Joan B. Pastor Aicart - Josep Martínez Sanchis 13 стр.


El salto, la carrera, el baile, la natación y la caza, pueden también ejercitar el organismo. []

Ante todo el aire que se respire debe ser puro, ni demasiado caliente ni demasiado frío, procurando siempre que todas las condiciones atmosféricas puedan dar como resultado la temperatura higiénica. Los centros de población deben estar apartados de todos los focos de enfermedad, y la policía sanitaria tanto rural como urbana debe cuidar de la limpieza y aseo de todo. Los vestidos modificados en su figura, su color y el número de sus prendas por la costumbre, el país y la moda, deben no obstante sujetarse a las reglas que la higiene prescribe, para que nunca puedan convertirse en causas de enfermedad, o al menos predisponer a ellas. Los alimentos deben también tener relación con la vida y la costumbre. Los gobiernos deben cuidar que sean abundantes para no dar lugar a carestías; las bebidas deben ser puras debiendo proscribirse cuando pueda el uso de los espirituosos; causa en parte de la degeneración de nuestra especie, débese en fin establecer de una manera lógica la higiene física, y castigar después a los infractores de sus reglas.

Toda cuestión higiénica encierra una cuestión moral, ha dicho Diderot.62

Pastor està present en la pràctica totalitat dels números que ixen al carrer daquest Semanario Popular, moltes vegades amb més dun article o poema, alternant els pseudònims i adquirint un protagonisme absolut en la revista, que per moments sembla cosa dAgustín Lóbez, el propietari i director, i dell. A banda de Pastor Aicart, Valeriano, Olegario Belda i Agustín Lóbez, laltre nom omnipresent és el de Cándido que prové de La Ilustración Popular i que no seria estrany que fóra pseudònim del mateix Lóbez.

Alguns dels articles de Joan Baptista ja contenen una crítica política, sempre dins de la línia editorial de la revista. Així, per exemple, en «Discutamos», publicat el 15 de juliol de 1871 escriu el següent:

Una voz ha resonado en nuestro Parlamento atacando el catolicismo, y es necesario que se alce otra voz en su defensa. A ese alarde de impiedad y escepticismo, debe contestarse con otro alarde de fe y religiosidad. A las negaciones del nuevo enemigo, deben oponerse las afirmaciones del viejo cristiano, del creyente verdadero. Los nuevos Voltaire y Rousseau necesitan una lección, un aviso. Nosotros les daremos el aviso, la lección bajará del cielo.

La lluita contra els ideals il·lustrats mostra en aquest article per primera vegada una expressió que es repetirà al llarg de lobra periodística de Pastor: els «lliurepensadors» shan convertit en «tigrepensadors».

Al Evangelio se quiere sustituir la enciclopedia; a la palma del mártir, la tea del incendiario o el puñal del prófugo galeote; a los altares, los cadalsos, y a las ceremonias todas del culto cristiano, las vergonzosas pantomimas nacidas en las aristocráticas cloacas de Mabille. No tenemos razón al condenarles, porque el objeto de los nuevos filósofos es crear una nueva sociedad, una sociedad de tigres pensadores. Si, pues, reconocemos su derecho y su laudable propósito, dejémosles con sus triunfos y preguntemos a aquellos de nuestros compatriotas fascinados por esos delirios.

El mateix to apareix en «La Diosa», que ocupa la primera plana de la revista de l1 dabril de 1871.

¡Viva la diosa Razón! se ha gritado en un templo católico; exclamación impía, hija de un odio que no tiene razón de ser, y de un orgullo que, rebosando en ira, pretende destruir todos los elementos de la sociedad, para levantar sobre sus escombros el alcázar de una sociedad nueva.

¡Idea risible, pero que entristece! ¡Ah! ¿Quiénes sois vosotros, los nuevos deístas, para trazar sobre la haz del mundo moral el plano de un mundo mejor? ¿Quiénes sois vosotros, pobres soñadores, para llevar al terreno de la práctica las predicaciones de los utopistas? ¿Pues qué, acaso vuestras ideas pueden realizarse? ¿Acaso no son sueños vuestras ridículas reformas? ¿Pensáis, por ventura, que vuestro grito va a conmover las entrañas de la sociedad, y a borrar vuestro aliento las huellas de la civilización, como borra el Simoun las huellas de la caravana?

Defensa, doncs, de la religió catòlica de qualsevol atac que poguera patir en un moment en què els atacs se succeïen de forma contínua des dun i laltre sector. A més daquests articles i altres que ixen al pas dafirmacions descriptors o polítics contraris a lEsglésia catòlica, el Semanario recull també articles més personals que apareixen en forma de cartes íntimes. Sestableix així una correspondència entre Valeriano i Cándido que ens ajuda a definir un poc més el caràcter de Pastor Aicart i a conéixer alguns aspectes més de la seua vida daquells anys. Així, per exemple, Valeriano (recordem que es tracta de Pastor) escriu a Cándido el 20 de maig de 1871 en to burlesc amb motiu de la comunicació que aquest li ha fet de voler obtenir alguna llicenciatura. Com que el to humorístic no és freqüent en les composicions de Pastor, en reproduïm tot seguit un fragment.

Licenciarte has pensado, aplaudo y canto tu noble afán si al licenciarte hallas minas de oro que tu bolsa llenen.

Licenciarte has pensado, aplaudo y canto tu noble afán si al licenciarte hallas minas de oro que tu bolsa llenen.

