Tots a l'escola? - Quintí Casals Bergés 11 стр.


En un altre sentit, donat que fins al curs 1840-1841 no es començaren a fundar les escoles de magisteri provincials amb lobjectiu de normalitzar les matèries i mètodes comuns per a lensenyament de les primeres lletres arreu de lEstat, laccés al cos de mestres continuà regulat mitjançant la simple superació dexàmens públics, als quals concorrien els aspirants sense més requisit acadèmic que la seva pròpia voluntat. La llei Somoruelos de 1838 establia en larticle número 20 que un codi especial marcaria les èpoques i el sistema davaluació. El novell reglament de mestres encara tardà 15 mesos en ser elaborat i publicat pel Govern, de forma que fins a començaments de 1840 el Butlletí Oficial de la Província, recollint el que disposava la Reial Ordre del 17 doctubre de 1839, no edità un nou reglament dexàmens. El document establia unes condicions mínimes per presentar-se a les oposicions com la fe de baptisme, tenir 20 anys complerts i un certificat de bona conducta expedit per lalcalde i el mossèn de la localitat don provenia cada aspirant.

Amb tot, la creació de les normals no varià, inicialment, les condicions bàsiques per a laccés a la docència primària. Tanmateix, el govern expedí progressivament disposicions legals que afavorien als mestres titulats en les escoles de magisteri. Daquesta manera, el 29 de setembre de 1843, lexecutiu aconsellava als membres dels tribunals davaluació que escollissin als opositors aprovats en les escoles normals davant els que es presentaven per lliure sense títol; al novembre de 1845 establia que a partir del març de lany següent (1846) per presentar-se als exàmens calia cursar tres mesos de classes en una Escola Normal i a partir del setembre daquell any el període augmentava a sis mesos. Dos anys més tard, al març de 1848, el Govern decidia que a partir de llavors calia estudiar els dos anys de magisteri en una escola normal per cobrir qualsevulla de les places de mestre de primària que sortien a concurs, tot i que encara no creia indispensable estar en possessió del títol per presentar-se als exàmens. Aquesta inversemblant situació no es corregí fins a la publicació dun Reial Decret, de 30 de març de 1849, ratificat per la Llei Moyano de 1857, que ja demanava explícitament als aspirants a mestre haver complert 20 anys i tenir el títol de magisteri després dhaver superat els dos cursos pertinents duna Escola Normal. Aquesta mesura possibilitava el reconeixement social de la professió i iniciava la seva regulació laboral definitiva.

Tot i els canvis en els requisits previs per a laccés a les oposicions, el règim dexàmens continuà, salvant alguns retocs puntuals, sent el mateix en tot el període isabelí. En 1848, un nou reglament establia que en cada capital de província es nomenés un tribunal examinador format per set individus: dos membres de la comissió dinstrucció de la província, un catedràtic dinstitut, dos mestres de la normal, linspector i un mestre reconegut de la localitat. El tribunal avaluava els aspirants que optaven a les places de mestre dels pobles amb més de 400 veïns, els quals aportaven una sèrie de certificats signats per lajuntament i el mossèn del seu lloc dorigen, que acreditaven la seva bona conducta civil i religiosa. La disposició també establia que ledat mínima per obtenir el títol en propietat era de 24 anys per als homes i de 22 per a les dones, però els aspirants de menor edat podien presentar-se i guanyar la plaça en interinitat fins que, un cop complerts els anys establerts per llei, poguessin ocupar-la definitivament.

QUADRE 1

Estadística de la política liberal en educació primària (1797-1870)


Font: Agustín Escolano: La educación en la España contemporánea, p. 32.

QUADRE 2

Lalumnat de leducació primària (1797-1870)


Font: Agustín Escolano: La educación en la España contemporánea, p. 32

En conjunt, lestadística mostra un ritme diferent segons el marge danys tractat. Així, fins al 1830 es dóna un estancament produït per les lluites entre liberals i absolutistes per imposar el seu projecte polític. De 1830 a 1860 es consolida un procés alcista, relativament important, provocat per la voluntat liberal de generalitzar leducació en tot el país, per la qual cosa no dubtaren en concedir nombrosos casalots dels exconvents confiscats durant la desamortització. Posteriorment, entre 1860 i 1870 el procés de fundació de centres salentí progressivament, en gran part, sobretot, per la depuració ideològica moderada que va suspendre a molts mestres per progressistes o republicans i per lestancament donat a partir de 1868 arran dels fets revolucionaris daquells anys.

Els corrents de pensament dominants en el segle XIX espanyol van marcar els discursos pedagògics del moment, encara que, tot ho hem de dir, les argumentacions filosòfiques hegemòniques sempre estigueren amarades dun fort contingut religiós peculiar i autòcton que presidí la creació dels pensadors i autors vuitcentistes més destacats. Seguint lestela deixada per la Il·lustració francesa durant el segle XVIII, a Espanya lobertura filosòfica de la primera meitat del XIX continuà sota linflux gal, en aquest cas per leclecticisme racionalista sistematitzat de Victor Cousin, introduït aquí per Tomás García Luna, que fou una doctrina seguida per gran part dels liberals de centre i per lesquerra moderada. Paral·lelament, i sempre parlant en termes molt generals, des de mitjan segle sanaren estenent algunes idees filosòfiques alemanyes, principalment dHegel i Krause, que foren adoptades per uns quants professors dideologia republicana en algunes universitats. Aquestes dues tendències, a grans trets, donaren sentit a dues corrents de pensament, leclecticisme i el krausisme, que discutiren, per primer cop i com a novetat destacada del segle, la supremacia del catolicisme com a única via filosòfica explicativa en territori espanyol. Davant aquests intents datansament a les corrents de pensament europeu, que sempre arribaren al nostre sòl diluïdes i desfasades en el temps, la filosofia espanyola oficial del XIX, principalment en les dècades centrals de la centúria, continuà dominada pel pensament espiritual i tradicional (Jaume Balmes i Juan Donoso Cortés), encara que fent un esforç, cadascuna a la seva manera, per situar-se en el nou context social generat pels canvis polítics que introduïa el liberalisme en la nació.

Tanmateix, pecaríem de parquedat explicativa si ens referissin a les distintes corrents de pensament duna forma aïllada, i no atenguéssim a la significació global que tingué el romanticisme per a la societat espanyola a partir de la dècada de 1830. El romanticisme, que en el context europeu començà la seva singladura en el trànsit del segle XVIII al XIX, fou inicialment un moviment cultural que més endavant es desenvolupà a tots els ordres socials, de tal manera que impregnà totes les manifestacions de la vida pública, tan espanyola com europea, fins a ultrapassar lequador de la centúria.

Назад Дальше