Estava espantat. No havia estat una caiguda fortuïta i aquella gent no sel creia.
En Jordi havia reclinat el cap al marc de la porta de sortida de la terrassa amb la mirada perduda. Lhospital lhavia deixat anar sota la seva responsabilitat. Eren prop de les nou del vespre i la llum, dels focus de la façana, quedava esmorteïda pels flocs de neu, espessos, que anaven caient amb una cadència lenta. Més enllà no hi havia visibilitat.
El telenotícies vespre dAndorra Televisió anunciava que continuarien les precipitacions de neu i aconsellava als automobilistes que no sortissin si no era necessari. A partir dEscaldes-Engordany eren necessàries les cadenes. Shavia engegat lalerta groga.
Va seure a la butaca i va agafar el comandament per fer un vol ràpid per tots els canals. Va sospirar i la va tancar de seguida. Estava neguitós. Sabia perfectament que no era una badada i que la boira no lhavia desorientat. Va agafar una revista de cotxes pensant que li canviaria les idees. Ningú sabia res de laccident, però el director de lhotel se nhavia assabentat i insistia a convidar-lo a sopar, invitació que en Jordi amablement va declinar amb lexcusa de fer repòs. No tenia ganes de veure ningú.
Un lleuger soroll el va fer posar alerta i els ulls van clavar-se en un paper que traspassava per sota la porta. Va aixecar-se lentament, arrossegant els peus, per agafar el full lila, blegat en dos. Els dits li van començar a tremolar. Va notar la duresa de la mandíbula i va prémer tant les dents que a la templa esquerra va sentir una punxada punyent. Va llegir lescrit en veu alta.
Sang de la teva sang va matar i tu en pagaràs les conseqüències.
Lorella li va trametre un senyal dalarma. Estaven gratant la porta? O era algú que volia obrir-la?
Se li va posar el cos rígid i una suor freda el va paralitzar mentre els seus braços desprenien punxades intermitents com si volguessin traspassar la derma. El cor se li va accelerar i un núvol li va travessar la ment. Estava un pèl marejat. Allà, palplantat, era incapaç de moures.
Maleïda porta. No hi havia espiell! Com podia ser que un hotel daquesta categoria no en tingués? Podia sentir la presència dalgú i se li va posar la pell de gallina.
Va respirar profundament. Havia de ser forçosament una broma però no podia deixar de pensar que laccident desquí potser no havia estat casual. Tenia el convenciment que no era una empenta fruit duna topada i que la mala sort havia propiciat la caiguda al precipici. Sort del casc sinó ara ja no podria explicar-ho.
Un toc-toc contundent a la porta de fusta li va provocar una batzegada al cor i la tensió li va recórrer tot el braç fins a la punta dels dits, culminant amb un espurneig. Un segon cop va anar acompanyat dun:
Servei de nit!
La porta es va obrir.
Va dormir tota la nit inquiet. Donant voltes i més voltes en aquell llit immens. La seva ment no parava de repetir: «Sang de la teva sang va matar i tu en pagaràs les conseqüències».
Va forçar el despertar, necessitava aquietar els seus pensaments. Estava a Andorra per fugir dels seus problemes, del buit que percebia. Quantes vegades no havia sentit a parlar daquest país com a «terra de llibertat». Era això el que volia: alliberar-se del seu malestar, però semblava que algú estava disposat a fer-li la vida més difícil. I si fos la seva ex que el volia turmentar? Ho va descartar de seguida.
El rellotge marcava les set del matí. Va obrir les cortines i no es veia res. Seguia nevant amb intensitat. Tenia les espatlles encarcarades, com un bloc de ciment, les cervicals li feien unes lleugeres punxades i les lumbars estaven adolorides. Massa nervis i tensió no eren bons per al cos. La millor opció seria anar a lspa i posar lesquena sota aquella font que brollava amb diversos dolls daigua que el deixarien com nou. Va enfilar-se el vestit de bany de manera maldestra i el barnús, que li anava força gran.
Una vegada al passadís, amb el cap enterbolit, va notar moviment cap al final, cosa que li va fer pensar que era increïble que encara hi hagués gent que tingués ganes de gresca, a aquesta hora. Tot i així, la curiositat el va fer apropar-se. Un grup de cinc o sis persones, treballadors de lhotel, xiuxiuejaven i van girar-se, tensos i amb cares llargues, en veure en Jordi. Una mica incòmode, va preguntar què passava. Van baixar la mirada però cap paraula va sortir de les seves boques. Finalment, la governanta, plorosa i ullerosa, va sospirar i va senyalar loffice que hi havia a la cantonada a tocar de lescala de sortida de socors. Una cinta policial blanca amb lletres blaves acordonava tota la zona. A la vora, dues noietes ploraven mentre un policia intentava consolar-les.
