Els Sants de la Pedra Abdó i Senent - Lluís Barberà i Guillem 6 стр.


Els llauradors, com una vegada, cap al 2000, em contà un castellà que tenia uns seixanta anys, solien treballar de sol a sol, salvo los domingos, cuando iba a misa (sic). La veritat és que a penes diferia de com shavia viscut, des de feia segles, en molts llocs del món, quan el motor de la vida era lagricultura o, si de cas, junt amb la ramaderia. Així, com podem llegir en larticle La vida quotidiana a lEdat Mitjana, de M. Dolors Santandreu, Per lhome medieval el temps tenia dos referents: el sol i les campanes de les esglésies. La sortida del sol era el senyal per començar les tasques diàries i la seva posta, per finalitzar-les. La durada de la jornada laboral variava amb les estacions: més llarga a lestiu i més curta a lhivern (p. 14) i, en el cas dels llogarrets, la vida també es regia pel sol. Els dies feiners la vila quedava quasi buida: nomès (sic) els homes dofici shi quedaven, mentre que la majoria anava a treballar les terres circumdants. A posta de sol els carrers i sobretot la plaça, centre de lactivitat de la vila, somplien de gent que retornava a les seves cases. Quan ja era fosc, després de sopar, si el temps ho permetia es feien tertúlies al carrer, mentre que en èpoques fredes es traslladaven a linterior de les cases, al peu de la llar. Aquestes reunions servien per estrènyer el[s] vincles de companyonia i veïnatge i també com a vehicle de transmissió cultural (p. 16).

Així, sobre aquest cicle anual (anyada), com veiem en Feines de la pagesia (http://culturapopularmenorca.cat/continguts/?page_id=3223), entrada de la web Cultura popular darrel tradicional de Menorca, Lany agrícola menorquí no comença l1 de gener, sinó que (...) es divideix, bàsicament, en tres grans períodes, que antigament sanomenaven temporades, en què els pagesos organitzaven la vida al camp en funció de la producció de blat.

Lany pagès comença per Sant Miquel (el 29 de setembre) (...):

1r. De Sant Miquel a Nadal (es santmiquelnadal), que és lèpoca de llaurar i sembrar.

2n. Els cinc mesos (de gener a final de maig), que és quan es mantenen i es netegen els sembrats i es preparen les estivades.

3r. Estiu, època de collites, en què les feines principals són segar, batre i mesurar.

Podem dir que, lo que es presenta com a any agrícola menorquí, és vàlid, com a mínim, per a moltes terres del Mediterrani, i que estava relacionat, també, amb la celebració de festes paganes en cada estació de lany.

De fet, com podem llegir en la tesi Eines i feines de pagès (http://www.tdx.cat/bitstream/10803/108989/1/JTB_TESI.pdf), de Jacint Torrents i Buxó, publicada per la Universitat de Barcelona, lautor comenta que, en 1928, un geògraf anomenat Gonçal de Reparaz i Ruiz, sobre la Plana de Vic, escriu que les tasques pageses estan regularitzades des de temps antics i que les feines del segar i del batre culminen lanyada agrícola, essent les que necessiten més mà dobra i mobilitzen més gent. Els cereals dhivern es sembren a mitjans del mes doctubre després dhaver realitzat una lleugera preparació de la terra adobant-la (...).

Igualment, afegirem que, com hem vist en el paràgraf anterior, els refranys esmentats ja parlen com si cada època de lany es vinculàs a unes faenes agrícoles en concret. I, de fet, la cosa va en eixe sentit ja que si introduïm, per exemple, com sorganitzava lany en lèpoca de lart romànic (és a dir, si més no, en el segle XI), com podem fer des de larticle El calendari medieval, un invent romànic (http://www.calendaridelspagesos.cat/calendari/?p=1773), de Xavi Lorenzo Figueras i publicat en la web Calendari dels Pagesos, document que tracta sobre lo que ara diem Catalunya, veiem que, aleshores, el sistema de còmput anual del temps es concreta amb lassignació dun episodi de la vida del camp a cadascun dels mesos de lany. Es tracta dun invent genuïnament romànic, que relaciona lagricultura amb el calendari.

(...) Entre les diferents tasques agrícoles, prenen el protagonisme els dos cultius bàsics medievals, el cereal i la vinya. Podem veure ací, un motiu més per a entendre que els Sants de la Pedra quallassen en la Corona Catalanoaragonesa, a banda que ja provingués, com ara, darrels gregues (i, per tant, igualment, mediterrànies).

