Jaume I a través de la història - Ernest Belenguer 5 стр.


Com que la conquesta del País Valencià ha deixat importants petges històriques fins als nostres dies, la història ha tractat, al llarg dels segles, daquest problema i, sobretot, del seu gran gestor que fou Jaume I, ja que, per norma, història i historiografia van estretament lligades. Permeteu-me que en relació amb això aporti ara unes notes que, en comparació amb allò que hauria de ser, potser apareixeran una mica girbades, encara que tingui la disculpa de no haver estat plantejades així, amb anterioritat. Vull referir-me concretament a lenfocament que la figura i, si és possible, també lobra del rei Jaume ha tingut amb el pas del temps, des de la seva època a la nostra.

La feina, que seria ben reveladora si larreplega bibliogràfica es feia en cada un dels regnes, comtats i senyorius que li pertocà de governar, resta restringida ací, des dels seus orígens, a laportació valenciana, amb algunes excepcions en favor daquells treballs que, des dunes altres òptiques nacionals, han contribuït a completar o, fins i tot, recentment, a «enrarir» la figura i el període del Conqueridor. I aquesta concreció a la historiografia valenciana proporciona a les notes que segueixen a continuació el seu caràcter poc rellevant per dos motius. Primer, perquè en contra dallò que a simple vista hom podria pensar, la figura, i encara lobra, del rei als segles anteriors han estat contemplades en general més sota certs trets tòpics, com si dun passat totalment mort es tractés, que no estudiades amb la finalitat de comprendre, des de linterès de les coses que han estat, la seva actualitat en el nostre present, tal i com els darrers corrents bibliogràfics entenen avui la història. El segon perquè la historiografia valenciana, en el passat, no abunda precisament en cròniques i publicacions sobre la pròpia història.

Allò que en Desclot és encara un indici menor atenció a Jaume I però inici duna tradició històrica, en Muntaner és, avançat el primer terç del segle XIV, una autèntica realitat. Certament les conquestes de Mallorca, València i fins i tot Múrcia apareixen bastant resumides en la seva crònica, per bé que anys després part daquell regne de Múrcia sincorporàs definitivament a València, amb Jaume II, en els casos doriola, Elx i Alacant.

Allò que en Desclot és encara un indici menor atenció a Jaume I però inici duna tradició històrica, en Muntaner és, avançat el primer terç del segle XIV, una autèntica realitat. Certament les conquestes de Mallorca, València i fins i tot Múrcia apareixen bastant resumides en la seva crònica, per bé que anys després part daquell regne de Múrcia sincorporàs definitivament a València, amb Jaume II, en els casos doriola, Elx i Alacant.

La segona meitat del segle XIV, que ha assumit ja el qualificatiu de Muntaner, sembla tanmateix oblidar-se en gran part del rei Jaume. Els importants esdeveniments que tenen lloc a la meitat de la centúria, referits fins i tot a València, la relativa llunyania daquests temps respecte dels anys de la Conquesta, i tal vegada el punt dequilibri que troba el país després del conflictiu període anterior, expliquen sens dubte que el Conqueridor comence a entrar en els llindars del passat històric. «Lo molt alt senyor rei dAragó en Jaume» és sobretot un rei «de bona memòria».

Més important que no el mateix monarca, citat ben poques vegades per Eiximenis fins i tot en el seu famós pròleg del Regiment de la cosa pública (1383), dedicat als jurats valencians, és «València la Gran», ciutat i regne, en una afirmació tan afalagadora i incipient del particularisme abans esmentat com premonitòria de la superioritat històrica de la llarga durada o estructura sobre la conjuntura, per important que aquesta sigui.

I la hipòtesi pot revelar-se més vàlida si paràvem compte en el caràcter poc traumàtic de la història valenciana del XV. Lestabilitat social, econòmica i fins i tot política no exempta de sordes tensions, com en una altra ocasió he assenyalat va generalment tan malament amb les introspeccions historiogràfiques com tan bé savenen aquestes amb les èpoques de dificultats, neguits i estancament que, contràriament, comporten una anàlisi del perquè de la situació present en el passat més o menys immediat, a la recerca dels errors que han suposat la delicada situació per què hom travessa. En una paraula, el particularisme valencià del XV, testimoni de lexpansió literària, sembla pretendre gairebé alegrement oblidar la pròpia història i, és clar, els lligams històrics i de tota mena que linsereixen a la Corona dAragó.

Назад Дальше