LES FESTES TRADICIONALS DEL TERRITORI VALENCIÀ
LES FESTES TRADICIONALS DEL TERRITORI VALENCIÀ
EDITA:
Vicerectorat de Participació
i Projecció Territorial. Universitat de València
FINANCIA:
Caixa Popular
COL·LABORA:
Direcció General de Cultura. Generalitat Valenciana
TEXTOS:
Unitat de Suport del Vicerectorat de Participació
i Projecció Territorial. Universitat de València
- Javier Sánchez Escribano
- Beatriz Ginés Fuster
ARTS GRÀFIQUES:
Unitat de Suport del Vicerectorat de Participació
i Projecció Territorial. Universitat de València
- DISSENY: Daniel Rojano Muñoz
- MAQUETACIÓ: Victoria Lorenzo Plumed
- CARTOGRAFIA: Antonio Briz Marrades
© daquesta edició: Universitat de València, 2017.
© dels textos: els autors.
© de les imatges: els autors i propietaris.
Índex
PRESENTACIÓ Esteban Morcillo Sánchez Jorge Hermosilla Pla
LES FESTES TRADICIONALS DEL TERRITORI VALENCIÀ
Les festes tradicionals del territori valencià
Lexposició: origen estructura i continguts
Els Ports - lAlt Maestrat: Festa sexennal i devoció a Sant Antoni
El Baix Maestrat: Diversitat festiva
La Plana Alta - lAlacalatén: Tradicions fortament arrelades
La Plana Baixa: Tradició, devoció i món agrícola
El Alto Mijares - El Alto Palancia: Festa al voltant del bou i el cavall
El Rincón de Ademuz - La Serranía: Festa septennal i gastronomia festiva
El Camp de Morvedre - el Camp de Túria: Festes vinculades a la natura
LHorta de València: Una bona collita de festes
La Ciutat de València: Tradició religiosa al Cap i Casal
La Meseta de Requena-Utiel: Festes agrícoles i ramaderes
La Hoya de Buñol-Chiva: Projecció internacional festiva
La Ribera Alta: Tradició a les vores del Xúquer
La Ribera Baixa: Festes de mar i marjal
El Valle de Ayora-Cofrentes - La Canal de Navarrés: Mel, fenoll i fusta
La Costera: Fira i foc
La Vall dAlbaida: Terra de Moros i Cristians
La Safor: Alegria i festa als porrats
La Marina Alta: Foc, història i festa a la vora de la mar
La Marina Baixa: Festes al Mediterrani
El Comtat: Tradició festiva al peu de la Mariola
LAlcoià: Moros i Cristians i festivitats a lhivern
LAlacantí: Reinvenció de la festa
LAlt Vinalopó: Festivitats amb arrels històriques
El Vinalopó Mitjà: Festes i tradicions compartides
El Baix Vinalopó: Setmana Santa i patrimoni religiós
La Vega Baja: Tradició de Setmana Santa i cor dhabanera
Les Festes del Foc
Els Moros i Cristians
La Setmana Santa
Les Festes del Poble Valencià
Les Festes Patrimoni de la Humanitat
Les Danses Tradicionals i Músiques Festives
Presentació
Esteban Morcillo Sánchez
Rector de la Universitat de València
Jorge Hermosilla Pla
Vicerector de Participació i Projecció Territorial
Des de fa molts anys, la Universitat de València desenvolupa una estratègia territorial per tal dabordar accions institucionals en el territori i referides a aquest, amb lobjectiu de fer visible la institució acadèmica i els seus professors en el seu entorn geogràfic, facilitar el coneixement de les línies dinvestigació i àrees temàtiques acollides en el centenar de departaments universitaris i fomentar la presa de consciència per part de la societat sobre la labor realitzada per la Universitat en làmbit local.
És el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial el mitjà a través del qual aquesta acció es canalitza. Durant aquests anys ha impulsat una línia dacció basada en la realització de jornades, conferències, tallers, congressos i altres activitats amb i als municipis valencians, així com la confecció dexposicions que recullen aspectes dels treballs realitzats per especialistes i/o equips dinvestigació en les comarques valencianes. Exposicions de caràcter itinerant, que es mostren tant als municipis integrats en eixos territoris, com en altres llocs del seu entorn, o com ara en espais de la ciutat de València i els campus de nostra Universitat.
En aquest cas, la publicació Festes Tradicionals del Territori Valencià, com a catàleg de lexposició homònima, és una obra un tant diferent de les presentades fins al dia de hui. Naix directament del Vicerectorat a través de la seua Unitat de Suport que, a partir de la tasca desenvolupada pels professors de la Universitat de València Antonio Ariño i Vicent Salavert, ha realitzat una tasca destudi, revisió i ampliació per tal de mostrar a la societat valenciana del segle XXI el seu patrimoni immaterial en forma de festes, celebracions i festivitats.
