Els valencians, poble d'Europa - AAVV 2 стр.


Els estudis que publiquem sordenen entorn de tres blocs temàtics: la consideració de la identitat valenciana en clau de nacionalitat històrica; lactualitat de la reivindicació del Dret Civil foral dels valencians; i una tercera part en la qual saborda, sense negligir-ne la complexitat, la qüestió de lordenació territorial dEspanya, des duna òptica oberta al federalisme i a leuropeisme polític. Per últim, a títol de recapitulació conclusiva i projecció de futur, shi inclouen unes postil·les finals.

JOAN ALFRED MARTÍNEZ I SEGUÍ

AUGUST MONZON I ARAZO

FRANCISCO JAVIER PALAO GIL

PRIMERA PART

EL POBLE VALENCIÀ:

REDREÇAMENT DUNA

NACIONALITAT HISTÒRICA


Jaume I. Oli de Salvador Martínez Cubells (c. 1878). Museo del Prado, Madrid.

La formació i extensió de la identitat col·lectiva valenciana: un retorn al passat?

Vicent Baydal Sala

Universitat Jaume I de Castelló

Quan, cavil·losament, Jaume I va contemplar des dun puig lhorta de Xàtiva, pel juny de 1240, va sentir un doble i enorme goig interior pel fet dhaver-se decidit a conquerir-la: un goig desperit, perquè estava complint amb els designis divins de combatre els infidels islàmics i estendre lespai de la cristiandat, i un goig de cobdícia, perquè, no debades, aquella extensió també comportava lapropiació de riqueses, poblacions senceres i unes ubèrrimes terres que havien posat en producció grups de llauradors berbers i àrabs procedents del nord dÀfrica i el Pròxim Orient.

Un país de barreja poblacional

La bandera foral

El 1230, a Mallorca, Jaume I es va limitar a concedir una carta amb unes desenes de franquícies. Huit anys després, a València, va promulgar un extensíssim codi amb nou llibres, cent cinquanta rúbriques i més de mil cinc-centes normes que regulaven ladministració, la justícia, el comerç, els oficis, els matrimonis, les herències, les propietats, les rendes, els pesos, les mesures, la moneda i un llarg etcètera de qüestions que afectaven el conjunt de relacions socials, polítiques i econòmiques. Eren els Costums o Furs de València. El canvi destratègia shavia produït durant el llarg setge de la ciutat, quan, aconsellat per la seua cort de juristes formats a la Universitat de Bolonya, el monarca va decidir disposar dun text legislatiu que li atorgara les potestats absolutes que tenien els antics emperadors romans i poder així governar el territori conquerit amb molta més autoritat que no en els seus vells dominis dAragó i Catalunya. Perquè, a més a més, els Furs de València establien també les fronteres dun nou regne dins del qual el rei volia que foren les úniques lleis vigents, tot bandejant les dorigen aragonés que shavien anat aplicant en moltes localitats de manera paral·lela.

Tal voluntat, en inici soterrada i latent, es va fer solemnement manifesta en el segon gran acte que va dotar duna potent personalitat jurídica el Regne de València. El 1261 Jaume I va convocar els principals membres dels tres estaments en què es dividia la societat medieval: lEsglésia, la noblesa i les ciutats i viles reials. El motiu: celebrar unes Corts, les primeres Corts valencianes, que a partir daleshores anirien esdevenint el principal organisme de govern col·legiat del regne. Lobjectiu: fer, precisament, que els Furs de València sestengueren a tot el territori i que hi desaparegueren els dAragó. Però els nobles i cavallers, dorigen majoritàriament aragonés, no ho van acceptar, van girar cua i van deixar plantat el rei; i és que, no debades, les seues lleis els garantien tot un seguit de prerrogatives polítiques, judicials i econòmiques que es veien amenaçades per la nova normativa valenciana. Per contra, la major part de les ciutats i viles reials encara que no totes, puix que també nhi havia algunes de fur aragonés es van mostrar decididament partidàries dels Furs de València, que, al caliu de les potestats del monarca, els permetien experimentar una menor càrrega fiscal, accedir a tots els recursos naturals del regne, com ara boscos, salines o rius, i exercir un major poder jurisdiccional sobre el seu entorn immediat.

Назад Дальше