Visita senyorial a l'Estat de Sogorb (1715) i al Marquesat de Dénia (1766) - Baltasar Venero de Valera


Baltasar Venero de Valera:

Visita senyorial a lestat de Sogorb (1765) i al marquesat de Dénia (1766)


Edició a cura de Joan Romero i Antoni Grau


2005

fonts històriques valencianes

Directors de la col·lecció Antoni Furió i Enric Guinot

© Joan Romero i Antoni Grau, 2005

© Daquesta edició: Universitat de València, 2005

Disseny de la col·lecció: J.P.

Il·lustració de la coberta: Baltasar Venero:

Mapa de lestat de Sogorb (1765), fragment

Fotocomposició i maquetació: Publicacions de la Universitat de València

Realització ePub: produccioneditorial.com

Índex

INTRODUCCIÓ

LA CASA DE MEDINACELI A LANTIC REGNE DE VALÈNCIA

EL CONTEXT DE LA VISITA ALS TERRITORIS DE LA CASA DUCAL

LA VISITA SENYORIAL DE 1765 A LALCAIDIA DESLIDA (SERRA DESPADÀ)

LA VISITA SENYORIAL DE 1766 AL MARQUESAT DE DÉNIA

VISITA GENERAL DE LA VILLA DE FANZARA, LUGARES DE SUERA, VEO, ALCUDIA DE VEO, AÍN Y VILLA DE ESLIDA DEL ESTADO DE SEGORBE

PROVIDENCIA PARA LA VISITA DE LA SIERRA DE ESLIDA

PODERES GENERALES

LLEGADA A FANZARA

PASO A SUERAS

NOTIFICACIÓN AL AYUNTAMIENTO DEL LUGAR DE VEO

PASO AL LUGAR DE ALCUDIA

VISITA DEL LUGAR DE AHÍN

PASO A ESLIDA

PASO A LA VALL DE UXÓ

FANZARA

SUERAS

PERJUICIOS GENERALES QUE SE ADVIERTEN EN TODOS LOS LUGARES DE LA SIERRA DE ESLIDA

LA VISITA SENYORIAL DE 1766 AL MARQUESAT DE DÉNIA 29 DABRIL 30 DE JUNY DE 17662

PROVIDENCIA PARA LA VISITA DE DENIA Y SU MARQUESADO

PODERES GENERALES

PROVIDENCIA SOBRE PASAR A VISITA DE LA VILLA DE XÁBEA

VISITA DEL LUGAR DE BENITACHELL

TRÁNSITO AL VERGEL

PASO A DENIA

En aquesta acurada edició preparada pel Servei de Publicacions de la Universitat de València, el lector trobarà una excel·lent descripció duta a terme a mitjan segle XVIII duna part extensa, i molt significativa alhora, dels dominis senyorials que la casa de Medinaceli havia reunit a lantic Regne de València. En el moment de realitzar-se aquesta visita senyorial (1765-1766), la casa de Medinaceli ocupava el tercer lloc entre les cases senyorials en terres valencianes. Les seues possessions shi trobaven ubicades tant a les comarques septentrionals com a les meridionals, i ocupaven zones interiors i del litoral, tot combinant-shi una majoria de baronies amb lemfiteusi com a únic sistema dexplotació del sòl amb daltres on també apareixien terres franques i alodials.

Pel que fa lesdevenir intern de les senyories que conformaven el ducat de Sogorb, des dun principi la Corona dAragó hi va aplicar una política dassimilació sobre la població musulmana vençuda. A les zones rurals, shi conservaren fins i tot els seus principals trets dorganització, i la colonització cristiana fou pràcticament inexistent:

Lúltima i definitiva etapa dassentaments de nova població en els dominis del ducat de Sogorb es va produir després de lexpulsió dels moriscos. Lavinentesa seria aprofitada per la casa senyorial per tal destablir en 1612-1613 unes noves condicions que, en lessencial, es mantindrien vigents fins el final del règim senyorial. Aquestes eren, justament, les que estaven en el moment en què es realitzà la visita a les terres de la Serra dEspadà.

En el camí cap al denominat «estat modern», lavanç de la senyorialització coincidí amb lenfortiment del poder reial; la senyoria no constituïa cap obstacle per a la consolidació de lestat, sinó que nera el complement, ja que ajudava a organitzar i controlar el territori. Naturalment, però, la dels senyors no era una classe homogènia. La recomposició del poder senyorial beneficià les grans famílies aristocràtiques, que acumularen terres i títols, alhora que sincrustaven en un aparell estatal cada vegada més desenvolupat. Un dels exemples destacats en seria precisament el llinatge dels Gómez de Sandoval i, més en concret, la figura del cinqué marqués de Dénia, que va estar al capdavant de la monarquia en qualitat de favorit de Felip III, valiment que aprofità per tal dampliar el seu patrimoni amb nous dominis senyorials. A més, es va casar amb Dª. Catalina de la Cerda, filla dels ducs de Medinaceli; i un munt de circumstàncies feren que una de les seues descendents, Dª. Catalina Folch de Cardona i Aragón (esposa del vuité duc de Medinaceli), poguera disposar de tot el patrimoni dels seus pares i, pel seu matrimoni, que quedara tot integrat en la casa de Medinaceli. Amb tot i això, convé recordar que els Sandoval primer i els Medinaceli després gaudiren de jurisdicció plena només sobre una part del marquesat; la raó consisteix en la presència de senyors amb jurisdicció alfonsina en bona part dels pobles que conformaven el referit estat senyorial. Per això, molts municipis del terme general de Dénia (Ondara, Pedreguer, Sagra, Sanet...) soposaren a les preses de possessió dels ducs de Medinaceli. Després de la Guerra de Successió i els decrets de Nova Planta, el nou rei, Felip V, va reintegrar al marqués de Dénia tots els seus drets, però hi va haver una convivència no exempta de tensions entre els poders senyorial i reial. A Dénia, plaça forta, la jurisdicció reial va estar representada per un governador militar. Els interessos senyorials hi serien defensats, fins 1804, per un governador polític.

Aquesta visita correspon a un moment en què ladministració de la casa de Medinaceli es feia amb molta cura. Com per a altres grans cases nobiliàries dàmbit estatal, la gestió i administració dels seus patrimonis es complicà progressivament. Si en la segona meitat del Sis-cents, via escrivania de comptes, el duc nomenava una persona de confiança perquè «tomara cuentas» al tresorer i administrador general de les rendes dels seus estats valencians, a mitjan segle XVIII shi havien de remetre ja a la comptadoria central dels Medinaceli a Madrid.A grans trets les reformes administratives a què ens referim donen la imatge duna aristocràcia capaç dajustar-se al canvi de les formes de dominació política i de mantenir la seua influència; fins i tot és versemblant que la seua àmplia xarxa de relacions li permetera de neutralitzar els intendents, les audiències i les cancelleries. Com indica Ch.Windler,

Дальше