Soli deo Gloria - AAVV 13 стр.


2.2. Les dificultats per a conciliar redempció i predestinació

Laltra peculiaritat de la cristologia de Calví té a veure amb la qüestió de com aconsegueix conciliar la doctrina de la redempció amb la predestinació, el relat sobre el Fill, Crist, amb el de Déu Pare. Més enllà que, com assenyalen alguns especialistes, sha exagerat la importància de la predestinació en Calví, la veritat és que al final de la seua vida, i sols al final, intenta respondre a aquest problema com a reacció a una disputa que mantingué en 1555 amb Lelio Sozzini. Aquest últim havia preguntat al reformador de Ginebra com pot ser que el secret diví, mitjançant el qual ha decidit salvar els homes per un acte de la seua voluntat lliure i sobirana (predestinació), siga determinat pels mèrits de Crist, ço és, per lobediència i sacrifici del Fill de Déu. I és que, si la voluntat divina és lliure i sobirana, aleshores no té necessitat de cap intervenció exterior, com els mèrits de Crist, per a fer realitat les seues decisions.

En ledició de 1559/60 de la Institució, o siga, en lúltima, respon a aquesta dificultat subordinant la teoria de la redempció (el mèrit de Jesucrist) a la predestinació («a la misericòrdia de Déu»), de manera que els mèrits del Fill provenen de la sola gràcia de Déu:

Arribats en aquest punt, sembla evident que la teologia de Calví es troba en les antípodes de la cristologia erasmista o del mite de Crist com a arquetipus de la perfecció de lhome. Lerasmista imitació de Crist pareix incompatible amb una cristologia, la de Calví, que no apunta tant a la perfecció de la criatura quant a la perfecció de Déu. Des de la perspectiva calvinista, el Crist dErasme, inclús el Déu dErasme, corre el perill de rebaixar-se a nivells humans.

2.3. Un cristocentrisme paradoxal: la modernitat i el fi de les mediacions

Tot apunta en la teologia de Calví, i no sols la seua cristologia, a la necessitat de separar estrictament el que concerneix a Déu del que concerneix a lhome. Tinc la impressió que la teologia calvinista i açò succeeix, com és obvi, sense que ho pretengués el Reformador és un bon reflex duna època, la modernitat, en la qual, pel fet de qüestionar-se les mediacions entre allò celestial i allò temporal, pot desenvolupar-se la weberiana autonomia de les esferes. I açò es dóna en Calví, com hem vist a propòsit de la cristologia, molt més que en Luter i, per descomptat, que en Erasme, la cristologia i lhumanisme de la concòrdia del qual encara, malgrat laccentuació de la religiositat interior, són massa medievals. El cristocentrisme de Calví pot ésser considerat paradoxal perquè acaba difuminant lessencial valor mediador de Crist, en anteposar, com molt bé assenyalava Wendel, la seua naturalesa divina sobre la humana.

BIBLIOGRAFIA

ABELLÁN, José Luis (1979): Historia crítica del pensamiento español. Tomo II. La edad de Oro, Madrid, Espasa-Calpe.

AUGUSTIJN, Cornelis (1990): Erasmo de Rotterdam. Vida y obra, Barcelona, Crítica. BATAILLON, Marcel (1966): Erasmo y España, Mèxic, FCE.

BIÉLER, André (2009): La pensée économique et sociale de Calvin, Ginebra, Georg (1.ª ed. 1959).

BLUMENBERG, Hans (1996): La Passion selon saint Matthieu, París, LArche.

(1966) Die Legitimität der Neuzeit, Munich, Suhrkamp.

CALVÍ, Joan (1978): Commentaires de Jean Calvin sur le Nouveau Testament, T. IV. Epître aux Romains, Aix-en-Provence/Fontenay-sous-Bois, Kerygma/Farel.

(2003): Institución de la religión cristiana I, Madrid, Visor.

(2003): Institución de la religión cristiana II. Madrid, Visor.

CORRO, Antonio del (2010): Comentario dialogado de la Carta a los Romanos, Sevilla, MAD.

ERASME DE ROTTERDAM (1932): El Enquiridion o Manual del caballero cristiano, MADRID, Anejos de la Revista de Filología Española, tomo XVI.

(2000): «Los silenos de Alcibíades», a Erasme de Rotterdam: Adagios del poder y de la guerra y teoría del adagio, Pre-Textos, València.

HOFMANN, Hasso (2007): Rappresentanza-Rappresentazione. Parola e concetto dallAntichità allOttocento, Milà, Giuffrè.

KANTOROWICZ, Ernst (1985): Los dos cuerpos del rey. Un estudio de teología política medieval, Madrid, Alianza.

MARAVALL, José Antonio (1967): «La idea de cuerpo místico en España antes de Erasmo», a Estudios de Historia del pensamiento Español, Tomo I, Madrid, Ed. Cultura Hispánica, pp. 177-200.

RIVERA, Antonio (1999): Republicanismo calvinista, Múrcia, Respublica.

(2003): «La secularización después de Blumenberg», Res publica 11-12, pp. 95-142.

(2006): «El humanismo de la Reforma española: teología y concordia en Antonio del Corro», a Corro, Antonio del: Carta a los Pastores luteranos de Amberes, Carta a Felipe II, Sevilla, MAD, pp. 13-48.

STOLLEIS, Michael (1998): Histoire du droit public en Allemagne. Droit public impérial et science de la police, 1600-1800, París, PUF.

VOEGELIN, Eric (2003): Hitler et les allemands, París, Seuil.

WENDEL, François (1985): Calvin. Sources et évolution de sa pensée religieuse, Ginebra, Labor et Fides.

Назад Дальше