Dénia. La ciutat i el castell - Josep Ivars Pérez 4 стр.



1.1 La vila lany 1575

La data de 1575 és significativa per dues raons. Linforme i els plànols una vista aèria del conjunt de la vila i un projecte de fortificació baluardada en el tercer recinte o castell de Vespasiano Gonzaga, aleshores virrei de València, són una documentació clau per a conéixer la Dénia de la segona meitat del segle XVI. Però la data és també important perquè marca linici el V marqués de Dénia pren possessió del títol el 1574 del trànsit de la vila medieval cap a la ciutat moderna, tant pel que fa a lestructura urbana com al sistema defensiu.

La vista aèria, malgrat ser una representació relativament idealitzada, aporta informació abundant. Shi identifiquen clarament els tres recintes emmurallats, la vila, el raval o raval de terra, el raval de la mar, el port els dos fondejadors i el pont de fusta i el fortí enrunat, així com els principals accessos a la vila.

A la vila, tancada entre el segon i el tercer recinte, saccedeix pel portal de la Vila, situat a lextrem occidental, portal dorigen musulmà que avui encara permet accedir al castell; a lextrem oriental, un altre portal, el dels Socors, comunica la vila amb el port. De portal a portal hi ha dos carrers longitudinals, seguint les corbes de nivell del turó, el dAmunt o Damunt i el dAvall o Davall, topònims que fan referència a la ubicació, avui encara vius en molts dels nostres pobles. Sovint aquests pobles nous presenten un altre carrer, el del Mig, que per raons despai no hi ha a la vila. Aquests dos carrers estan travessats per uns pocs carrerons, denominats costa: «1622: la costa que puja a la yglesia dita de Mossén Cots» (Ivars Cervera, 1995: 95), i per un gran espai buit, a manera de plaça, però de fort corrent, que en contacte amb les muralles rep el nom del Mirador: «1575: sobre un tros de terra davant del mirador en lo camí de la mar» (Ivars Cervera, 1995: 94). Des del Mirador es controlen el pont i els dos fondejadors, i les entrades i eixides dels vaixells pel canal. Entre el portal de la Vila i el portal del Castell, al tercer recinte, hi ha lesglésia gòtica (Ivars Pérez, 1994a). També hi havia cases en el recinte del Verger, no representades en la cartografia de principi del segle XVIII: «s. XVI-XVII: unes cases dins lo Verger que afronten [] e ab cenia del Verger» (Ivars Cervera, 1995: 114).


9. Plano del Puerto y Ciudad de Denia dAlexo Berlinguero (1789) (CGE, 341, part). Dins del primer recinte, a nord i sud de la ciutat, saprecien els dos espais agrícoles lliures dedificacions, denominats les closes.

El tercer recinte emmurallat, denominat el castell fins al principi del segle XVIII, ocupa la part més elevada del turó. Laccés presenta dubtes. Lactual, orientat a ponent i protegit pel baluard, és una porta dorigen medieval adossada a una altra del segle XVIII, amb un llenguatge també medieval. En canvi, en el plànol de Vespasiano Gonzaga (AGS, MPD, 19, 002), de 1575, la porta està orientada al sud, situació coincident amb la del quadre sobre lexpulsió dels moriscos, pintat per Vicent Mestre lany 1613, fet que explicaria, en part, la construcció a la segona meitat del segle XVIII, ja desapareguda la vila vella, dun llenç que anava des del tercer recinte fins a la torre del Consell, en el segon recinte. Durant la Guerra de Successió i, sobretot, en la del Francés, tot aquest tram encarat al sud fou intensament bombardejat, i per tant hi van desaparéixer llenços, una torre i el probable portal de Ferro? daccés al castell. Al centre daquest recinte hi ha el Palau dels Marquesos de Dénia, posteriorment denominat Palau del Governador. Aleshores no shi havia dut a terme la intensa remodelació de la fi del segle XVI, impulsada pel V marqués de Dénia, per la qual cosa hem de suposar que encara tenia una forta empremta medieval. Hem dincloure com a part daquest recinte el Verger Alt, amb la imponent bateria del Verger que defensava laccés als fondejadors, ja construïda en 1575.

Fora dels tres recintes hi ha el raval marítim, embrió del futur raval de Baix la Mar, a la sortida del portal dels Socors. Al voltant de leix que comunica el portal i el pont, hi ha un grup dedificis segurament associats a lactivitat portuària magatzems, botigues, etc.

Entre el raval de terra i la mar hi ha un gran espai dús agrícola, absent de construccions, exceptuant lermita de la Mare de Déu dels Desemparats, que Vespasiano Gonzaga dibuixa més cap al sud, dins de labandonat recinte del fortí, on són encara visibles les restes de muralles de lantic raval musulmà.


10. Basament de torre de planta circular descobert lany 1986 a la plaça de Jordi Joan. És la torre cantonera que fita amb el Riatxol del Saladar i uneix els llenços sud i est del recinte andalusí. (J. Ivars)

1.2 La custòdia de les defenses

en la dicha villa y arraval ay quatroçientas personas senyaladas por soldados con arcabuzes, que están debajo de un capitán que·s el governador y alcayde del castillo, y repartidos de diez en diez, los quales en tiempo de necesidad guardan la villa y el castillo

Назад Дальше