Els valencians, poble d'Europa - AAVV 5 стр.


Valencianisme de diàleg: passat, present i futur

Agustí Colomer Ferràndiz

La qualificació del valencianisme com a «dialògic» indica Monzon

soposa, en primer lloc, a «sectari», així com també a «dogmàtic» (amb les connotacions respectives de parcialitat i intolerància). El pensament contemporani ha remarcat justament el valor epistemològic i antropològic del diàleg; aquest és, en efecte, font i mètode de coneixement, per un costat, i dimensió constitutiva de lexistència personal, per laltre [] Després de Kant, crítica i diàleg resulten indestriables. Des de perspectives diverses, pensadors com Gabriel Marcel o Martin Buber, Jurgen Habermas o Raimon Pannikar, ens fan veure com el valencianisme, si vol evitar els riscs de sectarisme, dogmatisme i manca de sentit crític (també autocrític), ha de ser dialògic.

Crec que De impura natione, dins el pensament nacionalista valencià, constitueix un punt dinflexió, una fita comparable a Nosaltres els valencians, de Joan Fuster (1962), en oposició als plantejaments del qual se situa expressament [].

De impura natione representa, en relació amb Nosaltres els valencians, una opció alternativa, també des del punt de vista filosòfic. Podem dir que si lobra de Fuster és característicament moderna, lassaig de Mollà i Mira pertany, sens dubte, al pensament postmodern. Així, enfront del progressisme (en el sentit il·lustrat i marxista del mot) es reivindica la tradició; enfront de lintel·lectualisme es remarca la importància del sentiment; enfront del racionalisme es recupera el paper del mite (que no té per què negar el valor del logos); i encara, enfront dun universalisme totalitzant, safirma sobretot la diversitat i sentén la realitat com un conjunt de fragments particulars.

El valencianisme de diàleg ahir

Encara que el referent principal del valencianisme dialògic és ledició de De impura natione lany 1986, podríem parlar de precedents del valencianisme dialògic més remots als que cita August Monzon.

Més enllà desta anècdota desconeguda, però que explicita un cert valencianisme polític si més no a través de la reacció dels seus detractors, voldria fer un breu repàs als primers pronunciaments explícits orientats a configurar espais comuns de diàleg al voltant del valencianisme. En primer lloc, cal fer menció de lAssemblea Regionalista Valenciana convocada per lentitat València Nova i celebrada el 29 de juny de 1907, aniversari del segon centenari de labolició dels Furs. LAssemblea volia concitar un moviment unitari de partits de caire valencianista al caliu de lèxit que va assolir la Solidaritat Catalana de 1906.

Una segona fita significativa és lActe dAfirmació Valencianista celebrat en el Teatre Eslava de València el 26 de juliol del 1914, en el qual es convidava les forces polítiques i socials a adherir-se a un programa mínim basat en tres punts: loficialitat de la llengua valenciana, el reconeixement de la personalitat regional i lautonomia administrativa. La Joventut Valencianista, entitat convocant de lacte, buscava la transversalitat per tal que eixe mínim comú denominador explicitat en tres senzills punts fóra assumit pels actors polítics i socials valencians. Lacte va obtindre el recolzament dels carlins, dels conservadors de Maura, dels blasquistes i dels sorianistes. El valencianisme estava representat per la Joventut Valencianista de València, Castelló de la Plana i Barcelona, el Grup Regionalista dAlacant i Nostra Terra de Castelló. Hem de tindre present que en aquell moment sacabava de constituir la Mancomunitat de Catalunya, un ens polític nou que agrupava i coordinava els esforços de les quatre diputacions provincials i que possibilitava la recuperació dun cert autogovern.

Tant la proposta de Solidaritat Valenciana de 1907 com la proposta de Mancomunitat valenciana de 1914 no assoliren lèxit, però mostraren la sensibilitat valencianista transversal dels nacionalistes valencians a la recerca de consensos socials amplis.

Назад Дальше