Sobre el cereal i la vinya, tot seguit, farem una puntuació. En larticle La vida quotidiana a lEdat Mitjana, de M. Dolors Santandreu, hi ha que La base alimentària de lhome medieval era el pa i el vi. El pa, que podia ser de blat o dordi, es pastava a casa i es coïa directament a casa o es portava als forns municipals o senyorials.

(...) A les cases era usual tenir un celler amb botes de vi perquè sen bevia abundantment durant els àpats, inclosos els nens (p. 19). També afig que un altre element molt important en la menja daquesta època eren els ous, que el formatge constituïa una menja apreciada (p. 20) i que Les fruites, verdures i llegums eren una menja força corrent i els seu consum anava lligat a les estacions de lany. De verdures nhi havia de tota mena (p. 20). Podem pensar, doncs, en la pervivència de la trilogia mediterrània, si més no, des de temps de lImperi Romà, com veurem més avant i, així mateix, intuir u dels motius que portaria labat dArles, Arnulf, i els qui seguiren la seua línia, a tractar de fer que el poble senzill sinclinàs per dos sants que, tard o dhora, passarien a estar vinculats a dos elements bàsics en la vida de la població rural daleshores: el pa (el forment) i el vi (el raïm), curiosament, també relacionats amb dos símbols cristians, el Cos (el Pa) i la Sang (el Vi) de Jesús.

En aquesta línia, en larticle Els nostres llauradors: transformació agrícola, sistemes de reg i la reforma agrària (https://quaderns.alaquas.org/ficheros/Q19941307TARIN.pdf), de Ramón Tarín i publicat en pdf en la web QiA (relacionada amb els Quaderns dInvestigació dAlaquàs), hi ha que Segons Vicent Torralba, lhome encarregat dimplantar a les acaballes de la república les estructures del sindicalisme de la CNT a Alaquàs des de les bases anarquistes: Verdaderament des que lhome primitiu sagrupà entorn duna societat organitzada on no hi havia classes jerarquitzades ni llinatges hereditaris; en una societat participativa i lliure amb un sistema de vida comunal que exercia el repartiment de la riquesa de forma equitativa, jo crec que a Alaquàs no shavia despertat un entusiasme tan gran per la terra com el viscut els primers dies dhaver esclatat la guerra... La gent treballava la terra amb devoció: acariciant-la religiosament com la mare maternal de tots... (p. 92). Alaquàs és una població de la comarca de lHorta de València i, en lescrit, es parla de la Segona República espanyola (1931-1939).

També hem pogut saber, per mitjà de Francesc Llop i Bayo (estudiós de les campanes), a través dun correu electrònic del 7 de setembre del 2018, que els dies festius eren, a més dels diumenges, uns cinquanta al cap de lany nosaltres encara vam conéixer Sant Joan, Sant Pere, lAscensió, el Corpus Christi, Tots Sants..., ja desapareguts, tot sant important (Sant Francesc, sant Domènec, Sant Agustí, Sant Benet... per dir-ne uns quants) tenien festa i, per tant, era dia de no treballar. Trobe que va en la línia dalguns comentaris fets en algunes fonts sobre la religiositat en lo que es sol dir Edat Mitjana.

Així mateix, per mitjà de larticle La ramaderia menor a la Catalunya medieval (http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2010/07/24/la-ramaderia-menor-a-la-catalunya-medieval), escrit per Vicente Moreno Cullell i publicat en el blog Ciències socials en xarxa, sabem que La ramaderia, llevat dels Pirineus on predominava clarament, era un complement econòmic de lagricultura en la Catalunya de ledat mitjana. Tot i això, cal destacar la importància de la dita ramaderia menor, començant per les gallines (don provindrien els ous i carn) i, tot seguit, per les abelles, de què extraurien, com a mínim, mèl i cera.

A tot això, afegirem un comentari de Miquel Rustullet (de Banyoles, el 31 de juliol del 2018) i de Joan Prió (de Ripoll, del 2 dagost del 2018). Així, Miquel Rustullet responia Sí que sen cull [, de blat, en Banyoles, en el Pla de lEstany, en la Cerdanya i en el Vallespir], és un cereal important a la nostra comarca, és a dir, en el Pla de lEstany, ja que ell és de Banyoles. Quant a Joan Prió, sobre la possibilitat que hi haja plantacions de forment (o blat) en el Ripollès, en la Cerdanya i en el Pla de lEstany, respon Blat, sí.

Назад Дальше