Els discursos sobre les funcions de l'educació física escolar. Continuïtats, discontinuïtats i reptes - José Devís Devís


Els discursos sobre les funcions de leducació física escolar

Continuïtats, discontinuïtats i reptes

Els discursos sobre les funcions de leducació física escolar

Continuïtats, discontinuïtats i reptes

Lliçó magistral llegida en el solemne acte

dobertura del curs 2018-2019

José Devís Devís

2018


Aquesta publicació no pot ser reproduïda, ni totalment ni parcialment, ni enregistrada en, o transmesa per, un sistema de recuperació dinformació, en cap forma ni per cap mitjà, sia fotomecànic, fotoquímic, electrònic, per fotocòpia o per qualsevol altre, sense el permís previ de leditorial.

© Del text: José Devís Devís, 2018

© Daquesta edició: Universitat de València, 2018

Fotocomposició i maquetació: Publicacions de la Universitat de València

A totes les persones que em van ajudar i encara majuden a aprendre

Índex

INTRODUCCIÓ

LEDUCACIÓ FÍSICA I LES FUNCIONS EN PERSPECTIVA HISTÒRICA

LES FUNCIONS EN LES PRINCIPALS APROXIMACIONS TEÒRIQUES DE LEDUCACIÓ FÍSICA

L«educació del físic» i la funció utilitària

L«educació a través del físic» i la funció socialitzadora

L«educació sobre, a través i en moviment» i la funció instrumental i intrínseca

Leducació postracionalista i les funcions parcials i globals

La funció cultural

La funció hedonista

La funció dalfabetització física

LES FUNCIONS DE LEDUCACIÓ FÍSICA EN LACTUALITAT: MOMENT DE COMPLEXITAT

Les continuïtats de les funcions pre- i postracionalistes

El doble sentit del coneixement pràctic

Lestructura teòrica de l«educació sobre, a través i en moviment»

Les discontinuïtats derivades de la revisió de les funcions

La reconstrucció del coneixement

La redistribució i el reconeixement de la diversitat

ALGUNS REPTES COM A REFLEXIÓ FINAL

Excma. i Mgfca. Rectora de la Universitat de València,

Excmes. i Il·lmes. autoritats,

Col·legues, amigues i amics de la Universitat de València,

És per a mi un honor pronunciar la lliçó magistral de lobertura del curs 2018-2019 de la Universitat de València al singular espai del Paranimf daquesta institució que aprecie, valore i en la qual he desenvolupat la meua trajectòria universitària. Per això estic molt agraït a lequip deganal anterior de la Facultat de Ciències de lActivitat Física i lEsport que em va proposar per a aquesta labor. A més és un privilegi i una oportunitat referir-me als discursos teòrics sobre les funcions de leducació física escolar en aquest entorn acadèmic. Si bé és un tema clàssic, adequat per a aquest tipus dactes, no per això deixa de ser una qüestió important i dactualitat. Leducació física és avui, encara, lúnica assignatura del currículum escolar que socupa del moviment corporal, una característica antropològica bàsica de lésser humà, que pot contribuir al benestar de totes les persones, a construir identitats i a portar una vida plena.

Una vegada dit això, iniciaré la lliçó amb un exercici dimaginació que recull el meu col·lega David Kirk en el seu llibre Physical education futures1 quan diu:

Imaginem-nos que dací a 20 anys tots els programes deducació física es troben en una vall de desesperació..., que la majoria han estat eliminats de les escoles perquè suspenen en les proves dacreditació i lalumnat no aprèn res deducació física... Ara imaginem-nos que dací a 20 anys leducació física és el centre de lescola. Cada xiquet i cada xiqueta rep diàriament una classe de qualitat impartida per professorat especialista i lactivitat física té una importància cabdal tant per a lalumnat com per al professorat i les famílies... Qualsevol dels dos futurs és possible.2

Aquest exercici dimaginació ens interpel·la directament com a professionals de leducació física i evidencia que el futur depèn, en gran manera, del que fem ara. No podem eludir la responsabilitat que tenim, no solament de fer bé la nostra feina, sinó que aquesta feina es duga a terme tan bé com siga possible. Dacord amb Adela Cortina,3 no nhi ha prou de tenir la intenció de fer el bé sinó que lactivitat professional ben feta sesdevinga efectivament. En el cas de la nostra activitat universitària, fer bé la nostra feina també consisteix a oferir bones raons o justificacions de leducació física i analitzar levolució de les funcions socials i educatives que van renegociant-se entre el professorat, altres agents i la societat en conjunt al llarg del seu esdevenir històric.

