Elements d'història de la llengua catalana - Jordi Carbonell i de Ballester 2 стр.


Si és gran la meua tristesa en veure que Jordi Carbonell, traspassat el 22 dagost de 2017, ja no podrà gaudir del plaer de donar a conèixer a les joves generacions el conjunt de les seues contribucions a la història de la llengua catalana, em queda la satisfacció de constatar que, amb la seua publicació, la Universitat de València contribuirà a la difusió del seu llegat. Serà, també, nestic segur, el millor homenatge que li podem oferir i el que més shauria estimat. En conèixer la iniciativa, Maria Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de lInstitut dEstudis Catalans, no ha dubtat un sol moment a compartir, en nom de la Secció, aquest homenatge.

Em plau tancar aquestes línies expressant la meua gratitud no sols a la Universitat de València i a la Secció Filològica, sinó també a Jordi, Oriol i Anna, fills de Jordi Carbonell, que han facilitat lacompliment, ni que siga parcial, dun dels projecte més estimats del pare: veure editats uns Elements dhistòria de la llengua catalana, que evoquen tan bé el seu somni permanent.

València, primavera de 2017

ANTONI FERRANDO

Universitat de València

Institut dEstudis Catalans

I. ASPECTES GENERALS

1

ELEMENTS DHISTÒRIA SOCIAL I POLÍTICA

DE LA LLENGUA CATALANA

1. El marc conceptual

Allò que ara voldria analitzar més detingudament és la interferència que els factors exògens han produït en el normal procés històric de la llengua catalana dins la societat dels Països Catalans i la resistència endògena a una tal interferència, tot intentant de referir-la a les bases socials que lhan promoguda. Davant lamplitud del problema, mhauré de cenyir a citar uns exemples que em semblen significatius. Naturalment, hauré de referir-me a textos escrits, però procuraré escollir aquells que no són dubtosos en llur interpretació quant a la font i quant al testimoniatge que donen sobre lús de la llengua parlada.

2. El català, llengua nacional

El punt de partença, doncs, en el moment de plena independència dels Països Catalans, era una situació de llengua nacional completa, en un estadi més aviat avançat de realització, per als estàndards de lèpoca, dins el món romànic.

3. Primer període dinterferència exògena: 1516-1713

Назад Дальше