Els llibres de Consells de la vila de Vila-real I (1377-1394) - AAVV 2 стр.


Estructura urbana i població

Desenvolupament econòmic

Daltra banda, a la Plana, el desenvolupament de lagricultura hidràulica se serví de laigua del riu Millars. A Vila-real, una extensa xarxa de séquies, files i braçals canalitzava les aigües daquest riu cap a la séquia Major gràcies a lassut. Aquesta séquia després de vorejar el riu es dirigia cap a la vila, partida en dos: Sobirana o Roja i Jussana, que al seu torn es dividien en multitud de sèquies menudes que portaven laigua a les diferents parcel·les amb possibilitat de reg. A Vila-real, el terme hort determina un camp regat de 1,5 fanecades, i el valor de la parcel·la augmentava a mesura que sapropava a la séquia Major i la vila, i minvava a mesura que sallunyava cap al regadiu nou o segon sedeny. Amb tot, làrea de regadiu no era massa gran. El 1360 la reconstrucció efectuada de lespai ocupat pels distints tipus de cultiu i dels valors fiscals globals indicava que aquesta àrea de regadiu no superava el 16 % del total conreat. Però, segons les dades oferides per a lany 1566, el percentatge hauria crescut fins al 37,23 %.

Pel que fa a la ramaderia, aquesta quedava integrada en lespai econòmic organitzat des de la perspectiva de lagricultura. Es tracta de ramaderia autòctona que aprofitava les pastures municipals, minses i en franca competició amb la terra destinada als cultius, però amb possibilitats de transhumància cap a les veïnes terres de Terol, aspecte ja formalitzat des de 1325 pel rei Jaume II. De fet, la reciprocitat de pastures queda recollida als llibres de peita de Vila-real amb la presència de nombrosos pastors o ramaders daquelles terres del sud dAragó que arriben a Vila-real amb els seus ramats. A títol dexemple, el 1451 hi arribaren 4.660 caps de bestiar provinents de terres de Terol (Tronchón, Puertomingalvo, Fortanet, Galbe, Exarc, Mosqueruela, etc.) més 1.030 de Castelló i Catí. Amb alguna excepció, es tracta bàsicament dovelles.

A més, el sector secundari de Vila-real oferirà nous vectors per al creixement econòmic de la vila i la diversificació de les ocupacions laborals. Des del 1326 tenim ordenances que regulen el treball del cuiro, i el 1360 es documenta una adoberia. També hi ha constància daltres sectors manufacturers amb un important volum de treballadors i dactivitats des de finals del XIV fins a inicis del XVI. Així, la construcció edilícia resulta molt activa segons ens mostra la conservació completa dalgun llibre dobres del mur (1382), així com les contínues referències contingudes als manuals de consell sobre reparacions dels murs, torres, etc. I, per descomptat, és el sector de la manufactura tèxtil el que aconsegueix un enlairament considerable, especialment al llarg del segle XV amb les bases assolides la centúria anterior. Diverses ordenances del XIV parlen de com cardar la llana, de pentinar-la, de rentar draps en les sèquies, de plegar-los, etc. La reduïda nòmina dartesans i els pocs teixidors dels anys 1394-95 donaran pas a una bulliciosa activitat als següents anys.

Finances

Finalment, i pel que fa a la hisenda municipal, el volum dingressos i despeses es pot seguir observant levolució comptable a través dels diferents llibres de claveria de Vila-real. Afortunadament disposem dalguns estudis per al segle XIV. Així, en lexercici del període 1348-1349 singressa un total de 12.499 ss. 10 dd. i es gasta un total de 12.986 ss. 9 dd. Crida latenció la recaptació de la peita, 7.975 ss. dels quals sols en van a parar al rei 1.000. La cena dabsència és de 500 ss. En el període 1362-1363, singressen 32.005 ss. 10 dd. i es gasten 31.945 ss. 4 dd. Sha reduït lingrés per la peita (5.373 ss. 10 dd.), però sha compensat amb les cises (5.227 ss. 6 dd.). Cal tenir en compte que ambdós períodes tenen importants despeses en defensa, per la guerra de la Unió i per la guerra amb Castella. A banda, en els exercicis de 1362-63, 1364-65 i 1366-67 sefectuaren diversos pagaments connectats amb els subsidis aprovats en corts, entre els quals cal destacar els 14.230 ss. satisfets en 1364-65. Entre 1376 i 1386 sinvertiren 25.080 ss. en les obres de reparació del mur i les peticions extraordinàries de la senyoria, emparades en la constant amenaça de venda o traspàs de la vila, suposaren desembossaments importants, com els 16.000 ss. de 1372-73, els 21.000 ss. de 1377-78 o els 25.000 ss. de 1382-83.

ELS MANUALS DE CONSELLS DEL SEGLE XIV

Aquests llibres, que arrepleguen les ordenances i acords presos pels jurats i consell municipal, mantenen unes característiques formals durant tot el període cronològic estudiat. No es tracta de llibres elaborats en pergamí (sols les cubertes, amb la reutilització de pergamins que contenen altra informació), sinó en paper, elaborats pel notari-escrivà municipal, sense decoracions ni lletres capitals, ni utilització de colors per a diferenciar títols o parts inicials dels ítems. No són llibres de luxe, es tracta de llibres de gestió, dutilització quotidiana i la informació que contenen serveix administrativament als interessos del municipi. Per això apareixen contínues anotacions marginals, textos afegits, correccions i ratllades, etc.

MANUAL DE CONSELLS, NÚM. 0

(del 18 de maig de 1377 al 30 de maig de 1378)

Es tracta dun volum de 94 fulls de paper escrits, i daltres en blanc enmig. El manuscrit apareix numerat en aràbics per una mà posterior, amb llapis, a la part superior dreta dels fulls. Però a partir del full 15 no sha respectat lexistència de fulls en blanc, i shan numerat solament aquells que tenien escriptura. He mantingut aquesta numeració per facilitar la localització documental. Aquest manuscrit presenta una estructura clara en les parts que el componen (quatre en total). Al full 1r hi ha lencapçalament del llibre amb el nom dels jurats i una invocació religiosa, que dona peu als acords i ordenances. Al full 21r apareix el registre dalbarans. Al 55r les anotacions sobre els viatges dels missatgers. Al 63r, el correu enviat i rebut per part dels jurats.

MANUAL DE CONSELLS, NÚM. 1

(8 de juny de 1382 a 14 dabril de 1383)

MANUAL DE CONSELLS, NÚM. 2

(21 de maig de 1383 al 18 de maig de 1384)

Volum de 124 fulls numerats amb llapis i en aràbics per una mà posterior. Shan numerat també els fulls en blanc. Els últims, que corresponen a les anotacions de les missatgeries, estan deteriorats en la part superior per taques dhumitat, el que provoca lexistència de llacunes en la lectura i transcripció. Lestructura interna del llibre no queda ben definida. El full 1r-v està en blanc i a continuació sinicien els acords de consell. Al full 31r sí que apareix el títol del registre dels albarans de manament. Linici del correu dels jurats es marca amb alguns fulls en blanc, concretament del 61v al 63v. Finalment, es deixa en blanc el full 115 per a iniciar en el següent les anotacions de les missatgeries. Aquest volum conté alguns fulls afegits al manuscrit, com ara entre els fulls 107-108.

Назад Дальше