Tots a l'escola? - Quintí Casals Bergés 7 стр.


Així, en primer lloc, la Regència encapçalada per Espartero anà donant permís a les associacions dinstitucions locals que sanaven unint a les províncies per crear instituts. Molts establiments de secundària, com veurem més endavant, nasqueren així, en precari, per linterès i la subvenció, molts cops insuficient, de les corporacions, autoritats i intel·lectuals de cada localitat. Tanmateix, el mèrit fou que en aquests anys, per primer cop, es fundaren centres de formació professional, encara que cal remarcar que en els seus inicis els instituts abusaren duna programació acadèmica excessivament tècnica i descuraren la formació integral de lalumnat, sobretot en lapartat humanístic, marginant de la seva programació el llatí.

En aquest sentit, la Facultat de Filosofia de Madrid fou la primera que atorgava títols superiors en lespecialitat de ciències, amb la qual cosa cobria, duna forma modesta inicialment, la principal mancança del tercer cicle espanyol en la formació de tècnics mecànics, químics, botànics i matemàtics.

Tot i els esforços, era evident el fracàs a lhora daconseguir un pla destudis que integrés tots els nivells educatius en els primers anys daplicació del sistema polític liberal (1833-1845). Les reformes parcials, decrets, ordres i altre tipus de paperassa legal molts cops sanul·laven doctrinàriament entre elles, de forma que lelaboració dun text legal que regulés duna forma general lentramat de lensenyament espanyol prenia caire durgència.

Laccés al poder del Partit Moderat, a començaments de 1844, obrí una etapa destabilitat política fins, pràcticament, al 1868, només trencada per petits espais de temps de govern progressista (1854-1856) o neocatòlic (1851-1854 i 1867-1868), que permeté la redacció del cos legal de nombrosos àmbits de la vida pública nacional, entre ells leducatiu, que definí el sistema de govern liberal espanyol, bàsicament moderat, del període isabelí.

Potser per això Jaume Balmes, reformador neocatòlic del moment, vaticinava que

Aquest darrer pla advocava per intensificar un batxillerat més classicista encara amb la introducció del grec com a nova assignatura, també donava més rellevància als estudis de llatinitat i defensava que els principis ètics i morals daquest grau educatiu giressin al voltant de la religió. Laliança entre lintegrisme conservador i la cúpula eclesiàstica espanyola del moment era un fet, de tal manera que els neocatòlics, lala més conservadora dels moderats, començaren a exercir una enorme pressió davant un Govern que, també és cert, simpatitzava amb molts dels seus plantejaments ideològics.

Назад Дальше