A través daquestes pàgines el lector coneixerà el ric ventall de manifestacions festives que compartim els valencians i que, des de 2017 està itinerant pel territori plasmat en els 34 plafons que componen lexposició. De nord a sud, totes les comarques són retratades. Sexpliquen les seues festes amb major anomenada a través del text, que ha sigut ampliat per a la publicació daquest catàleg, i també es mostra tota la resta de festivitats actuals i dun passat recent al calendari comarcal que shi inclou. Els mapes ens permeten localitzar-les en lespai i el material gràfic ens convida a buscar en les nostres agendes temps per conèixer les festes de primera mà, gaudir-les i formar-ne part.
La publicació Festes Tradicional del Territori Valencià pretén contribuir a què la societat valenciana conega el seu patrimoni i el valore, car no es pot valorar allò que no es coneix. Lesperit festiu del nostre poble és un fort tret identitari dels valencians i valencianes. No debades loriolà Miguel Hernández parlava dels valencianos de alegría en un dels seus poemes més coneguts. Doncs aquesta alegria, conduïda a través dels costums i tradicions festives de totes les nostres comarques és allò que volem fer conèixer mitjançant lexposició primer, i ara amb aquesta obra. En definitiva, una publicació que, a ligual que la resta dels treballs que ja shan dut a terme a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, representa la voluntat de la Universitat de València de projectarse més enllà dels seus tres campus, linterès per transferir coneixements a les entitats locals valencianes i el propòsit daproximar lacadèmia a la ciutadania.
Les Festes Tradicionals del territori valencià
Les festes tradicionals del territori valencià
Podem definir una festivitat com un acte o conjunt dactes organitzats per al gaudi duna collectivitat amb lobjectiu de commemorar un fet o figura, ja siga religiós o aconfessional. Daquesta manera, les festes tradicionals són aquelles que, una vegada creades, han tingut prou seguiment popular al llarg dels anys per a perpetuar-se i passen, per tant, a formar part de la identitat collectiva del poble.
Dins daquesta definició trobem festes que es remunten a segles i que fins i tot ens porten el ressò de la conquesta de València per part de Jaume I, però també altres que, sorgides en el segle passat, han gaudit de prou interès popular per a ser considerades ja avui festes tradicionals. La tradició es crea així amb el decurs dels anys i levolució de la societat de cada temps.
El territori valencià presenta una impressionant quantitat de festivitats de tipologies molt diferents. Trobem festes religioses que inclouen romeries, processons de Setmana Santa o festes patronals; festes fundacionals, fires tradicionals que es remunten a antics privilegis reials, festivitats de base agrícola, celebracions relacionades amb el foc o les festes de Moros i Cristians. La present obra tracta dabastir un ventall ample tan parlant de tipologia com descala territorial. Les grans festivitats amb una forta càrrega identitària com a poble valencià hi són presents (falles, fogueres, setmana santa, moros i cristians) però també es fa menció a aquelles particulars i tradicionals, generalment relacionades amb commemoracions religioses que no són molt freqüents al santoral. A més a més, moltes festes inclouen al seu programa activitats arrelades i comunes a tots els racons del territori valencià com són les relacionades amb la pirotècnia, la dansa, el cant o la tauromàquia, entre altres. A continuació oferim un resum del que el lector es trobarà en aquest viatge per les festes valencianes resseguint el calendari i el territori:
Durant tot lany se succeeixen diferents celebracions, si bé els mesos dabril i maig i sobretot lèpoca estival (juliol, agost i setembre) en concentren la major quantitat. Al mes de gener destaca larribada dels Reis dOrient i Sant Antoni Abat; al febrer, els carnestoltes, la Candelera i Sant Blai; març és el mes de les falles; abril sol acollir la celebració de la Setmana Santa i Sant Vicent Ferrer; després, les Creus de Maig i la festivitat de Sant Isidre; la majoria dels anys al juny se celebra el Corpus Christi i a la fi daquest mes arriba la màgica nit de Sant Joan; juliol, agost i setembre és temps per a moltes de les festes patronals dels pobles valencians, sense oblidar que a lagost se celebra la Mare de Déu de lAssumpció; entrant a la tardor, el Nou dOctubre obri pas a la Mare de Déu del Pilar; al novembre despunta la celebració de Tots Sants, i, per finalitzar, al desembre es tanca lany amb la Puríssima o la Immaculada i les festes de Nadal.
També trobem una certa territorialització en la distribució de les festivitats tradicionals valencianes. La celebració de les falles sirradia des del seu centre a la ciutat de València cap a comarques com lHorta, el Camp de Morvedre, el Camp de Túria, la Ribera del Xúquer, la Costera i la Safor; per la seua banda, les Fogueres dAlacant shan estès a municipis de lAlacantí, la Marina, el Baix Vinalopó i el Baix Segura. Les festes de Moros i Cristians, originades a la serra de Mariola i les valls del Vinalopó, gaudeixen avui de gran popularitat i se celebren en nombroses localitats des del Baix Vinalopó fins a lHorta. La Setmana Santa apareix per tot el territori valencià, però si atenem a la rellevància per raó de les declaracions de festa dinterès turístic, destaca a la Plana, lHorta, el Baix Vinalopó i el Baix Segura.
Trasllat de la Verge. Foto: Calendario de Fiestas de Primavera de la Comunitat Valenciana.
Cremà de la Falla de lAjuntament de Valencia 2016. Foto: Armando Romero (Junta Central Fallera).