Els Sants de la Pedra Abdó i Senent - Lluís Barberà i Guillem 11 стр.


Eixes pervivències, atenent a lo que escriu Francisco Javier Fernández Conde, com a lo plasmat per Angie Simonis sobre quina política hi havia sota lImperi Romà, a nivell peninsular, explicaria que tant en Astorga (Lleó, don parla lautor) com en la banda mediterrània (a què fa al·lusió Angie Simonis), hi hagués prou tolerància cap a lo autòcton, perquè La religión romana pasaba () a ser un medio de integración de las poblaciones indígenas que, por diversas vías, podrían llegar a considerar beneficios un poder político que contaba con el respaldo de unos dioses propios. Como en otros lugares, el Estado romano permitió la continuidad de los cultos indígenas en áreas rurales del territorio (pp. 377-378).

Així mateix, ens comenta que En las comarcas pirenaicas más orientales, el sustrato de la religiosidad indígena era muy parecido al de las demás regiones norteñas, a pesar de haber experimentado mucho antes la influencia del cristianismo, contando, relativamente pronto, con unas estructuras eclesiásticas de carácter administrativo mucho mejor definidas que las de los vascones y las de los cantabroastures (p.384).

Aquesta manera dentendre la religió, lo diví, lo fantàstic, etc. , es manifesta, per exemple, en la pervivència de balls, com ara, el dels bastons (de què parlarem de manera molt més detallada en lapartat dedicat a la música), actes en què lésser humà, com llegim en larticle El rito convertido en danza. Los cossiers de Mallorca (https://repositorio.uam.es/bitstream/handle/10486/8699/46401_11.pdf?sequence=1), de Francesc Vallcaneras Jaume, estudiós de la música balear, feia ús dUna fe primitiva que le hacía creer, entre otras cosas, que el ruido alejaba los malos espíritus, que los saltos violentos favorecían la siembra de la tierra, o que el danzar rítmicamente propiciaba la buena cosecha (p. 71). Aquests balls encara es conserven, com ara, en les Illes Balears i en moltes poblacions de làmbit lingüístic.

També podem agregar, partint de larticle El mitopaisatge Pirinenc: una aproximació (http://www.francescroma.net/web/laseu.doc), de Francesc Roma i Casanovas, que, en el context en què entraren els Sants de la Pedra (així com ho havien fet altres, ja que aquest article no tracta sobre els sants Abdó i Senent), adquireixen un sentit extraordinari. En el mateix sentit, Enrique Satué ha demostrat en la seva tesi doctoral com aquest procediment era una manera de fer penetrar la religió a través delements viscuts, tangibles i concrets. Per a ell, els elements naturals (un arbre, un camp, una roca o una font) podien donar estatge a una llegenda o a un aprenentatge que conformarien un microcosmos pedagògic o una gran enciclopèdia per integrar-se a la comunitat (...).

Enrique Satué ha estudiat les processons i romeries de lAlt Aragó. En aquests rituals, alguns elements en pedra reforçaven el culte als sants: són les empremtes didàctiques o marques on la tradició diu que el sant shavia aturat o agenollat. Els santuaris i la religió varen trobar en els arbres, roquissars, coves i fonts uns aliats molt potents (...). Aquesta religiositat popular ens mostra una estratègia pedagògica molt útil a lEsglésia en el moment dadaptar-se a les creences i superestructures dominants; shi pot veure una fusió entre el natural i el sobrenatural, el pagà i el cristià. En el seu treball, Enrique Satué ens mostra com es troben petjades de sants en els camins de les peregrinacions per on abans havien caminat els sants personatges. Aquest procediment constituïa un efectiu mecanisme pedagògic fomentat per lEsglésia per tal que la mentalitat popular (...) fos motivada davant duna cosa viva i directa com lempremta dun sant (pp. 4-5).

En la religiositat daquests segles, també estaven presents els éssers fantàstics i una manera de pensar ben distinta a la que predomina en el món actual i, sobretot, a la propugnada des de lideal capitalista, això és, si més no, en el cas de tot làmbit lingüístic, a partir de mitjan segle XVIII, quan començaran a eixir normatives reials que tractaran dintroduir lensenyament primari obligatori per a la població de lo que, amb el temps, acabaria sent Espanya.

(...) crida latenció la falta de qüestionament dels escrits medievals sobre la presència déssers fantàstics (...), que no necessitava de cap tipus de filtre racional per exemplificar aquests fenòmens.

(...) crida latenció la falta de qüestionament dels escrits medievals sobre la presència déssers fantàstics (...), que no necessitava de cap tipus de filtre racional per exemplificar aquests fenòmens.

Aquests detalls naturalistes i relacionats amb les religions peninsulars que hi havia abans que el cristianisme quallàs en el Pirineu i, per tant, que triomfassen els Sants de la Pedra, en lloc de lo pagà, ho podem captar, per exemple, en distintes obres literàries sobre els Sants de la Pedra, com ara, el llibre de Joan Baptista Anyés (a mitjan segle XVI) i el Miquel Llot de Ribera (de 1591 i escrit quasi trenta anys després del final del Concili de Trento).

Un poc després comenta que El medievalista occità, especialista en Catalunya, Pierre Bonnassie, en els detallats assajos que va escriure sobre la Catalunya medieval és encara més explícit. Bonassie va estudiar com, a diferència daltres llocs dEuropa, lescriptura cristiana va trigar 500 anys a implantar-se en terres catalanes segles III al IX-, a més a més hi van perviure antropònims noms de persona- que remeten a noms preindoeuropeus, fet que no va passar a França o altres contrades dEuropa. Aquests noms, com Ènnec, Galí o Eló, els podem trobar per tot Catalunya, Occitània oriental i a lAragó de parla aragonesa durant lalta edat mitjana.

Aquest fet, unit a laïllament de Catalunya, que va ser una terra de pas de diferents exèrcits que van disputar-se la seva dominació, sense arribar a penetrar culturalment en ella per manca defectius, va produir un llarg període dimmobilitat cultural que no es trencà fins als primers comtes francs independents, que van dedicar-se a fundar monestirs i esglésies arreu del territori. (...) Inicialment (...), el cristianisme va tindre moltes dificultats per predicar i convèncer a terres catalanes, així que va optar per sincretitzar-se o, tot sovint, ignorar el que passava més enllà de les zones urbanes llogarrets, pobles i ciutats- deixant el camp i els nuclis aïllats per més endavant.

El bosc, per la mentalitat medieval hereva de lantiguitat, era el lloc que quedava enfora de la civilització, un espai de frontera on tot era possible.

Un poc després, Arnau Folch, per mitjà de lentrada dun cas com el de la Vall de Núria, que sajusta al tema, trau el nom dels Sants de la Pedra i dArles, a través dun escrit del 1665, redactat pel sacerdot Francesc Marés, en un llibre dedicat a la Mare de Déu de Núria (i que, segons aquest capellà, era una còpia dun manuscrit de 1338), qui, quan parla sobre els simiots en Arles (el Vallespir), inclou que Y en la historia dels Sants Abdon i Senen Martyrs, que escriu lo Pare Viçens Domenech en son Flos Sanctorum dels Sants de Catalunya, trobam que (...) desaparegueren del tot en el punt que foren arribats allí los Cossos dels gloriosos Martyrs.

Назад Дальше