesta conducta políticoadministrativa va tenir el seu paral·lel a tota ladministració. Josep Picó (1982) dóna unes dades sobre aquests fets: a la Diputació de València foren sotmesos a expedient més de la meitat dels seus treballadors, un total de 564 treballadors. A lAjuntament dAlacant es van admetre, sense càrrec, cent cinquanta-nou persones, i en van ser expulsades setanta-sis. El governador, Planas de Tovar, el 29 de juny de 1939 publicava la següent nota: «Estimaba de alta necesidad en defensa de nuestra causa la depuración de los porteros, pues la mayoría de ellos durante la guerra han prestado colaboración al Gobierno marxista, y, en consecuencia, siendo causa de muchos fusilamientos, a pesar de lo cual todavía hay propietarios encubridores» (Apud, Picó, 1982: 13).

Molts dels nostres intel·lectuals van tenir greus problemes amb les noves autoritats, entre ells cal destacar Manuel Sanchis Guarner i Adolf Pizcueta; daquest darrer, dinamitzador cultural de lanomenada generació de 1930, no es tenen massa dades sobre els seus problemes amb la justícia franquista. Pérez Moragon (1990) comenta, basant-se en un testimoni de Manuel Sanchis Guarner, verbal i massa inconcret, que va patir un breu empresonament. Adolf Pizcueta, per contra, mai no en parlà. El motiu va ser, segurament, la pertinença a la maçoneria. Per sort, una repetida i estranya modificació del nom i algun suborn en el moment adequat van fer el miracle.

Així mateix, va participar en la cacera la Junta del Col·legi dAdvocats de València, elegida al començament de juliol de lany de la Victoria, els tres primers actes de la qual foren:

a) expressar la seua adhesió al cap destat,

b) nomenar col·legiats perpetus dhonor José Calvo Sotelo i José Antonio Primo de Rivera, i

c) procedir a la depuració de lletrats (Reig/Picó, 1978: 13).

Назад Дальше