El mas i la vila a la Catalunya medieval - Víctor Farías Zurita 5 стр.


1.1.2 Les aixades

Les aixades representaven diferents tipus deines emprades per cavar (cavare), rompre (rumpere) i remoure (fodere) els sòls, per tallar les arrels i distribuir la femada... Es tractava principalment del càvec (cavago), del lligó (ligonem), del caveguell (caveel), de laixol (exol) i de laixada (exada) i les seves variants morfològiques (exada ampla) i de mida (axadons). Les aixades representaven, doncs, una varietat deines de llaurada, cadascuna adaptada a funcions molt específiques: les més grans i pesades servien per voltar els terrossos i cavar de manera profunda; les més petites sempraven, sobretot, per netejar els horts i les vinyes així com per remoure la superfície amb la finalitat deliminar les males herbes i reduir levaporació del sòl. En tots els casos representaven instruments indispensables quan es tractava de treballar sòls pedregosos. La varietat daixades que posen de manifest les nostres fonts és ja en sí una dada significativa, perquè revela la importància del treball intensiu i la importància de les cultures de la vinya, de lhort i dels arbres, que exigien una llaurada en la que les aixades eren més apropiades que larada. La pràctica del policultiu mediterrani determinava, en aquest sentit, la diversitat de les eines de llaurada. La pala (padela, padela de ferro), per altra banda, era una eina que semprava per remoure el sòl i que complia funcions similars a les de les aixades. Però també podem suposar que semprava per a altres feines com laventar dels cereals batuts.

1.1.3 Les eines de la collita

1.1.4 Les altres eines

1.3.2 El manteniment

Cada mas constituïa una explotació agrícola la composició de la qual resulta certament complexa i segurament variable en funció del marc ecològic en el qual hi estava inserida. Com a components correntment associats al mas, al marge de qualsevol variació local, poden distingir-se les edificacions i construccions, per una part, i les pertinences, per altra. Entre aquestes últimes poden distingir-se, com veurem, les parcel·les de conreu dels espais incultes als que cada mas tenia dret daccedir.

El centre del mas estava constituït per la parcel·la edificada sobre la qual semplaçaven les edificacions dedicades a la residència. Les domos, casas o mansiones eren un conjunt dedificacions on habitava la família que treballava el mas, on es guardaven les collites i leinam, on sestabulava una part del ramat. Sobre les característiques materials daquest conjunt dedificacions sabem poc i ens manquen estudis exhaustius dels arqueòlegs. Es pot suposar, a partir de la informació continguda en les fonts escrites, que les cases dun mas constituïen un conjunt duna sola planta i articulat per parietes de pedra. La teulada (tegumentum) era sostinguda per bigues (bigas, cabirons, monals, trabis) i estava cobert de cannas et tegulas. Aquest conjunt edificat podia emplaçar-se a linterior dun espai clos (clausum). El interior de la casa estava articulat en diferents àmbits. Hi havia làmbit on es cuinava i es convivia: aquí estava la llar (focum) i aquí estava la taula amb les cadires i els bancs (tabulas, cadiras, banchos) on la família menjava. Hi havia també un o més espais reservats al dormitori: aquí estaven els llits (lectos) i les arques (archa, scrinia, atauts) on la família guardava els seus béns més valorats (els draps, notablement). Hi havia dhaver, finalment, un àmbit per guardar leinam i una part del bestiar, concretament el bestiar menut.

Назад Дальше