Soli deo Gloria - AAVV 3 стр.


Samuel Escobar Aguirre

Seminario Teológico-Unión Evangélica Bautista Española (UEBE), Madrid

Al mateix temps era evident que es desmembrava el que quedava del Sacre Imperi i sorgien els nacionalismes, de manera que les llengües europees que estaven en el seu procés de formació substituïen el llatí. Cal prendre molt en compte lexistència de ciutats emmurallades dins el recinte de les quals podien donar-se processos de canvi social controlat, com va succeir en la confederació de ciutats lliures de Suïssa, en algunes de les quals es donava el canvi religiós col·lectiu en convertir-se algunes delles al naixent i vigorós moviment protestant. La vida de Calví encarna diversos daquests processos i determina el seu pensament teològic que haurà de tindre conseqüències socials i econòmiques que hui associem amb la modernitat. Eixe pensament teològic es dóna en el context de contínues adaptacions en les quals el teòleg Calví interpreta lherència cristiana i formula solucions als problemes que el Calví pastor i legislador ha danar resolent.

La novetat daquesta obra és la metodologia que ha seguit en tractar de mostrar com lensenyança de Calví va prenent forma i evolucionant paral·lelament a lexperiència vital del Reformador. Cap ací assenyalar que açò es possible perquè Calví no va ser solament un pensador sinó també un activista, un realitzador de projectes en el camp de la pràctica religiosa, lorganització eclesiàstica i la vida política, especialment a la ciutat de Ginebra.

Algunes claus per comprendre la influència de Calví a lEuropa moderna ens les dóna una entrevista que el diari El País va fer a Ginebra a Isabelle Graesslé, moderadora de la Companyia de Pastors de Ginebra, una institució que Calví va crear en eixa ciutat suïssa. Preguntada sobre la diferència fonamental entre calvinistes i catòlics romans la pastora Graesslé respon:

Lestructura piramidal amb el Papa al cim duna piràmide, seguit de bisbes i sacerdots, i el poble en la base de la piràmide és lestructura de lEsglésia medieval i de la societat feudal que fou transformada precisament per la Reforma del segle xvi. El concepte digualtat entre clergat i fidels amb el correlat duna Església com «assemblea», més semblant a una democràcia parlamentària, és el concepte redescobert per Luter, al qual Calví va donar forma en la pràctica i en la teologia. En el cas de les Esglésies protestants que van seguir la línia reformada pot dir-se que en el curs del temps la pràctica democràtica al si de lEsglésia va formar a les persones i les va preparar per a la pràctica de la democràcia al si de la comunitat política.

Lestructura piramidal amb el Papa al cim duna piràmide, seguit de bisbes i sacerdots, i el poble en la base de la piràmide és lestructura de lEsglésia medieval i de la societat feudal que fou transformada precisament per la Reforma del segle xvi. El concepte digualtat entre clergat i fidels amb el correlat duna Església com «assemblea», més semblant a una democràcia parlamentària, és el concepte redescobert per Luter, al qual Calví va donar forma en la pràctica i en la teologia. En el cas de les Esglésies protestants que van seguir la línia reformada pot dir-se que en el curs del temps la pràctica democràtica al si de lEsglésia va formar a les persones i les va preparar per a la pràctica de la democràcia al si de la comunitat política.

NOTES BIOGRÀFIQUES9

Calví pertany a la segona generació dels reformadors, que continuaren lobra de Martí Luter (1483-1546). Era vint-i-sis anys més jove que Luter i amb una personalitat molt distinta a la del reformador alemany, el tarannà apassionat i desbordant del qual contrastava amb el caràcter més reflexiu de Calví, propi dun intel·lectual dedicat a les lletres. Calví, el menor de quatre germans, va nàixer a Noyon, França, en 1509, dintre duna família acomodada. Son pare tenia una posició de responsabilitat en el servei de la catedral local. Sa mare era filla dun notable de la ciutat i va morir quan Calví tenia tot just cinc anys. La seua família rebia un benefici del bisbat, la qual cosa li va permetre estudiar des de ben prompte i aplegar a cursar estudis universitaris.

Calví era reticent a parlar de si mateix i no donà detalls de la seua conversió al protestantisme, però, en octubre de 1533, va haver de fugir de París quan fou acusat de distribució de pasquins luterans. En convertir-se al protestantisme, va renunciar al benefici catedralici del qual havia gaudit, però no va renunciar al ric bagatge destudis humanístics que, més tard, seria fonamental en el seu pensament teològic. La forma en què aquest humanisme va persistir en Calví sevidencià quan, en els seus últims anys, va aconseguir establir lAcadèmia de Ginebra, que havia perfilat en les ordenances eclesiàstiques de 1541. LAcadèmia tenia un programa erasmià, per dir-ho així, ja que sestudiaven les llengües clàssiques, la retòrica i la història. Els estudiants es formaven llegint a Virgili, Ciceró i Xenofont, més que a autors medievals.

En fugir de París, anà a Basilea, on shavia instituït el culte protestant. Va començar així una vida dexili que havia de marcar el tarannà de Calví, que sempre se sentiria profundament francés. Havia cultivat un estil literari que a hores dara sadmira a les seues obres en idioma gal. En un esforç per aclarir les seues idees, va començar a escriure component primer un prefaci a la traducció de la Bíblia al francés feta pel seu cosí Pierre Olivétan. En aquest prefaci, Calví expressa la seua hostilitat al papat com a font de corrupció de lEsglésia. Després va enllestir la primera edició de la seua Institució de la Religió Cristiana, una mena dinstrucció, manual o sumari de la fe protestant, que fou acabada en 1535 i publicada lany següent a Basilea. La dedicà al rei de França, amb laparent intenció que detinguera la persecució dels protestants. El to moderat de la primera edició contrasta amb la combativitat de posteriors edicions. Calví reconeixia el seu deute amb Luter, a qui admirava per bé que no sempre concordés amb ell. Se sentia més proper a Bucer. Pensava escriure un catecisme que resumira la fe protestant i se submergí en els estudis teològics. Després viatjà per Itàlia i França, i fou dirigint-se a Estrasburg quan la situació de guerra li obligà a prendre una ruta que passava per Ginebra, ciutat que, més avant, li serviria de punt de difusió de la fe protestant per tot Europa.

Anava a iniciar-se així una relació sempre tensa i difícil entre Calví i el Consell de la ciutat. Calví volia que les decisions relatives a la vida de lEsglésia i la vida espiritual dels ciutadans estigueren en mans del Consistori de lEsglésia i no del Consell, és a dir, de lautoritat civil i política de la ciutat. Les tensions amb les autoritats augmentaren i tant Calví com Farel hagueren dabandonar la ciutat en 1538. Calví va anar a Estrasburg, on va encapçalar una comunitat dexiliats francesos i va fer amistat amb Martí Bucer, a més de conéixer, tot seguit, Felip Melanchthon i altres reformadors, participant, amb ells, en col·loquis en recerca del restabliment de la unitat dels cristians. Va contraure matrimoni en 1540 amb Idelette de Bure, vídua dun anabaptista. També va observar com lEsglésia protestant es governava per mitjà dun consell compost de laics i pastors, fórmula que ell adoptaria i refinaria més tard en Ginebra amb el nom de consistori. En 1541 fou cridat de nou a Ginebra pel Consell de la ciutat i allí va transcórrer la resta de la seua vida.

Lhistoriador Justo González resumeix lactuació de Calví a Ginebra en dos línies generals dacció:

Назад Дальше