Reformisme il·lustrat, liberalisme i model educatiu - Vicent Torregrosa Barberà 8 стр.


Letapa constituent va clausurar les seues sessions el 14 de setembre de 1813. Dotze dies després, sobriren les sessions de les Corts ordinàries, que comportaren la majoria absolutista Wellington va establir la proporció entre amdós sectors (liberals i absolutistes), indicant als seus superiors en Gran Bretanya que era dun a dos, «aunque los últimos jamás han tenido el valor o la inteligencia para realizar sus planes» i la multiplicació denfrontaments entre aquests i els liberals. La fi de la guerra i el retorn de Ferran VII va permetre als absolutistes donar la volta a la situació.

4. LIBERALISME I EDUCACIÓ

Els liberals espanyols van fer de leducació un assumpte dEstat, reconeixent-ne el vessant públic i la seua importància per tal «que el carácter sea nacional». Així, en el famós discurs preliminar de 1811, llegit per Agustín de Argüelles a les Corts, quan la Comissió de Constitució en presentà el projecte, es diu:

Així mateix, shi van posar en evidència algunes de les contradiccions i les limitacions del programa educatiu il·lustrat: mancança de coherència; accions esporàdiques en el camp educatiu en funció del projecte del personatge il·lustrat de torn al govern; resultats contraposats en les concrecions grans diferències entre centres educatius, execució de projectes singulars amb establiments educatius modèlics enfront descoles sumides en la més absoluta precarietat, contrasentits en els mètodes; governs oposats de manera instintiva al progrés i la voluntat de perfeccionar les facultats intel·lectuals dels seus súbdits; linflux de la Inquisició i la prohibició dimpremta.

Com que la Constitució havia restituït la seua llibertat al pensament i els seus drets a la veritat, la nació havia recobrat lexercici de la seua voluntat gràcies a la revolució política, i la guerra amb el francés havia destruït els antics establiments educatius o els havia deixat sense acció, en linforme safirmava que quedava expedit el camí per a procedir a la reforma, és a dir, per a completar lobra política «bajo el influjo inmediato de la instrucción, y por lo mismo la organización de un sistema de instrucción pública digno y propio de un pueblo libre», sota linflux duna formació que «enseñándonos cuáles son nuestros derechos, nos manifiesta las obligaciones que debemos cumplir: su objeto es que vivamos felices para nosotros, útiles a los demás».

Així doncs, els principis polítics que presidiren la concepció educativa de la nova societat liberal van ser: la igualtat, la universalitat, la uniformitat, la gratuïtat i la llibertat. La instrucció havia de ser tan igual i completa «como las circunstancias lo permitan» i, a més, distribuir-se en igualtat de mitjans, horaris i edats per tot el territori. Igualtat, doncs, davant les llums. La igualtat implicava una instrucció universal, és a dir, que sestenguera «a todos los ciudadanos». El primer ensenyament, estimat com el més important, el més necessari, «aquel en que el Estado debe emplear más atención y medios», va tenir la consideració duniversal. El segon ensenyament, dirigit a preparar lentrada «en el estudio de aquellas ciencias que son en la vida civil el objeto de una profesión liberal», va rebre de la Junta de Instrucción Pública la valoració de general, atés que «de su buena y completa organización dependía en gran manera la mejora y progresos de la instrucción pública en el reino». El tercer ensenyament, és a dir, «aquellos estudios que son absolutamente necesarios para diferentes estados de la vida civil», es considera particular (respecte de la «universalidad de la primera [ensenyança] y de la generalidad de la segunda, puede considerarse particular»), donat que «a proporción que se sube en la escala de la instrucción se va haciendo menos general y se extiende a menos individuos».

El pla densenyament públic havia de ser també uniforme, amb la mateixa qualitat per a tots, atés que «lo contrario sería dejar la instrucción nacional y la formación de la razón de los ciudadanos al capricho y a la extravagancia». A pesar de mostrar-se partidari dadaptar els mètodes i malgrat estar obert al progrés de la ciència, el pla considerava que havia de ser una «la doctrina en nuestras escuelas y unos los métodos de enseñanza» i una la llengua, «la castellana», tot i dir també que «la lengua nativa es el instrumento más fácil y más a propósito para comunicar uno sus ideas, para percibir las de los otros, para distinguirlas, determinarlas y compararlas».

Daltra banda, lensenyament havia de ser públic, ço és, «que no se dé a puertas cerradas ni se limite sólo a los alumnos que se alistan para instruirse y ganar curso». Escola oberta per a tots. Però al mateix temps, ensenyament gratuït («es donde se proporcionan al hombre aquellos conocimientos que, siendo necesarios a todos, deben ser comunes a todos; y por consiguiente, hay una obligación en el Estado de no negarlos a ninguno»).

LInforme Quintana va ser una excel·lent formulació de lideari educatiu liberal, però utòpica, atés el context en què es va elaborar, en plena guerra contra el francés i amb una hisenda a la vora de la fallida. Tanmateix, sha dassenyalar amb Puelles que «todo proyecto auténtico de transformación social lleva anejo un horizonte de utopía» i que per a fer efectius els principis de llibertat i digualtat, irrenunciables en el liberalisme democràtic inicial, calia que leducació fóra pública, universal i gratuïta. Sols així es faria efectiva la pedagogia per a la democràcia sense la qual la nova proposta política no aconseguiria els seus objectius. Una vegada més, la ideologia va precedir lestructura social i econòmica del país.

Назад Дальше