Soli deo Gloria - AAVV 14 стр.


BIBLIOGRAFIA

ABELLÁN, José Luis (1979): Historia crítica del pensamiento español. Tomo II. La edad de Oro, Madrid, Espasa-Calpe.

AUGUSTIJN, Cornelis (1990): Erasmo de Rotterdam. Vida y obra, Barcelona, Crítica. BATAILLON, Marcel (1966): Erasmo y España, Mèxic, FCE.

BIÉLER, André (2009): La pensée économique et sociale de Calvin, Ginebra, Georg (1.ª ed. 1959).

BLUMENBERG, Hans (1996): La Passion selon saint Matthieu, París, LArche.

(1966) Die Legitimität der Neuzeit, Munich, Suhrkamp.

CALVÍ, Joan (1978): Commentaires de Jean Calvin sur le Nouveau Testament, T. IV. Epître aux Romains, Aix-en-Provence/Fontenay-sous-Bois, Kerygma/Farel.

(2003): Institución de la religión cristiana I, Madrid, Visor.

(2003): Institución de la religión cristiana II. Madrid, Visor.

CORRO, Antonio del (2010): Comentario dialogado de la Carta a los Romanos, Sevilla, MAD.

ERASME DE ROTTERDAM (1932): El Enquiridion o Manual del caballero cristiano, MADRID, Anejos de la Revista de Filología Española, tomo XVI.

(2000): «Los silenos de Alcibíades», a Erasme de Rotterdam: Adagios del poder y de la guerra y teoría del adagio, Pre-Textos, València.

HOFMANN, Hasso (2007): Rappresentanza-Rappresentazione. Parola e concetto dallAntichità allOttocento, Milà, Giuffrè.

KANTOROWICZ, Ernst (1985): Los dos cuerpos del rey. Un estudio de teología política medieval, Madrid, Alianza.

MARAVALL, José Antonio (1967): «La idea de cuerpo místico en España antes de Erasmo», a Estudios de Historia del pensamiento Español, Tomo I, Madrid, Ed. Cultura Hispánica, pp. 177-200.

RIVERA, Antonio (1999): Republicanismo calvinista, Múrcia, Respublica.

(2003): «La secularización después de Blumenberg», Res publica 11-12, pp. 95-142.

(2006): «El humanismo de la Reforma española: teología y concordia en Antonio del Corro», a Corro, Antonio del: Carta a los Pastores luteranos de Amberes, Carta a Felipe II, Sevilla, MAD, pp. 13-48.

STOLLEIS, Michael (1998): Histoire du droit public en Allemagne. Droit public impérial et science de la police, 1600-1800, París, PUF.

VOEGELIN, Eric (2003): Hitler et les allemands, París, Seuil.

WENDEL, François (1985): Calvin. Sources et évolution de sa pensée religieuse, Ginebra, Labor et Fides.

WILLIAMS, George H. (1983): La Reforma radical, Mèxic, FCE.


José Luis Villacañas Berlanga

Universidad Complutense de Madrid

1. LA PREGUNTA ADEQUADA ÉS PART DE LA SOLUCIÓ

Res tan rellevant en les ciències culturals com plantejar la qüestió adequada. En el nostre cas, si la pregunta inicial és: va produir lethos reformat el capitalisme?, la resposta és no. El capitalisme existí abans i després de lethos reformat, abans i després del cristianisme i fins i tot en el món catòlic medieval. Weber mai no va voler respondre aquella pregunta. Com sabem, un dels punts centrals del seu programa científic sols un té a veure amb allò específic de levolució de la racionalitat en la modernitat occidental. Si acceptem aleshores aquesta premissa i preguntem: va produir lethos reformat el capitalisme específicament modern occidental?, la resposta és també no. Lethos reformat no produí causalment el capitalisme modern occidental. Fou una condició necessària, un component necessari per a lemergència històrica duna modalitat específica del capitalisme modern occidental, però no fou una condició suficient ni tan sols daquesta variació del mateix capitalisme. Així que si, per últim, ens preguntem si pogué existir el capitalisme modern, en aquesta modalitat específica, sense lethos reformat, la resposta seria també no. Però amb aquest no, a penes avancem gens ni mica. No sabem allò específic daquest capitalisme ni sabem quina va ser líndole de la participació essencial de lethos reformat.

2. LA SÍNTESI DASCESI I CERTESA DE SALVACIÓ: EL TREBALL PROFESSIONAL

Назад Дальше