Introducció a la religió i la mitologia gregues - Jordi Redondo Sánchez 4 стр.


La manca dels factors personals comença per les gures dels déus, en què no hem de veure personalitats denides, sinó funcions i forces concretes que actuen en relació amb la resta.

Déus i deesses no han de ser entesos com a ens individuals: El panteó grec ha estat organitzat en una època del pensament que ignorava loposició entre individu i força natural, que encara no havia elaborat la noció duna mena dexistència purament espiritual, duna dimensió interior de lésser humà. Els déus hel·lènics són poders, no persones. El pensament religiós respon als problemes dorganització i classicació dels poders; distingeix diversos tipus de forces sobrenaturals, amb la seua pròpia dinàmica, la seua forma dacció, els seus dominis, els seus límits; considera el joc complex: jerarquia, equilibri, oposició, complementarietat. No es demana pel seu aspecte personal o no personal. [...] Un poder diví no té una «existència per a si mateix». No té un ésser ultra la xarxa de relacions que el lliga al sistema diví en el seu conjunt (Vernant 1983: 324).

La dissolució de les gures dels déus i les deesses dins el concepte de la divinitat: [...] Aquestes divinitats semblen tenir la capacitat doperar en dos plans: com a membres dels Dotze Déus, prenen part en la rearmació daquesta totalitat divina, en dinamitzen lacció global, contribueixen a donar-ne una imatge coherent, harmoniosa, consonant. Però també poden, en determinats contextos cultuals, sortir daquest grup i armar una presència més personalitzada, tot i mantenir-se en una estreta associació amb els seus iguals. En aquest cas, aquestes divinitats solen dur un epítet, epiclesi, que les qualica de manera particular, que circumscriu una manera especíca dintervenir, que deneix la funció de què eventualment estan dotades dins el marc duna comunitat (Georgoudi 1998: 83).

La comprensió justa daquest tret diferencial de la religió grega informa tota la visió que puguem tenir daquesta, per bé que molts dels seus divulgadors hagin seguit el camí invers en atribuir als diversos déus una personalitat que només els ha atorgat la fantasia dels autors literaris i dalguns dels primers historiadors de la religió grega. Una de les conseqüències de la dimensió impersonal de les divinitats gregues rau en la manca de la distinció de gènere, que tractarem més endavant. Daltra banda, aquesta despersonalització va contribuir sense cap dubte a lassoliment duna idea més abstracta de la divinitat, lexponent més conspicu de la qual es llegeix en Aristòtil, quan lEstagirita rebutja la concepció antropomòrca dels déus (Arist. Met. 1074b, citat més amunt).

Un segon factor en què hem dinsistir és el de la negació de la singularitat, tant dels déus com de les persones. La divinitat és sempre múltiple, la qual cosa barra el pas a qualsevol idea monoteista. El fet que aquesta divinitat es manifesti a través de gures divines diverses és secundari respecte dels trets comuns a tots aquests déus, com ja va apuntar Rohde:

La divinitat és per als grecs plural, no una de sola: Per al coneixement dels vincles religiosos de lindividu amb la divinitat podem prescindir, tanmateix, de la pluralitat del món dels déus, expressada mitjançant incomptables gures singulars. Per consegüent, el déu al qual preguen és, per als grecs, un entre molts, en comptes duna entitat personal. La multiplicitat i diversitat de lessència dels déus constitueix el requisit bàsic de la seua fe. Està basada en una interpretació errònia la idea que els grecs han bastit una via cap al monoteisme, que duna manera en extrem lliure alguna presentació del problema podria recomanar-nos ns i tot com a més antic fonament del politeisme grec. El grec soposa no a una singularitat de la persona divina, sinó a una homogeneïtat de lessència divina, a una sola divinitat encarnada igualment en molts déus, a una divinitat genèrica al si de la qual ell entra en relació religiosa amb els déus. (Rohde 1969: 320-321. Vegeu també Vernant 1983: 325-326).

El culte dionisíac, el més apte per als interessos de la religió cívica: [...] Les antestèries tenien una forta dimensió social en la mesura en què tots els sexes i classes dedat tenen el seu lloc especíc en el festival. Els ciutadans barrejats amb esclaus en celebrar el ritu de les choes [libacions]al Thesmotèrion [una de les principals seus del poder executiu], les dones en acompanyar en processó lesposa de larcont-rei ns al Boukolèion[antiga residència reial, propera al Pritanèon, vegeu Aristòtil, Constitució dAtenes 3, 5] on tenia lloc la hierogàmia amb el déu, les verges en celebrar el ritu de les aioirai o gronxadors per tal dassegurar la seua fertilitat i els nens en omplir els carrers amb els seus jocs. Dionís, doncs, és el déu que mitjançant els seus ritus ofereix un lloc en la ciutat a tothom, i en aquesta dimensió seria un déu molt escaient a una ciutat en què la forja dun sentiment comú seria una imperiosa necessitat per fusionar lheterogènia comunitat política i en què individus marginats a les seues pàtries, els metecs atenesos emigrats, els grecs arribats de tot arreu, sintegren immediatament com a ciutadans (M. V. García Quintela, «Hipódamo en Turios: urbanismo, religión y política», DHA 26, 2000, 7-33, p. 26).

Sha proposat que els rituals màgics haurien permès dassolir aquesta comunicació de manera molt més efectiva que la pregària. Però també en aquest cas el discurs religiós grec nega tota comunicació efectiva, segons llegim ben explícitament en Plató (Pl. R. 364b-365a).

Tampoc la màgia no uneix el mortal al déu: La màgia constitueix un problema psicològic i, en darrera instància, social, típic al si duna societat malaltissa; els déus no hi tenen part. La comunicació entre mortals i déus, en la plausibilitat de la qual creuen els clients i alhora víctimes dels bruixots, no es produeix en realitat (F. Graf, «Theories of Magic in the Antiquity», en P. Mirecki i M. Meyer (eds.), Magic and Ritual in the Ancient World, Leiden/Boston/Colònia 2002, 93-104: 99).

En una perspectiva menys abstracta i més relacionada amb la dimensió històrica de la religió de la Grècia antiga, convé retenir el fet que en estudiar-la advertirem la juxtaposició de creences indoeuropees, orientals i mediterrànies. Tot i que lanàlisi dels fenòmens propis de les èpoques micènica, arcaica i clàssica, si més no, sha de fer amb el prisma de lherència indoeuropea, des de larribada dels grecs als territoris de luna i de laltra banda de lEgeu reconeixerem aquesta juxtaposició. Pel que fa a la religió, la interpenetració de les diferents cultures en contacte no es va limitar a elements dimportància secundària sinó que va atènyer aspectes cabdals de lestructura mateixa de les creences heretades, lorganització del panteó i dels cultes... Un cas paradigmàtic és el de la gura del déu Hermes, el caràcter del qual roman en bona mesura ignot malgrat els intents de xar-ne els trets bàsics de lorigen i levolució. Tot això ha fet que calgui considerar la religió grega com una creació ideològica en certa manera independent de la resta de religions de làrea indoeuropea, una consideració que hem destendre també, per raons semblants, a la cultura hetita (Scott Littleton 19823: 14, n. 8).

Назад Дальше