En Jordi va aproximar-se i va veure la cambrera del servei de nit en posició sedent, recolzada a la prestatgeria i amb senyals dhaver estat assassinada. Eren evidents les marques blavoses al coll i la seva cara pàl·lida, amb un principi de rigor mortis. En Jordi no podia moures i va tenir un calfred, ja que la morta tenia encara els ulls oberts. Tres homes, vestits amb granotes de treball blanques amb barret inclòs, ulleres protectores de filtre amb suport de goma, màscara, guants blancs i peücs de plàstic blaus, es movien per loffice. Un dells examinava la noia mentre un altre extreia les empremtes del prestatge amb una mena de pols. Laltre no parava de fer fotografies i en aquell moment les estava fent de les mans. En una lleixa superior es podia veure sang. No shavien adonat que en Jordi els guaitava fins que un dells va sortir.
Som agents de lIJ va dir mentre en Jordi el mirava interrogant. DIdentitat Judicial va afegir.
Si us plau, no entorpeixi la inspecció ocular! li van cridar els altres, mentre li feien gestos amb la mà perquè reculés. El van mirar de cap a peus i en Jordi va sentir-se ridícul amb les mans a la butxaca del barnús, dues talles més gran del que caldria, i les sabatilles de rus amb el logotip de lhotel.
Lhome que havia sortit estava col·locant en un racó unes bosses transparents que contenien objectes que havia extret de loffice. En Jordi va apropar-shi discretament. Una mica més enllà havien col·locat una motxilla i una maleta metàl·lica don sobresortien peücs, guants, bastonets, uns pots blancs en els quals va poder llegir «reactiu mecànic» i un altre magnètic, marcadors i tantes altres coses. A la motxilla oberta hi va veure un flaix, un objectiu i dos espais buits que va pensar que serien de la càmera i dun objectiu.
Un altre membre de la Identitat Judicial va sortir de loffice.
Toni, on has establert la zona bruta?
Aquí, Pep, al costat de la maleta fins a la paret va assenyalar, mentre en Toni llençava uns guants tacats i una mascareta. La zona neta va de la motxilla a la cinta, acordonant la zona.
En Jordi va sentir com algú el picava a lespatlla i, en girar-se, un policia li va demanar de reunir-se amb el grup de treballadors. Qualsevol protesta hauria estat debades, ja que la cara de lagent no lin va deixar la possibilitat.
Va atansar-se al grup de persones quan un home, amb pas decidit i amb un puro a la boca, es dirigia cap a loffice. Passant pel seu costat li va fer una mirada burleta. Un altre que el trobava ridícul! Els agents de policia el van saludar respectuosament. Devia tenir uns vuitanta anys, de mida normal i de constitució forta. Les celles blanques, poblades i esvalotades igual que els seus cabells, feien joc amb lanorac que també era daquest color. Va girar cap a la dreta quan va sentir veus que provenien de linterior duna cambra que hi havia davant i que tenia la porta oberta. Diverses persones en van sortir. Tots duien plaques de policia penjades dun cordó o posades a la cintura.
Ah! Ves per on, pensava que el comissari Cerni Llop no hi era.
Nosaltres sempre estem al peu del canó i a punt per la feina li va contestar fredament un jove duns trenta anys, amb ulls verds ametllats. Era alt, prim i tenia unes espatlles amples i musculades. Un noi esportista que no tenia res a veure amb lhome que era al seu davant amb una panxa tan prominent que amb prou feines podia tapar lanorac.
Els policies es van quadrar de nou en veure aparèixer un noi ros a qui van saludar respectuosament com a senyor batlle . Ràpidament va llançar una mirada gens amigable cap a lhome gran.
Què hi fas aquí, padrí? No molestis la feina de la Policia va dir amb un to imperatiu, mentre es treia lanorac que va deixar al descobert letiqueta duna coneguda marca.
En Climent Masoliver va fingir que no havia sentit el seu net, en David. Va pensar que, com a antic batlle, tenia tots els drets a assistir-hi.
Doncs vinga, senyor comissari, entrem a dins de loffice.
En Cerni Llop el va esguardar sorprès i es va apressar a dir que els membres de la Identitat Judicial no havien acabat encara. En Climent va fer cas omís i va caminar cap a loffice. En Cerni i en David Masoliver van avançar per tallar-li el pas. En Climent els va llançar a la cara el fum del puro que els dos joves va escampar amb la mà.
Padrí, si vols estar-hi present, calla, i sinó tenviarem allà darrere, amb lhome del barnús va dir, mentre en Climent intentava protestar. En Cerni Llop va amenaçar-lo de detenir-lo si entrava i comprometia les proves. A més, li va demanar dapagar el puro, ja que no estava permès fumar a linterior de lhotel.
Els joves sempre oblideu de deixar la prepotència a casa. A la meva època ja us hauríeu guardat prou de parlar-me daquesta manera va contestar Climent, de mala gana. No li va agradar gens lamenaça del comissari, però tenia totes les de perdre si sencarava amb ell. Va assentir i va demanar que se linformés del procediment inicial.
En Cerni i en David van intercanviar una mirada dexasperació. No hi havia cas en què lantic batlle Masoliver no tragués el nas i això no agradava gens al seu net que sovint tenia la sensació que li treia autoritat. Al comissari Llop tampoc li feia gràcia que li digués el que havia de fer però, a Andorra, tothom considerava en Climent com un savi i el deixaven actuar. Tots els membres de la investigació i de la Identitat Judicial van tornar a la feina amagant un somriure. Lomnipresència de lantic batlle molestava sobretot els joves que no aguantaven les seves lliçons de moral. Tot i així, tenia una experiència que no podien menystenir, ja que els havia ajudat a esclarir crims que amb les tècniques modernes no havien descobert.
