Jaume I a través de la història - Ernest Belenguer 4 стр.


al·lusió quasibé despreciativa per a una entitat política que té una categoria molt superior: la de Principat.

Per això lexpulsió (1609-1615) havia dafectar molt més decisivament el País Valencià que no Catalunya, la qual cosa explica, anys després, la menor reacció del primer, respecte del segon, en la conjuntura de la Unió dArmes de 1626. Després, València, encara que registre algunes alteracions el 1647 i 1648, incloses les Corts de 1645, coadjuvarà amb Mallorca, gràcies al lliurament de lleves, a la repressió de lalçament català de 1640. En tot cas, i deixant de banda el precedent social que, de cara al conflicte civil de començament del segle XVIII, significà a València la segona Germania de 1693 sota el neoforalisme de Carles II, només a partir de 1705 es veié certa unitat dacció catalano-valenciana dins del context de la guerra de Successió a favor de larxiduc Carles.

Però sempre, en els moments més àlgids, la solució contrària als desigs de la ciutat de València i del seu dens entorn marítimo-comercial sestructura partint de les terres centrals de linterior, antany repoblades pels aragonesos del segle XIII. Siguin les operacions antiagermanades, siguin les de la guerra de Successió, per les fronteres de linterior, i encara aprofitant la menor resistència que aquestes oferien a lelement estrany al país, shi cola la victòria de la monarquia autoritària i de labsolutisme, interessadament identificada amb el més dòcil dret públic castellà.

La centralització amb els decrets de Nova Planta semblà eliminar aquesta polèmica, tot decantant-se a favor dels interessos nobiliaris i territorials, doblats del castellanisme jurídic i lingüístic del nou Estat. Però la problemàtica del dualisme persistí soterrada, incapaces, tant les febles protestes polítiques per exemple les dels jurats Lluís Blanquer i Josep ortí com la més puixant Il·lustració cultural, de fer alguna cosa més que un gest testimonial o historiogràfic.

Només durant el segle XIX, i després de ser superats els primers anys de lenderrocament de labsolutisme monàrquic, que coincidiren en alguns casos amb un reverdiment foralista en línia quasi tradicionalista, la Renaixença es preocupà des de mitjan centúria pels problemes fins ací esbossats, però només en el marc històric, i fins i tot positivista, de fets que shavien esdevingut en el passat més o menys immediat però que no afectaven llavors la realitat política de la Restauració. Ja que, com se sap, a diferència de la Renaixença a Catalunya, la valenciana, amb un suport sòcio-econòmic de la burgesia agrària desamortitzadora, no es polititzà en sentit autonomista.

Hom hagué desperar els primers anys del nostre segle per tal que, propulsats pel grup València Nova, shi iniciessin els primers símptomes dun valencianisme polític Assemblea Regionalista Valenciana de 1907, certament connectats amb el català però amb loposició dels partits polítics majoritaris: conservador i blasquista. A més a més, la Llei de Bases Aranzelàries, dun any abans, havia enfrontat els interessos lliurecanvistes de lagricultura dexportació del país, encapçalats per la Federació Agrària de Llevant i superiors als dels industrials, encara menys rellevants, als grups proteccionistes barcelonins. Per això la gran Exposició Regional de 1909 no esdevingué un canal autonòmic i vingué a representar leclosió pública de la burgesia agrària, la qual dominà encara durant anys el mapa polític del País Valencià, malgrat el creixement, fins als anys trenta, de grups autonomistes, precedents daquells que, en la conjuntura de la República espanyola i la guerra civil, arribarien a plantejar avantprojectes dEstatut.

Com que la conquesta del País Valencià ha deixat importants petges històriques fins als nostres dies, la història ha tractat, al llarg dels segles, daquest problema i, sobretot, del seu gran gestor que fou Jaume I, ja que, per norma, història i historiografia van estretament lligades. Permeteu-me que en relació amb això aporti ara unes notes que, en comparació amb allò que hauria de ser, potser apareixeran una mica girbades, encara que tingui la disculpa de no haver estat plantejades així, amb anterioritat. Vull referir-me concretament a lenfocament que la figura i, si és possible, també lobra del rei Jaume ha tingut amb el pas del temps, des de la seva època a la nostra.

La feina, que seria ben reveladora si larreplega bibliogràfica es feia en cada un dels regnes, comtats i senyorius que li pertocà de governar, resta restringida ací, des dels seus orígens, a laportació valenciana, amb algunes excepcions en favor daquells treballs que, des dunes altres òptiques nacionals, han contribuït a completar o, fins i tot, recentment, a «enrarir» la figura i el període del Conqueridor. I aquesta concreció a la historiografia valenciana proporciona a les notes que segueixen a continuació el seu caràcter poc rellevant per dos motius. Primer, perquè en contra dallò que a simple vista hom podria pensar, la figura, i encara lobra, del rei als segles anteriors han estat contemplades en general més sota certs trets tòpics, com si dun passat totalment mort es tractés, que no estudiades amb la finalitat de comprendre, des de linterès de les coses que han estat, la seva actualitat en el nostre present, tal i com els darrers corrents bibliogràfics entenen avui la història. El segon perquè la historiografia valenciana, en el passat, no abunda precisament en cròniques i publicacions sobre la pròpia història.

Allò que en Desclot és encara un indici menor atenció a Jaume I però inici duna tradició històrica, en Muntaner és, avançat el primer terç del segle XIV, una autèntica realitat. Certament les conquestes de Mallorca, València i fins i tot Múrcia apareixen bastant resumides en la seva crònica, per bé que anys després part daquell regne de Múrcia sincorporàs definitivament a València, amb Jaume II, en els casos doriola, Elx i Alacant.

Назад Дальше