Senyors, bandolers i vassalls - AAVV



Directors de la col·leccióAntoni Furió i Enric Guinot

© Vicent M. Garés Timor i Xavier Úbeda Revert, 2016© Daquesta edició: Universitat de València, 2016Disseny de la col·lecció: J.P.Il·lustració de la coberta: Francisco de Goya, Aquí tampoco (Serie los desastres de la guerra) gravat (1810-1815) Maquetació: Inmaculada MesaISBN: 978-84-9134-064-5

Estudi introductori

L11 de desembre de 1545 Ferran dAragó, duc de Calàbria, irrompia en els dominis de Francesc de Borja escortat per la guàrdia da cavall, tres algutzirs, sis verguetes, a més descuders i domèstics. Al seu pas, uns pobles quasi deserts, rostres femenins alhora solemnes i atemorits, portes dhabitatges obertes i xicalla. Addicionalment, com que el napolità shavia resolt a impartir justícia in situ, també feren part del seu seguici ladvocat fiscal, un magistrat de la Reial Audiència, així com un procurador fiscal i un escrivà. Més tard arribarien el botxí i un notari. Aquesta contundent i aparentment exagerada mobilització defectius per part del virrei va estar lenèrgica resposta i el corol·lari als flagrants esdeveniments que unes jornades abans shavien seguit a la localitat de Polinyà.

En efecte, el dilluns 7 de desembre vespra de la Concepció quan encara era de nit fosc, lalgutzir Gonçal de Céspedes deixà la vila dAlzira, de jurisdicció reial, i sencaminà envers la veïna baronia de Corbera; un dels tants territoris que la casa ducal de Gandia posseïa llavors a la Ribera del Xúquer. No feia sinó un parell de jornades havia rebut una comissió mitjançant la qual se limpel·lia a capturar uns bandits dAlzira sentenciats a mort en absència per lAudiència dels quals el duc de Calàbria nhavia obtingut noves que estaven receptats arreu de les senyories dels voltants. No cal dir que aquella ordre li conferia al seu portant mànega ampla perquè hi pogués accedir, de pertot el regne, on ho estimés oportú.

Tanmateix, Céspedes no havia trigat gaire en saber-ne de lamagatall dels bandolers. I així, en compliment de la seua comesa, aquella gèlida i rellentosa matinada, despuntant envides els primers llustres de llum, lalgutzir, els huit oficials que lacompanyaven i que ex professo havia pogut ajustar a Alzira a més dun notari, arribaren a lentrant de la petita població de Polinyà. Així que asseguraren les cavalcadures fet el dia clar, embocaren el primer carrer, demanant ací i allà als vianants pel domicili de Joan Burguera, justícia de la localitat, i per la casa de Francesc Montbui.

Per tant, deixant de banda lalerta que degué causar la desacostumada presència de les vares daquells oficials del rei i les seues inoportunes interpel·lacions, van estar els crits duns i altres a més del característic pic de campanes el que precipità que la major part dels habitants de Polinyà es feren a la via pública per combatre limminent perill.

En lendemig, el comú dels veïns shavien congriat avalotats a la plaça. Llavors laldarull es tornà per moments eixordador: les campanes, lenrenou de la gent, lescridassada veu duns i altres... Amb penes i treballs sescoltava Gonçal de Céspedes pronunciar: «Hanhí del rey!», soterrat per lal·legat dels dirigents de Polinyà: «Hanhí del duch!», mentre la munió cridava: «Muyren, Muyren!». Tampoc va poder frenar aquest cop lescomesa.

Daquesta manera es consumava un dels episodis històrics potser més desconeguts i tèrbols dels ocorreguts al si de la baronia de Corbera: els denominats «successos de Polinyà». Emperò dantuvi a la resistència, hauríem de considerar la fautoria, ço és, lacolliment dels pròfugs de la vila dAlzira; darrere de la qual dacord amb els seus vassalls estava el mateix Francesc de Borja.

És per això que ledició del present recull documental, entre daltres motius, naix de lafany per intentar desenterrar i treure lentrellat dels mencionats esdeveniments, puix que altrament romandrien com fins ara ocults per ventura i oblit dintre de lligalls amuntegats, ací i allà, als estants dels arxius. Així mateix, la transcripció dels originals, la seua convenient presentació cronològica duna manera acurada i ordenada, i finalment la seua posada en valor, concorre tot plegat perquè els textos estiguen a labast de qualsevol fent-los intelligibles a tothom a més de facilitar-ne la lectura i lestudi. Al remat, el resultat daquesta laboriosa tasca dacoblament dinformació i composició ha estat el diplomatari que en aquest moment el lector reté entre les mans.

POSANT EL FIL A LAGULLA: LAPARELLAMENT DEL DIPLOMATARI

No sempre resulta gaire senzill acostar-se, a partir de fonts primàries, a successos i circumstàncies històriques un tant allunyades dallò hodiern. Aquells que ho han tastat saben que pel camí sovint shan de superar esculls i paranys de tota mena. També cal ser conscients que el terreny on es juga la partida és inestable i que no sols hi intervé la perícia de linvestigador, sinó també latzar en qüestions com ara la conservació de la paperassa arxivística. Nogensmenys, la destresa nés un grau, així com el coneixement dallò que llibres, expedients i lligalls poden oferir o també saber fer-ne la interpretació adient dels esdeveniments. Però, sobretot, cal tenir paciència: enfilar lagulla i com diria Miquel Martí i Pol començar a apedaçar.

Car, ho portem a col·lació en tant que com sha mencionat adés els vestigis documentals deixats pels protagonistes del procés històric han quedat disseminats arreu dels prestatges dentitats arxivístiques i biblioteques. Per consegüent, resulta indispensable portar endavant una feixuga i laboriosa tasca: comparable amb la resolució dun vell trencaclosques desafiant i sorprenent, alhora que incomplet, format per infinitat de peces que han quedat disgregades qui sap on i sense cap ordre aparent. És necessari, per tant, cercar-ne de noves de pertot, mirar de reunir-les, saber veure-hi les connexions i llavors tot plegat fer un exercici daproximació coherent a la realitat desapareguda. Amb tot açò, hom podrà, com si dun enquadernador de llibres es tractara després de passar el fil per lull de lestri cosir i lligar entre si els fragments; tot enllaçant-los de manera que tornen a dialogar amb el conjunt.

Tot just en aquest punt, convé referir-se encara que siga pobrament als itineraris de la recerca, de manera que el lector puga posar-se en la pell pròpia de linvestigador i resseguir la trajectòria de la seua indagació. Encetarem, doncs, el viatge amb el precitat registre que relata lenviament del trompeta reial, Joan Balaguer, a la vila i honor de Corbera. En eixe ordre de coses, cal mencionar que es troba dins del volum 1321 del fons de la Reial Cancelleria, sèrie Curiae Locumtenentiae, dipositat a lArxiu del Regne de València, el qual inclou una gran varietat de tipologies textuals: nomenament de càrrecs, manaments reials, pragmàtiques, pagament de salaris o trameses dalgutzirs i verguetes arreu del territori, sovint associades amb la repressió de la violència.

Дальше