Apunts del subsol - Fiódor Dostoievski 2 стр.


Abans de fer divuit anys, Dostoievski havia perdut primer la mare el 1837, al mateix temps que moria Puixkin i dos anys després el pare, que shavia aïllat en una casa de camp amb les filles després de la mort de lesposa: tot i laddicció a lalcohol i la precària estabilitat mental de lhome, van ser els pagesos que treballaven per a ell els que el van matar. Aquest seria, segons Carr, el moment fundacional duna biografia que bascula entre desgràcies, heroïcitats i penúries: a «lassassinat del pare per part dels serfs» cal sumar-hi «lexperiència dhaver estat a punt de ser afusellat, lexili posterior a Sibèria, els atacs depilèpsia, laddicció al joc, la misèria i els deutes». Per a lhistoriador, tots aquests elements «expliquen lexcepcional capacitat dobservació» de lescriptor.

Caldria sumar-hi, com ell mateix sencarrega de precisar més endavant, la filiació primerenca de Dostoievski al Romanticisme literari, encara vigent a Rússia a la dècada dels quaranta del segle XIX, a través de les lectures de Walter Scott i de Puixkin, als quals cal afegir Shakespeare, Schiller, Balzac i E. T. A. Hoffmann. Quan, el 1842, tip dels estudis denginyeria, va decidir provar sort com a escriptor, es va sentir dir, per part dun cunyat comerciant: «No et deixis portar pel mal camí, per culpa de Shakespeare, que val menys que una bombolla de sabó». Aquell «jove irresponsable» que era Fiódor es va «enfonsar en la ruïna», en paraules de Carr, «i va seguir el camí de tots aquells que han arribat a ser grans escriptors, esperonats per la pobresa».

La detenció per ser considerat còmplice en la conspiració revolucionària de labril de 1849 va estroncar una trajectòria que, després darrencar amb lloances unànimes, havia continuat amb El doble (1847) i les novel·les breus Les nits blanques i Un cor dèbil (totes dues del 1848). Quan va ser detingut, Dostoievski portava 150 pàgines duna nova novel·la, Netótxka Nezvànova. «El sentimentalisme daquelles primeres novel·les i la influència de Gógol desapareixerien a partir de llavors continua E. H. Carr. Els elements fantàstics, en canvi, no».

4

La primera peça de la reconstrucció del Dostoievski escriptor va ser Memòries de la casa morta, escrita a Sibèria però publicada per entregues a la revista Vrémia el 1862, dos anys després de tornar a Petersburg. «El nostre presidi era en un extrem de la fortalesa, a tocar del seu mateix terraplè. Si passava que volies mirar a través de les escletxes de la palissada cap al món de Déu, ¿és que potser veies alguna cosa? Només veies un tros de cel i lalt desnivell de terra, cobert de males herbes, i a banda i banda del terraplè, dia i nit, feien la ronda els sentinelles; tot seguit pensaves que passarien anys sencers i tu encara aniries igualment a mirar per les escletxes de la palissada per veure el mateix terraplè, els mateixos sentinelles i aquell mateix tros de cel, no pas el cel que teníem sota el presidi, sinó laltre, el llunyà, el cel lliure». Així arrenca el volum, traduït al català per Jaume Creus i publicat per Adesiara el 2011. «La força del llibre es troba en lexactitud de les descripcions afirma E. H. Carr. Dostoievski hi renuncia a fer judicis morals». Lexperiència ara sí, vista des duna perspectiva que vol transmetre missatges edificants seria revisitada a través de la ficció: a lepíleg redemptor de Crim i càstig i a Els germans Karamàzov. També al Diari dun escriptor. «Totes aquestes obres aborden els anys de presó, no sense una afectació camuflada, com una saludable i vital etapa en la salvació de lànima de Dostoievski», explica lhistoriador anglès.

Encara durant el llarg exili forçat, quan ja complia la segona part de la condemna com a soldat comú, a Semipalatinsk al nord-est del Kazakhstan, lescriptor va acabar dues novel·les breus més, El somni de loncle i Stepàntxikovo i els seus habitants; es va enamorar duna dona casada, Maria Issàieva, que, un cop vídua, va formar part del triangle amorós que completava el dentista Vergúnov, fins que ella va escollir Fiódor per casar-shi. De la lloança del «criminal amb el cor dor» (Schiller) a Memòries de la casa morta, constatant que hi ha material valuós «sota la crosta de la vulgaritat» segons escrivia al seu germà Mikhaïl, Dostoievski va passar en aquestes novel·les posteriors a «descriure el món i els seus mals amb jocositat», en un estil que E. H. Carr qualificava de «desmanegat». Encara fora del milieu literari, aquell jove talent caigut en desgràcia provava de retrobar el camí a batzegades. Tornant a observar la vida de Dostoievski un segle i mig després, el gust de lescriptor pels girs narratius de les novel·les de Charles Dickens sembla que va influir més en la pròpia peripècia biogràfica de lautor que en el material literari que produïa durant aquells anys de transició.

5

«Soc un malalt Soc un home dolent. Un home desagradable, soc. Em sembla que pateixo del fetge. Però no en sé un borrall, de la meva malaltia, ni sé del cert què és el que em fa mal. No faig res per curar-me i mai no ho he fet, tot i que respecto la medicina i els metges. A més a més, soc supersticiós en extrem. Si més no, tant com per respectar la medicina. » Aquest és linici del laberint mental que proposa Dostoievski a Apunts del subsol. A la primera de les dues parts del llibre, lhome no triga a recordar que ha deixat enrere una etapa de «funcionari malvat» i «groller». «Quan se macostaven a la taula per demanar-me alguna cosa continua, feia garranyigar les dents i sentia un goig implacable si aconseguia amargar algú».

El personatge no té cap recança a definir-se amb tres adjectius connotats negativament: està «malalt» i és «dolent» i «desagradable». A continuació admet que no només no sap del cert de què pateix, sinó que mai no ha fet res per curar-se. I després dafirmar que respecta la medicina es declara supersticiós. Dostoievski es val de les eines bàsiques de la literatura confessional per presentar un personatge amargat que manté, des de laïllament de lhabitació «llorda i fastigosa» dels afores de Petersburg on viu que anomena «el subsol», un diàleg imaginari amb la societat, amb lobjectiu principal de qüestionar-la, ridiculitzar-la i impugnar-la en la seva totalitat. El gran problema daquest personatge, allò que el fa anar en contra del món, és «tenir massa consciència». Tot i estar convençut de les seves vileses, és incapaç de corregir-les: «Allà, al seu subsol repugnant i pudent, el nostre ratolí ofès, abatut i escarnit, senfonsa tot de cop en una maldat freda, verinosa i, sobretot, eterna».

Назад Дальше