Jaume I a través de la història - Ernest Belenguer 7 стр.


Però fer aquesta forta crítica seria injust sense les oportunes matisacions que ja vénen donades per la contemplació del conjunt de les Décadas dEscolano. Lautor no ha tractat, en les pàgines que hi dedica a Jaume, de fer una anàlisi definitiva del regnat, sinó de realitzar-ne només un perfil, a la manera dels treballs de síntesi de les nostres modernes enciclopèdies, per tal de descarregar els detalls i aprofundir en les explicacions quan als llibres posteriors de la seva primera i única Década anirà tractant de les diverses viles, institucions, monestirs i esglésies del regne. Llavors reprèn la narració i, tot parlant de Morella, Borriana o Peníscola, per citar exemples molt representatius, aprofundeix en la conquesta particular de cada vila. No hi ha, doncs, res a objectar a la globalitat de lobra, però queda en peu la insuficiència del quadre general introductori, pobre de matisos, tant a causa del mètode utilitzat com per la comparació amb Zurita que és susceptible de fer-se en aquesta temàtica.

Amb tot, la ingent aportació dEscolano és molt significativa, i amb justícia hom li atorgà en 1604 el títol de cronista del regne a petició de les Corts valencianes. Lincipient criticisme, que llavors maldava per triomfar, ja li permeté de posar alguna ombra en el perfil del rei Jaume.

Al magnanimo coraçon del rey tambien le toco una centella de zelos, de que aquel cavallero le huviesse ganado por la mano,

b) La crítica de Diago

Però, des del 1613, els Anales del Reyno de Valencia, del pare Francesc Diago, competiren amb les Décadas dEscolano, ja que la proximitat de luna i laltra obra i la temàtica sobre la qual se centraven lestudi històric de les terres valencianes no foren motius suficients com per a esborrar les enormes diferències de mètode i contingut que les dues històries presentaven.

Tot i ser breu la síntesi daquest darrer, tanmateix, encara que de forma aïllada, hi aprofitava moltes de les notícies que hom podia trobar a Zurita, i, si bé de manera incompleta, hi descrivia les friccions entre els nobles i el rei o qualsevol altre esdeveniment del regnat, que no necessàriament es produeix al regne de València però que hi pot afectar més o menys intensament. I, en aquest sentit, per accidentals que fossin, les potser obligades incursions de les Décadas per la història de la Corona dAragó semblen abonar, si més no superficialment, la dependència que de Zurita presenta Escolano.

No obstant la fisonomia més moderna de lesforç de Vicent Branchat, ací lexcepció confirma la regla, i la llangor de la historiografia del Set-cents resta en peu tant com la pregunta del perquè duna frustració, molt més gran per tal com el futur dels estudis històrics a principi de segle semblava molt prometedor.

Les respostes poden ser-hi moltes i crec que fins i tot complementàries, i totes se centren evidentment en el caràcter de la centúria que acollí llavors els nostres historiadors. Convinguem que, tot buscant etiquetes per al segle XVIII, el Set-cents es podria definir com el segle de la centralització borbònica, de la incontestable castellanització lingüística, de lerudició infatigable, del regalisme religiós i, en fi, de la racionalització o període de les llums. I cada un daquests clixés explica en part el fracàs final del conreu històric propi.

Però amb la centralització venia la castellanització, un procés que arrancava dabans, des de final del segle XV, si més no, però que la victòria política de la dinastia acceleraria i consagraria des dels papers oficials del nou estat fins als registres parroquials de les esglésies del país. Indubtablement la castellanització, que venia de lluny, féu que els nostres millors erudits estiguessin més atents a les produccions foranes que no a les pròpies, i fins i tot que aspiressin a integrar-shi no solament castellanitzant lexpressió lingüística sinó també la matèria dels estudis.

He dit els nostres millors erudits perquè només els de segona fila, aquells que difícilment podien connectar amb el món de la Il·lustració europea, els abnegats i laboriosos religiosos valencians, van ser els únics que dedicaren els seus afanys a la història del país, però, amb els pressupòsits anteriors i llur digna mediocritat, no podien donar més fruits que els que van donar: aportar materials historiogràfics a lespera duna segona generació, la qual fugi cap a la capital dEspanya i es desentengué de la pròpia història.

Tanmateix, hi ha també una altra biografia de Maians que no és underground. Cal no oblidar que Maians obté el càrrec de bibliotecari reial, cosa que no aconseguí el degà Martí, acusat més clarament daustracista. I que temps després dimití voluntàriament de lesmentat càrrec, per bé que és cert lambient se li tornés hostil a Madrid quan el seu geni hipercrític i amb raó atacà companys de professió, més a prop, potser per pidolaires o per aduladors, de les àrees dinfluència del poder.

Назад Дальше