En David Masoliver va obviar els comentaris de protesta del seu padrí i va demanar a en Cerni que li fes un resum de la situació.
A les 6.36, el Despatx Central de la Policia ha rebut una trucada al 110 de la governanta de lhotel, Fátima Oliveira, explicant que havien trobat morta la cambrera de nit, Andreia Almeida. Sortosament, estic de guàrdia i he posat en marxa tot lequip dinvestigació criminal de làrea de policia judicial. Com de costum, he seguit el protocol establert va dir, mentre en David assentia a les explicacions. He contactat el sotsoficial del grup de delicte contra les persones, quatre agents i el grup despecialistes de lIJ.
I el SUM? va preguntar en Climent, molest.
El comissari Llop començava a molestar-se. Va sacsejar el cap i va contestar-li que, quan es tractava dun assassinat, trucaven directament al forense. El Servei dUrgències Mèdiques només es necessitava per certificar morts naturals.
Veig que té la lliçó ben apresa va respondre sarcàsticament. I si sap tan bé el protocol, com és que no mha trucat?
En Cerni va apropar-se encara més a en Climent i va abaixar la veu, conscient que shavia fet silenci i tots els presents, treballadors de lhotel inclosos, els escoltaven.
Ja ho sap vostè que el batlle és en David i que a vostè ja fa uns quants anys que lhan retirat. Només tinc obligacions de cara al senyor batlle David Masoliver. A més, la Policia sempre espera que lIJ procedeixi a la inspecció ocular per tenir més indicis i així no fer perdre el temps a ningú. I com que està clar que a la seva època anaven amb una sabata i una espardenya, li recordaré que es necessiten almenys tres hores per activar la unitat dinvestigació.
En David mostrava un somriure mofeta i assaboria aquest moment. En Cerni li estava cantant les quaranta al seu padrí, cosa que ell no podia fer perquè lhome era tossut com una mala cosa i mai no li feia cas.
En Climent va arrufar el front però en Cerni va continuar, no tenia ganes que el trepitgessin. No era gaire usual que hi hagués tibantors entre els dos organismes, de fet en Cerni i en David sentenien molt bé i tots dos havien fet estudis brillants, però en Climent era de la vella escola i no li agradava que la nova fornada de jovenets li passés al davant, tot i que feia anys que no exercia. Lhavien retirat forçosament, però ell era de Cal Palinqueró i fins que es morís continuaria exercint de batlle. El silenci ja es feia pesant.
En Cerni va prosseguir.
Es tracta duna persona morta, amb traces de violència...
Tots escoltaven atentament les explicacions del comissari, mentre en Climent anava remenant unes monedes a la butxaca que se sentien ostensiblement i que aviat traurien de polleguera els dos joves.
En Jordi Puig de Castellnou va moures cap a una banda per tenir una perspectiva millor del que feien i deien. El comissari assenyalava, sense entrar a loffice, diferents punts del cos de la dona. Els va interrompre un membre de la Identitat Judicial per informar que ja havien acabat la primera inspecció i, per tant, sestablia el passadís per al metge forense.
Una noia prima, dalçada mitjana, amb cabells castanys i arrissats, va sobresortir del grup i es va encaminar cap a la porta de loffice, on va dipositar una maleta que va obrir per extreure el material i labillament que necessitava.
Un moment! va cridar de mala manera en Climent, mentre el comissari Cerni Llop i en David se sobresaltaven. Fora daquí, no nhas de fer res!
La noia el va esguardar afinant els ulls i prement els llavis. Van passar uns segons fins que va contestar que era la forense, Maria Sastre. La noia va caminar fins on es trobava en Climent i amb una mà posada al maluc i aixecant la barbeta va parlar.
Que quedi clar des dun bon principi. Lescena és de la Policia i la víctima és de la forense i en això, aquí, les ordres les dono jo va espetegar-li desafiant la Maria, que va fer mitja volta per tornar cap a loffice, des don els membres de la Identitat Judicial lobservaven divertits.
En Climent va començar a riure i la va imitar.
Vaja, quin caràcter! Don surt, aquesta mossa? va demanar, mentre en David el comminava a marxar i a deixar-los treballar. Arreu on anava, tothom el respectava i executaven les seves ordres però el seu padrí era com una pedra a la sabata. No sen sortiria mai.
La Maria va posar-se la granota i les fundes de plàstic als peus. Sense perdre un segon, va procedir a lexamen del cos i el comissari va atansar-se. Va agafar el braç per establir el rigor mortis.
Comissari Llop, a quina hora varen veure la víctima per última vegada?
En Cerni la va esguardar burleta. Així que era de les que anaven amb facilitats. Sabia que havien trobat el cos passades les sis del matí i si li deia lhora a la qual va ser vista per última vegada ja tenia la feina feta.