El mas i la vila a la Catalunya medieval - Víctor Farías Zurita 10 стр.


Les parcel·les i la casa del mas degueren formar sols excepcionalment un conjunt compacte. Com norma pot establir-se que les pertinences dun mas, les seves diverses terres de conreu, semplaçaven longe et prope de les cases i in separatis et diversis locis. Per consegüent, les hem dimaginar disperses sobre lespai del cultum i barrejades amb les pertinences daltres masos veïns (comixtum). La constitució dun mas com un conjunt compacte degué constituir una excepció que sembla limitar-se a les àrees de muntanya: aquí, els artigatges portats a terme de manera puntual en els segles XII-XIV i al llarg de les valls fluvials van permetre la creació dexplotacions en les que les cases i les pertinences degueren limitar les unes amb les altres. A la resta de contrades i sobretot a les planures la dispersió de les parcel·les, a escala de lexplotació individual, es va consolidar com estructura topogràfica més pròpia del mas. Aquesta estructura, per altra banda, sordenava sempre en funció duna varietat de factors: la qualitat dels sòls, la presència de laigua, el relleu, la incidència dels vents, la proximitat de lhàbitat humà, la distribució de la propietat... En qualsevol cas, el mas es presentava com una combinació extremadament complexa de cultures que permetia a lagricultor no sols diversificar els riscs duna mala collita sinó també accedir a diferents paratges duna contrada per explotar-los de la manera més adequada. El policultiu a microescala que es realitzava en el marc del mas pot considerar-se així com una manera daprofitar el mosaic decologies que caracteritza qualsevol contrada mediterrània. Dit això, el que cal retenir és que la difusió de lestructura topogràfica pròpia del mas no requeria una reorganització de lespai agrari a gran escala. De fet, hem pogut descriure la difusió del mas com la constitució de noves unitats dexplotació mitjançant la redistribució delements ja existents, en el curs duna profunda reorganització dels patrimonis senyorials. Això va facilitar, al seu torn, la conservació dun parcel·lari heretat de segles anteriors i que es mantindria a vegades fins a èpoques molt recents.

El mas va consolidar una civilització del policultiu consistent en lexplotació de cultures diverses, freqüentment associades, que responien a necessitats diverses i exigien cadascuna les seves cures especifiques. En laspecte quantitatiu pot retenir-se un predomini de les cultures cerealístiques i vitícoles. Ara bé, el lloc quantitativament secundari de les parcel·les dedicades als horts i a les cultures de farratge no deu conduir-nos a conclusions precipitades. Més enllà de la seva importància numèrica, tota parcel·la i tota cultura tenia una funció en la lògica econòmica del mas, una funció que pretenia respondre a les més diverses necessitats de la unitat domèstica. Aquest policultiu descompensat, com veurem, es practicava en el marc dun parcel·lari complex, fràgil i discontinu, en el qual la distribució de les parcel·les venia determinada per una multitud de factors: la qualitat dels sòls, la presència de laigua, el relleu, la incidència dels vents, la proximitat de lhàbitat humà... Lexistència mateixa daquest policultiu responia no sols a les necessitats i a les pautes del consum humà sinó també als imperatius senyorials (civada). Deriva també de la fragilitat del mateix ecosistema mediterrani. En aquest ecosistema lagricultura es practicava sobre sòls moltes vegades mediocres i senfrontava a notables reptes climàtics, sobretot, a la sequera estival. Per això combinava el conreu del cereal amb el conreu de les vinyes, dels arbres i dels horts, seleccionant espècies vegetals resistents a un medi inhòspit i evitant la dependència de conreus massa propensos a patir les incidències negatives del clima. Això permetia diversificar les collites, distribuir-les sobre moments diferents del cicle anual i reduir així el risc de veures condemnat a la fam.

Tant la característica del parcel·lari com la fragilitat de lecosistema i la pràctica del policultiu van implicar un sobreconsum denergies. El predomini dun parcel·lari fragmentat i discontinu obligava a un treball parcel·la per parcel·la, que lagricultor realitzava dedicant a cada peça de terra una atenció particular en el moment que aquesta ho requeria. La dispersió de les parcel·les, que podia a vegades ser excessiva, exigia, per altra part, una gran quantitat de temps de desplaçament i, amb això, també una despesa notable denergies. La importància, per altra part, atorgada en el marc del policultiu a les cultures intensives requeria notables inversions en treball manual (aixada). Però també les restants cultures exigien una adaptació a la fragilitat de lecosistema i, amb això, una inversió denergies i recursos per mantenir i incrementar la productivitat agrícola aplicant determinades pràctiques més o menys complexes. A aquestes pràctiques, concretament a la irrigació, a laterrassament i a la regeneració del sòl, en part conegudes des de lAntiguitat, dedicarem els apartats següents.

5.1.1 Els recs

Les premisses, per tant, estaven donades. Les planes del Vallès i de lEmpordà, per altra part, eren recorregudes per un gran nombre de corrents daigua de major o menor cabal. En alguns casos es tractava de corrents contínues. Tanmateix, en molts altres casos es tractava de corrents daigua amb un cabdal desigualment distribuït al llarg de lany, un fenomen molt corrent del règim fluvial mediterrani. En molts casos aquests corrents depenien duna pluviositat molt irregular i així no pot sorprendre que la irrigació depengués així mateix de la pluviositat. Amb tot, lubiqüitat daquestes corrents irregulars afavorí, sens dubte, la creació de xarxes dirrigació que cobrien una bona part de lespai conreat. Les fonts realitzen des daviat la distinció entre el riguum i linriguum i la pràctica de la irrigació pot documentar-se per als segles IX i X. Als segles XII i XIII els masos estaven quasi bé sempre dotats amb recs, sèquies i palafangues i, a vegades, als seus ocupants els era reconegut de manera expressa el dret de conduir les aigües a les seves terres de conreu.

La irrigació saplicava als conreus més diversos: tant a les cultures del cereal com a les cultures vitícoles, sobretot, quan una i altra sassociaven amb larboricultura. Però, la irrigació es considerava indispensable per al conreu dels llegums, dels farratges, dels prats i de les plantes industrials. En relació amb tots aquests conreus, laplicació de la irrigació artificial no representa sinó excepcionalment un subministrament de nutrients addicionals. El seu efecte sobre els rendiments el té com factor de creixement. Per això la irrigació era important en els moments de màxima demanda daigua i quan la vegetació consumia un màxim denergia pel seu creixement. Quant a les aigües degué preferir-se la dels rius a la de les fonts, donat que aquelles contenien petites quantitats de nutrients dissolts i partícules orgàniques, al temps que estaven adaptades a la temperatura ambiental. A canvi de les possibilitats que oferia, la irrigació exigia una sèrie desforços: des de la construcció dels recs fins a la neteja regular dels canals quan shavien omplert de grava i llim. Per altra part, la irrigació també requeria una regulació clara de laccés als recursos hidràulics. Entrem, amb això, en una temàtica complexa les implicacions jurídiques i econòmiques de la qual es van plantejar de manera diversa segons les èpoques.

5.1.2 Laccés a laigua

Назад Дальше