Actualment, leducació física és una assignatura del sistema educatiu que hem heretat de generacions anteriors, per això pot fer la impressió que sempre va formar part del currículum escolar i no necessita cap justificació. Però aquesta construcció social anomenada «educació física» no sempre va existir ni va formar part del sistema educatiu com la coneixem avui dia. El seu procés dinstitucionalització ha resultat ser llarg i ha estat i està subjecte a fluctuacions derivades dels canviants contextos socials i històrics en què sha desenvolupat. Leducació física, les pràctiques físiques pertinents a la professió i les justificacions sobre els seus valors socials i educatius, és a dir, les seues funcions, no són exactament el final dun progrés gradual dacumulació didees, pràctiques i sabers. Més aviat es tracta del resultat de continuïtats i discontinuïtats entre el passat i el present, com els presentaré al llarg daquesta lliçó. Per tant, les justificacions continuen sent fonamentals, ja que els seus arguments i explicacions donen sentit a lensenyament, pretenen influir o canviar algun comportament, creença o coneixement i, en última instància, busquen millorar la pràctica docent en cada moment històric. A més acompleixen un inevitable paper orientador i avaluador perquè semeten sobre el supòsit del que és considerat valuós o no, positiu o negatiu, i permeten la deliberació davant possibles opcions.

De bon començament, leducació física ha anat identificant les pràctiques i els problemes socials pertinents a la professió, al voltant dels quals shan conformat les metes o missions que la caracteritzen com a servei social. Però, per evitar convertir-la en una «veritat autoevident» i que acabe sotmesa a latzar dels discursos justificatius socialment dominants, continua sent necessari argumentar sobre el sentit de la seua existència. És més, si no es pogueren justificar les assignatures del currículum escolar, seria immoral continuar impartint-les a lescola. Per això seria desitjable que totes les assignatures ho feren amb alguna freqüència.

Finalment, les justificacions també serveixen per actualitzar i ajustar les missions i objectius professionals als canvis socials i a les necessitats derivades daquests canvis. Això exigeix que, des del professorat, la formació del professorat i també la ciutadania en conjunt, estiguem atents als canvis, les justificacions i les noves pràctiques socials que conferisquen sentit i legitimitat social a leducació física escolar.

LEDUCACIÓ FÍSICA I LES FUNCIONS EN PERSPECTIVA HISTÒRICA

Leducació de masses és un dels ideals de les societats modernes que van començar a difondre els pensadors il·lustrats durant el segle XVIII. El moviment il·lustrat veia en leducació la capacitat de construir persones des de la cultura, de dotar-les didentitat, de desenvolupar la seua racionalitat i de convertir-les en ciutadans madurs, lliures i autònoms que contribuïren al progrés social. Però ladveniment de leducació de masses també va anar molt lligat a les necessitats creades pel procés dindustrialització i leconomia política dels il·lustrats que relacionaven «població, feina i riquesa».4

Les noves tasques industrials no solament necessitaven disposar de mà dobra qualificada sinó també dunes noves condicions del context social del treball. Exigia, per exemple, que sensenyara als nous treballadors com realitzar les tasques laborals, però sense entorpir la producció, i això exigia un context diferent que no interferira en aquesta producció. És a dir, per transmetre els coneixements i les habilitats a la nova força del treball que representaven les generacions més joves, va ser necessari crear un context de reproducció (lescola) separat del context de producció (la fàbrica). Va ser llavors que allò que havia daprendre el nou ciutadà i ciutadana, i la forma densenyar-li-ho, van deixar de ser preocupacions de grups privilegiats i es van convertir en problemes que afectaven les masses. Els nous coneixements i les estratègies de transmissió com ara la instrucció simultània en els contextos de reproducció finalment van institucionalitzar el currículum obligatori i lescola.5 Les condicions socioculturals per a aquest canvi van arribar de la mà del procés durbanització, lespecialització del treball, el naturalisme rousseaunià i la creença en la utilitat pública de leducació. Daquesta manera, a lescola i al currículum sels van assignar funcions derivades de les necessitats socials i laborals que exigia la industrialització i dels ideals culturals i educatius de la Il·lustració.