¿Pero en qué te licencias? ¿En Farmacia?

¿En Medicina? ¿En Letras? ¿En Derecho?

¿En Medicina, dices? No me espanta tu noble intento y tu osadía insigne, pues seguro con alegre charla lograrás te licencien, sin que sepas tomar el pulso y recetar pomadas.

Si la fortuna te sonríe hermosa, receta sin cesar, sin cesar mata, que de esa ciencia los errores todos

la oscura tumba en sus abismos guarda.63

El poema, com es pot veure, ens parla de penes i dolors que els dos comparteixen, però Pastor afirma la seua situació més extrema en considerar-se ja fora del seu temps, duna manera ben significativa per a un jove de 21 anys.

Con gracejo me escribes; quien pudiera dando al pesar que martiriza el alma tregua un momento, contestando en broma, contestar a las tuyas con mi sátira!

Mas tu sabes mi genio; la sonrisa, hace tiempo a mis labios es vedada;

Yo vivo en otra edad; soy de otro siglo.

També sabem, pel que ens diu en altres versos, i si donem crèdit a la informació apareguda al poema, que Pastor tenia un gos, al qual anomenava Mimbrales. I, per una altra carta publicada el 29 de juliol de 1871, ens assabentem que Pastor es troba a Beneixama i des de damunt duna muntanya i a lombra dun pi, envoltat de laroma del romer i del timó, escriu en to bucòlic aquesta descripció de la vall:

Su primer rayo se ha quebrado en mi frente, dorando antes la copa del pino a cuyo pie trazo estos renglones. La niebla del valle va desapareciendo, y mi aldea que ha despertado ya al nuevo día, empenacha sus chimeneas con blancas columnas de humo, que ora oscilan por el viento de la montaña cimbreadas, ora ascienden verticales como pilastras de neblina que han de sostener el firmamento azul.

Pastor aprofita la descripció de la vall per a convidar el seu amic a labandonament de la ciutat i introdueix un tema clau en la seua obra i en la seua vida: la preferència de la vida del camp a la de la ciutat. «En las ciudades todo es raquítico, y casi todo mentira», diu, i afegeix que

en la aldea el oro es oro, vuestras hermosuras son plagio de nuestras hermosuras, vuestras bellezas, copia de nuestras bellezas. Yo quiero ser original en todo, y por eso estoy por los originales de mi aldea. Ven acaba dient-li y conocerás la proverbial sencillez de nuestros montañeses, y la comedida hermosura de nuestras zagalas.

La resposta de Cándido es produeix el mes doctubre, després duna suspensió per motius econòmics de El Semanario, i no està exempta dironies. A lafirmació de la «vida raquítica» de la ciutat, li va respondre directament que això no ho diria «por el alquiler de casa». Podem suposar, tal vegada, que Pastor viu en una casa de lloguer, que potser comparteix amb Cándido, i que el lloguer no és precisament barat? També parla Cándido del costum de Valeriano de dur sempre vi quan torna del poble a la ciutat.64 Continuant el to burlesc, Cándido conta que mentre sallotjava a casa dun familiar al poble i no tenia ni diners ni sabates en condicions ningú no va voler ajudar-lo i que a la ciutat, almenys, li van fer unes botes a crèdit. Al poble eren tants els qui anaven descalços que ningú no considerava important la seua mancança. Per això Cándido prefereix la ciutat. I com que Valeriano dedicarà en la seua carta uns elogis a les dones del poble, Cándido també li respon a això amb ironia.65

Hem vist, per tant, com a partir de març de 1870, el jove estudiant de Medicina, que havia militat a les fileres dels partidaris de la república canvia dideari i continua igualment actiu ara en mitjans de comunicació de tarannà més conservador. La religió, les excel·lències de la vida en el camp, la importància de la salut, la filosofia i la defensa de lideari catòlic són ara els seus temes preferits, i amb aquests continuarà ja la resta de la seua vida.

Precisament el càntic a la vida rural amb què acabem aquest apartat ens du a lapartat següent, quan Pastor Aicart, només acaba els estudis, decideix tornar a Beneixama, el seu poble.

1. Evaristo Pastor Aicart, director de la Societat Musical La Paz i pintor, autor del quadre que hi ha a lesglésia de Sant Joan Baptista de Beneixama, darrere de laltar major. Evaristo va contraure matrimoni dues vegades, la primera amb Josefa Ruiz, matrimoni del qual nasqueren Rogelio i Eulàlia, i la segona amb Salvadora Alcaraz, mare del conegut director de la Banda de Música Olegario Pastor Alcaraz, i de les seues germanes Rosa i Elisa.

2. Llibre 6é de bateigs, f. 92r.

3. Juan Pastor Valdés (1901-1987), últim fill de Joan B. Pastor Aicart, metge com el seu pare i el seu avi. Va deixar escrites algunes notes biogràfiques sobre el seu pare i a ell li devem bona part de la informació que aportem en aquest treball.

4. Fina Puig Pastor (1904-1995) i Amparo Puig Pastor (1913-2008), filles de Desamparados Pastor Sanjuán, filla major de Joan B., que arribaren a conéixer el seu avi. Si voleu més detalls de larbre genealògic de Joan B. Pastor Aicart podeu consultar lapèndix 1 (p. 223), i aquesta adreça en Internet: <http://www. myheritage.es/site-61955021/pastoraicart-web-site>.

Назад Дальше