Leducació física també es va convertir en un servei social quan va transcendir el seu significat inicial de criança física, limitat a làmbit privat i a la responsabilitat de la família. Aquest significat originari, lligat als manuals de medicina domèstica de lEuropa del final del segle XVIII, es referia a les cures higièniques, la vestimenta, lalimentació, lexercici físic, les diversions i el règim de vida de la infància i la joventut.6 Però leconomia política de lèpoca de formar ciutadans dòcils i productius, recolzada en la millora de la salut i la fortalesa de les noves generacions,7 exigia anar més enllà de làmbit domèstic. Per això, leducació de masses es va convertir en centre datenció dels projectes il·lustrats, la qual cosa va propiciar el nou enfocament de leducació física al voltant de les pràctiques físiques recreatives més que en les cures de la higiene privada. És a dir, la professió de leducació física escolar es va crear al voltant de parts de lactivitat humana que es van anar incorporant al llarg del temps com ara la gimnàstica, els jocs, els entreteniments físics, la dansa, les activitats físiques a laire lliure i els esports. Eren pràctiques socials que formaven part de la cultura popular de les societats preindustrials, però van sofrir un llarg i complex procés de racionalització i civilització. És a dir, un procés caracteritzat pel control que lésser humà exerceix sobre la naturalesa i sobre els seus propis impulsos animals.8

Aquest canvi en leducació física ja sobserva, en el context espanyol, en alguns dels primers escrits dels il·lustrats com les Cartas del conde de Cabarrús al señor D. Melchor de Jovellanos, del 1792. En aquestes sadvoca per una educació física, moral i intel·lectual, posant lèmfasi en certes activitats físiques més que en les cures higièniques de vestimenta i alimentació de la criança física. Dacord amb les Cartas, la passejada, la carrera, la natació i la lluita, no solament proporcionarien beneficis saludables, sinó que també millorarien els sentits mitjançant lapreciació de les distàncies, els pesos i les mesures, a més dun cert rerefons moral perquè evitaven lociositat de la població.9 Però aquest canvi en el significat de leducació física sobserva especialment en levolució del pensament pedagògic de Gaspar Melchor de Jovellanos, en comparar les seues primeres i últimes obres. De la criança física de les primeres publicacions, lligada als assumptes particulars i a la família, passa a l«educació pública física». En les Bases para la formación de un plan general de instrucción pública, del 1809, podem llegir:

El objeto de la educacion pública física se cifra en tres objetos: esto es, en mejorar la fuerza, la agilidad y la destreza de los ciudadanos... La enseñanza y ejercicios de esta educacion se pueden reducir á las acciones naturales y comunes del hombre [sic], como andar, correr y trepar; mover, levantar y arrojar cuerpos pesados; huir, perseguir, forcejear, luchar, y cuanto conduce á soltar los miembros de los muchachos, desenvolver todo su vigor, y dar á cada uno de sus movimientos y acciones toda la fuerza, agilidad y destreza que convenga a su objeto, por medio de una buena direccion. Aun el buen uso y aplicación de los sentidos se puede perfeccionar en esta educacion, ejercitando a los muchachos en discernir por la vista y el oido los objetos y sonidos á grandes distancias, ó bien de cerca, por solo el sabor, el olor y el tacto: cosa que en el uso de la vida es de mayor provecho de lo que comúnmente se cree.10

Jovellanos també assenyala a les Bases que una sèrie de jocs i exercicis, dins una espècie dorganització competitiva, és un bon complement per a lensenyament de leducació física pública, tal com expressa aquesta cita:

establecer por todo el reino juegos y ejercicios públicos... los cuales tenidos a presencia de las justicias... y animados con algunos premios de mas honor que interés, harán necesariamente que el fruto de la educacion [física] pública sea más seguro y colmado11

Com podem observar, es tracta dun plantejament certament sorprenent per a lEspanya del 1809, ja que recorda els jocs esportius dels col·legis anglesos al començament del segle XIX. Això sembla indicar la influència de la cultura anglesa en el pensament de Jovellanos, si més no pel que fa a leducació física i els jocs, un dels pocs espanyols que coneixia langlès i tenia contacte amb intel·lectuals anglesos.12

Дальше